Elsőre bizarrnak tűnhet ebből a karakteres, gyömbérhez hasonló ízű indiai fűszerből meleg italt készíteni, pedig tuti, hogy ha egyszer kipróbálod, menthetetlenül rá fogsz szokni.
Az élet fűszere
Az Indiából származó, gyógyító tulajdonságokkal megáldott fűszert nagy tisztelet övezi a Távol-Keleten, ezért az ’’élet fűszereként’’ is emlegetik. Minden indiai templomban kötelező tartani belőle, a hindu nők pedig bőrfiatalító hatása miatt többek között arclemosóként is használják. Az élénksárga színű port a növény gyökeréből nyerik. Megfőzik, szárítják, majd porrá őrlik – az így készült fűszert pedig nem csak magában használják, de például alapanyaga a híres curry-nek és a Worcester-szósznak, valamint ételszínezékként és kozmetikumokban is alkalmazzák.
Jótékony hatásai
A kurkumin, ami a kurkuma sárga színét adja egy igen erős antioxidáns, antibakteriális, antivirális (vírusölő), immunerősítő, daganatellenes hatású vegyület. Éppen ezért a téli influenzás időszakban különösen előnyös, ha rendszeresen fogyasztasz belőle.
Emellett
– serkenti az emésztést és az epe működését (epekő ellen is hatásos)
– gyógyítja a különböző gyomor- és bélproblémákat
– csökkenti a felfúvódást
– vízhajtó hatású, jótékonyan hat a vese működésére
– szabályozza a koleszterinszintet
– serkenti a zsíranyagcserét, segít a fogyásban
– gyulladáscsökkentő (viszlát pattanások)
– méregtelenítő, csökkenti a teltségérzetet, ünnepi lakmározások után is bevetheted
– anti-aging, bőrfiatalító hatású
– vértisztító, serkenti a vérkeringést, gátolja a vérrögképződést
– mérsékli a menstruációs panaszokat
– fájdalomcsillapító
– májvédő hatású
Külsőleg alkalmazva kiváló sebgyógyító, bőrfiatalító, pórustisztító és szabályozza a faggyúműködést.
A receptért és a cikk folytatásáért kattints Peonilla oldalára!
A cikk a Wellness magazin 2016/06. számában is megjelent.
Fotók: Unsplash