Egy szépségszerkesztő titkai

2019. július 25.
Szépségsorozatunkban kollégáink vallanak őszintén a nyárhoz, és a nyári „csúcsformához” fűződő tapasztalataikról, érzéseikről, vagy épp ellenérzéseikről. Sütő Emese Franciska, a magazin online szépségszerkesztőjeként azt vallja, a természetesnél nincs jobb, de azért a high-tech és hidrogénes alapú szépségújításokra is nagyon vevő.

Kedvenc nyári fotód csatolva, és miért?

Az egyik kedvenc nyári napom a két kedvenc kiskorúmmal. Átok rosszak, felnőtt humorúak, mindezt komolyan vehetetlen, gyerekes hisztipercekkel megbolondítva. Oli és Dani, a két stand upos… A két kezemen meg tudom számolni azokat az embereket, akikért a tűzbe mennék, és ők ketten azon belül is dobogósak. A „fiúk” az unokaöcséim, a nővérem életművei, és mint olyanok, mindig vita tárgyai, amikor bárki arról akar meggyőzni, hogy ez a fajta szeretet sehol sincs ahhoz képest, amit az ember a sajátjai iránt érez. Szerintem igenis valahol, de legalábbis elég közel van hozzá…

Van nálad egy kötelező minimum, amivel készülsz a nyári “bombaformára”?

Legfeljebb fejben, de úgy mindig nagyon, és már a karácsonyi plusz kilók környékén elkezdem. A gyakorlatban 16 éves koromban volt kockás a hasam utoljára, miután két hónapig minden reggel haspréssel készültem a nyárra. Semmivel sem voltam boldogabb, mint most. Sőt. A bomba forma nálam nyártól független dolog. Ha rendesen edzem, fel van turbósítva a közérzetem, ha nem, egy fokkal szürkébb a világ. Az már csak hab a tortán, hogy külsőre is jobb formát öltök edzett formában.

Mi a legjobb, és mi a legpocsékabb a nyárban kánikulában szépség fronton?

Irtózom a ragacsos testérzettől, tonnaszám fogy nálam 30 fok fölött a hintőpor (csakis Borotalco, imádom, de nem érdemes túladagolni), és a Biobaza sheavajas dezodor (remek, természetes összetevőkkel). Utálom a nyárban, hogy a nap, a hőség, a szél, a homok és a sós víz kicserzi a bőröm. Szépségszerkesztőként állandóan aggódva figyelem (télen is), hogy ki szavaz a túlzásba vitt „napbarnított” nyári életérzésre. Zongorázni lehet a különbséget, ha összevetek egy-két mélybarna, évről-évre napbarnított bőrtónust pár olyan delikvens arcbőrével, akik az arcukat többnyire védik a naptól. Ha anyagilag sokszor nem is, de ebben igenis tudok hosszú távon gondolkodni…

 

Ért bármilyen szépségtrauma felnőtt korodban nyáron, amiből sokat tanultál vagy megmaradt?

Persze, a teljes skálát végigjártam. Zöldes hajvégek a klóros víztől, a naptól rikító fehérre szívott, láthatatlan szemöldök, paradicsomfejjel kombinálva, frissen epilált szőrtüszők sikolya a tengerben, hólyagosra égés hason aludva. A legsúlyosabb emlékem mégis három éves koromból van, amikor piros bikinialsóban, egy halom másik szomszédgyerekkel szállított apukám minket a Wartburgban a közeli tópartra strandolni, miközben minden nagyobb gyerek visítva röhögött az én baba-úszógumijaimból kicsordogáló izzadságpatakokon. A bikinibody szót és a Borotalco jelentőségét persze akkor még nem ismertük.

Mi az a három bjuti must have, amit mindenképp elviszel a nyaralásra?

Maria Nila True Soft argán olaj. Bombabiztos cucc. Kismillió hajolajat kipróbáltam, szőkített, száraz a hajam, extra problémás, és ez a szérum tényleg brutál jó. Nem nehezíti el, azonnal beisszák a hajszálak, szép, selymes fényt ad, és táplál. Minden cseppjét beosztom.

