Így akadályozhatod meg, hogy besárguljon a szőkített hajad

2020. március 10.
Úgy fest, a szőkített haj már sosem megy ki a divatból, bár nagy eséllyel a besárgult haj sem lesz felkapott trend. A színvesztés elleni küzdelmet segítő hamvasító termékek listája most újabb belépővel bővült.

Manapság egyre többen festik szőkére hajukat. Ők a festés után néhány héttel azt tapasztalhatják, hogy a ragyogó szőkeség elkezd sárgulni, a hamvas szőke szín inkább rezes, sárga árnyalatra vált.


A hajszín sárgás és narancsos tónusait a lila színpigmentek semlegesíthetik, így nem csoda, hogy a lila színezékkel dúsított samponok egyre népszerűbbek lettek. A piac egyik izgalmas újdonsága e téren, éppen a tavaszi szezon kezdete előtt érkező Elseve Purple Shampoo (1349 Ft), a lila színezékkel dúsított sampon, amely a sárga tónusok megelőzését és a haj hamvas ragyogásának visszanyerését ígéri. A hatékony és kíméletes megoldást bevethetjük szőke, melírozott, szőkített vagy ősz hajon is.


A nagy sárga hatás

De lássuk, hogy milyen tényezők okozhatják a szőke és az ősz haj sárgaságát, és milyen módon nyújthatnak ezzel szemben hatékony segítséget a lila samponok. Ahhoz, hogy a haj sárgaságának megszüntetését jelentő megoldást megértsük, első lépésként fontos, hogy a színelméletbe egy apró betekintést tegyünk.

Az úgynevezett színkörben az egymással szemben, átlósan elhelyezkedő színek egymás komplementerei, amely azt jelenti, hogyha összekevernénk őket, akkor semlegesítenék egymást.

A színkörben látható, hogy a sárga és a narancssárga komplementer színe a kék, illetve a lila, ebből következik, hogy ha összeverjük őket, lágyíthatjuk, finomíthatjuk a színhatást. A különféle színpigmentek az emberi testben és a hajban egyaránt előfordulnak, ezeket melaninoknak nevezzük. A hajban természetesen is előforduló kék, illetve lila pigmentek a hamvas, hideg színárnyalatért felelnek. A különböző környezeti hatások miatt, mint például a napsugárzás, kikophatnak a hajból, ezáltal pedig a szőke és az ősz haj veszíthet természetes színéből, hamvasságából, és könnyen besárgulhat. Az ősz haj sárgaságáért továbbá a kemény víz magas ásványianyag-, illetve vastartalma is felelős lehet.

Olvass tovább!