Ezért éri meg a multimasking és multi-arcápolás

2020. május 15.
Nagyon ritka, hogy valakinek az egész arcán mindenhol teljesen egyforma a bőre. Éppen ezért miért is kellene minden egyes szérumot, krémet vagy éppen maszkot a teljes arcfelületünkön használni? Szépségbloggerünk, Peonilla ezen a héten a multimaszkolás rejtelmeibe, és ehhez kapcsolódóan a bőrápolás egy kicsit más megközelítésébe avat be.

Multimasking, azaz multimaszkolás

A multimaszkolás pont arra a problémára hivatott megoldást nyújtani, amivel a legtöbben találkozunk, hogy az arcunk egyes részeken száraz, máshol olajosabb vagy pattanásos, megint máshol pedig esetleg ráncok, szarkalábak tarkítják. Emiatt nem könnyű egyféle maszkot választani, de nem is kell! A multimaszkolás jegyében annyi maszkot használhatsz az arcodra, amennyit és amilyet csak szeretnél, és pont oda, ahol arra a bőrödnek szüksége van. A zsírosabb, pattanásosabb részekre tisztító agyagpakolást, a száraz, dehidratáltra hidratálókrémet vagy fátyolmaszkot (ez utóbbit ki is vághatod), a ráncokra pedig egy jó kis peptides-antioxidánsos anti-aging maszkot. Arra az egyre azért figyelj, hogy a hatóidőt lehetőleg ne lépd túl, ami több maszk esetében egy kicsit komolyabb logisztikát igényel.

Szemmaszk a fátyolmaszk alá

Én például rendszeresen alkalmazom azt a technikát, hogy a fátyolmaszk alá pluszban felviszek egy-egy hidrogéles szemmaszkot is, hiszen pont ezt a részt gyakran nem fedi le a fátyolmaszk, pedig itt jóval vékonyabb a bőr, ezért hamarabb ki is szárad. Sőt, a szem körül jelennek meg az első ráncok is. A fátyolmaszkot használat után (ha időm, mint a tenger) még egyszer átitatom a tasakban maradt maradék kencével, és a nyakamra borítom. Az is szuper megoldás a szérum teljeskörű kihasználására, hogy csak simán bekenem vele a kézfejem, a nyakam, a dekoltázsom.

Olvastad már?

Hámlasztó maszk + fátyolmaszk

A multimaszkolás nem feltétlenül merül ki annyiban, hogy egyszerre viszel fel többféle arcmaszkot. Történhet ez egymás után is. Ha például kémiai vagy enzimes hámlasztós napot tartasz, és felviszel egy ilyen maszkot, jó ötlet utána egy nyugtató, hidratáló fátyolmaszkkal megfejelni a dolgot. Mivel a hámlasztás érzékenyebbé, esetleg picit pirossá vagy irritálttá teszi a bőröd, a fátyolmaszkkal szépen lenyugtathatod. Ráadásul a hatóanyagok is jobban fel fognak szívódni, ha az elhalt hámsejtek nincsenek az útban.

Multi-arcápolás?

Ha kombinált a bőröd – márpedig nagyon sokunknak az –, akkor a bőrápolást is érdemes ilyen perspektívából szemlélned a jövőben. Nem kell, hogy minden szérumod, krémed, hámlasztód az arcod teljes felületére felvidd minden alkalommal. Lehet, hogy csak az állad pigmentfoltos, ezért heti kétszer csak ezen a részen hámlasztasz, az érzékeny, száraz részeken pedig csak heti egyszer, és mondjuk egy másfajta, gyengédebb hámlasztóval. Az is lehet, hogy csak az orcádnak van szüksége arra a testes hidratálóra vagy arcolajra, de az orrodnak és a homlokodnak sok lenne. Miért is ne hagyhatnád ki őket a buliból? A kulcs, hogy figyeld meg a bőröd! Melyik területeken épp mire van szüksége? Ez hétről hétre, de akár napról napra is változhat, hiszen a bőr folyamatosan megújítja önmagát. Az egyetlen dolog, amivel ne kísérletezz, az a fényvédő. UV-védelemre az arcod, de még a sokszor elfelejtett füled és a ruhából kilógó dekoltázsod minden szegletének szüksége van minden nap.

Láttad már?

Fotó: Getty Images