Arcápolás téren igazából három dolog jönne egy helyett velem a világ végére is, de mivel kis helyet foglalnak el, szerintem belefér.

THE ORDINARY AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution. Ez egy nagyon nagy mennyiségű AHA-t és BHA-t tartalmazó hámlasztó maszk, de olyan hatással, hogy ilyet még nem láttam. Két-három alkalom után ütött be, teljesen simává teszi a bőrfelszínt (minden túlzás nélkül, kábé mint egy filter), halványítja a pigmentfoltokat, és még hosszan sorolhatnám (ráadásul szerintem kifejezetten pénztárcabarát).

Bybi Strawberry Booster. Ez egy pici, cuki kis rózsaszín üveg, 100%-os hidegen préselt epermagolajjal, amiből mindig az aktuális, tesztelendő krémembe cseppentek. Vízhiányos a bőröm, nem is kicsit. A szérum amellett, hogy nagyon lágyítja (a nyári, néha „cserzett” bőrérzetnél azért nagyon jól jön) a száraz, sajnos hámlásra is hajlamos  bőrfelszínemet, ráadásul a nedvességtartalmát is pikk-pakk helyreteszi.

MAC Lightful C + Coral Grass. Ez viszonylag új kedvenc, és óriás meglepetés nekem. Nem pont a sminkben kimagasló MAC-től vártam nappali arc- és napvédelem terén ekkora nagy kedvencet (tőlük a rúzs van nálam bebetonozva általában). E téren kicsit sokat akarok, és ebben a tempóban számos termék elbukott (vízhiányos, leégésre hajlamos, fakó bőr szépítő, védő, szépen fedő krémet keres – jeligére) de itt nincs gond, selymes a textúrája, beissza a bőröm, meglepően szép fedést ad a 30 faktoros védelem mellett, és valahogy tényleg ragyogó (bár szépségszerkesztőként utálom ezt a szót használni) a hatása.

Három tanács, amit továbbadnál a lányodnak a nyári szépség rutinra vonatkozóan.

A bőrre vigyázni szerintem ma már a tiniknek is alap (így ezt nem mondom). Ezt én például már az előző évezredben is korán elkezdtem, hála a kozmetikus nagynénémnek. Én a minőségi, vitamindús étkezést mondanám, mint belülről szépítést (ezt sajnos már jóval később kezdtem).
A második tanácsom, hogy a szép haj nem alap, pláne nem örök. Semmilyen munkahely, vagy stresszfaktor nem ér annyi, hogy a tinikorban csodálatos rőzséje kihulljon az embernek.
A harmadik – ha a statement rúzs divat továbbra is ilyen erősen tartja magát -, hogy a kevésbé „erős” napokat, az időhiányt (sminkelés téren) nagyon szépen ki lehet húzni egy ütős rúzzsal. Csak legyen jó minőségű, tartós, és az sem árt, ha jól is áll az adott színárnyalat.

Van bármilyen praktikus ketyere, szuper szérum, őrült nyári bjuti trend, amit az Instagramon láttál, és kipróbálnál?

Ó, persze, minden, ami nem eszement kategória, hanem high-tech, vegán, vagy egy start-up találta ki, és áll mögötte valamilyen érték, igyekezet a figyelemfelkeltésen túl. A Volo vagy épp a Dyson hajszárítókat például szívesen kipróbálnám, de van olyan kütyü, amit épp használok, és nem bírok betelni velük.Az Omorovicza kétvégű rózsakvarc masszírozója egy csoda (gyönyörű látványra is), fokozza a mikrokeringést és stimulálja a nyirokáramlást, de a másik nagy kedvencem a hidrogénes vízpárával működő, retikülbarát Mili Pure arcbőrszépítő készülék. Olyat tesz a bőrrel két nap alatt, amire még hat évnyi szépségszerkesztői múlt mellett sem voltam felkészülve. Addiktív az biztos, de nagyon szépen hidratál, és valahogy tölti is az arcot, volument ad. Én a kánikula miatt előre behűtött szénsavmentes ásványvizet használok hozzá.