Nők, akik szépségproblémáikkal milliókat kerestek

2020. augusztus 18.
A szépségszektorban soha nem volt ilyen jól jövedelmező a proaktivitás. Egyre több olyan márka bukkan fel, amelynek alapítói saját bőrproblémáikra vagy aktuális elvárásaikra fejlesztették ki speciális termékeiket.

Semmi kétség, az új évezred valóságos színrobbanás a szépség világában, de nem csak a dekorkozmetikai és arcápolási márkák sokszínűsége terén. Egyre vonzóbb, de árnyaltabb és tágabb is a piaci kínálat, köszönhetően részben azoknak a vállalkozó szellemű, elszánt alapítóknak, akik nem feltétlenül gyakorló vállalkozókként vágtak bele egy-egy szépségmárka megalapításába.

Rengeteg olyan izgalmas márkatörténettel találkozhatunk, ahol az alapítókat nem kizárólag a szépségszegmens és a vagyonépítés örömei indították el a termékfejlesztés, és a márkaalapítás ösvényén, hanem egy specifikus szépségápolási gondra akartak saját innovációval és márkával választ adni. Beauty brand-alapítók sokasága vall interjúkban, vagy épp weboldalán arról, hogy vállalkozása valójában olyan szívügy, ami mögött saját bőrproblémái, vagy konkrét szépségtermékekkel szemben támasztott, kielégítetlen igényei állnak.

Anita Roddick

Indie márkából gigászok

A szívvel-lélekkel alapított indie (független) márkák virágkorukat élik. Az social media reklámerejére, a saját ambícióikra és a sokszor egész csekély tőkére támaszkodó elszánt alapítók meglepően sokszor „törnek ki” a sorból, és ismertetik meg világszerte milliókkal valamilyen speciális célkitűzés és logika mentén ható termékeiket. A termékjellemzőket a saját bőrproblémáikra, helyzetükre vagy épp szemléletükre szabó, és befektetői háttért nélkül startoló alapítók felbukkanása nem újdonság. Az egyik leghangsúlyosabb példa a néhai Anita Roddick The Body Shop néven futó, és lassan széspégtörténelmet író munkássága. A brit környezetvédelmi aktivista akkor alapította (1976-ban) apró kis „etikus” kozmetikai cégét, amikor a zöld tudatosság még messze nem volt ennyire elterjedt. A kétgyermekes anyuka szépségápolási termékskálája akkor 25 darabnál állt meg. Az első márkák közt volt, amely állatokon nem tesztelt, fair trade-párti volt, újrahasznosítható csomagolásokkal. A 2007-ben rákban elhunyt legendás alapító a „hype-pal ellentétben” a hatás és a minőségi, természetes alapanyagok erejében hitt, és nem tévedett. Igazát bizonyítja, hogy mára mintegy 300 termékből válogatnak a márkahű vásárlók a világ 2500 The Body Shop üzletében, igaz a brand jelenleg már a L’Oréal tulajdonát képezi.

Olvastad már?

A Skin Inc az egyik legmenőbb mainstraim márka nemzetközi szinten, több tíz-dollármilliós éves bevétellel, amelynek szingapúri alapítója, Sabrina Tan, saját bőrproblémái (ekcémája és allergiás reakció egyes összetevőkre) miatt fejlesztette ki arcápolási termékeit egy szakmai csapattal. A Japánban gyártott, „a szépséget és tudományt egyesítő”, elképesztő széles skálán mozgó (mindenkinek a speciális bőrprofilja alapján állítják össze a megfelelő kombinációt) termékei nem csak online elérhetőek, az amerikai Nordsotrm üzletlánc és a francia Sephora után olyan luxusüzletek is a polcaikra teszik hamarosan, mint a New York-i Bergdorf Goodman vagy a londoni Selfridges. A közgazdász – aki már Skin Inc arckrémautomaták felállítását tervezi – azt mondja, a termékek ereje a személyre szabhatóságban van, ami a millenniumi vásárlóknak kiemelt tényező.

Influencerek a csúcson

Az influencerek óriási gárdája, mint hiteles szépségforrás, sokaknak megosztó jelenség… Pedig szép számmal akad köztük professzionális „szépségmunkás”, sőt, olyan is, aki a szakmai háttér nélkül ugyan, de szuper magasságokig képezte magát szépségfonton. Utóbbi téren szépségfanatikusoknak lehet sokat mondó az Into the Gloss beauty blog neve, és a mögötte álló véleményvezér. Az egykor a Vogue-nál divatasszisztensként dolgozó Emily Weiss tűpontosan kiismerve a szépségpiaci kínálatot és a márkák által használt gyakori összetevőket, úgy döntött, saját kezébe veszi a tökéletes arcápolási termékek fejlesztésének kérdését. Célja az volt, hogy – miután számos nagy nevű márkában csalódott állítása szerint -, olyan alternatívát kínáljon milliós rajongótáborának, ami valóban azt nyújtja, amit ígér – a természetes szépség kiemelését. Minimalista külsejű, 4 darabos debütáló terméksorát – arclemosó, primer hidratáló, ajakbalzsam és arcpermet – 2014-ben dobta piacra, a többi pedig már történelem. A befektetői hátterű Glossier kozmetikai márkát ma a Wall Street Journal 1,2 milliárd dollár értékűre becsüli. 5 év alatt 21 millió fős Instagramos követőtábora lett, és a „cult beauty” szektor egyik aktuális fenegyerekévé vált, amelyre nem csak esküsznek a beautyaddic millenialok, hanem nagy mennyiségben fel is vásárolják.

Huda Kattan

Hasonló volumenű sikert könyvelhet el az Instagram és a YouTube egyik koronázatlan királynője, az amerikai-iraki Huda Kattan is. A közösségi médiában aktív make-up dizájner a műszempilla-felhozatallal nem volt elégedett, amikor 2013-ban, úgy döntött, inkább maga fejleszt ki esztétikusabb, és jobb minőségű, könnyű felhasználhatóságot ígérő darabokat, amelyeket ő is szívesen visel, és használ is munkája során. Testvéreivel, Monával és Alyával dobták piacra az első Huda Beauty műszempilla-kollekciót (édesapjuk a bagdadi házát tette pénzzé, hogy meglegyen a kezdőtőke), amelyet később a Dubai Mallban a Sephora is értékesíteni kezdett. Innentől kezdve nem volt megállás, folyékony rúzsok, szemhéjpaletták, alapozók követték a sort, villámgyorsan beauty bestsellerré válva világszerte. A több mint 1 milliárd dollár értékűre becsült Huda Beauty mára 35 milliós Instagram-számmal dicsekszik.

Színinvázió

Rihanna

Rihannától megszokhattuk, hogy szereti kipróbálni magát együttműködésekben, és az utóbbi években a márkaalapítás sem áll távolt tőle. A barbadosi énekesnő két éve alapította Fenty Beauty márkáját, amelynek célja, hogy minden nő, bőrszínre, -tónusra való tekintet nélkül megtalálhassa a számára ideális dekorkozmetikai árnyalatokat, színeket. A szépségmissziót Rihanna tényleg komolyan vette. Ma már egészen 50 árnyalatig vitte fel a márka gyönyörűen építhető alapozótermék-árnyalatainak kínálatát. A bőrtónusokra épített sminkbirodalom, amelyet már 2017-ben az Év egyik legjobb találmányának kiáltotta ki a Time magazin, virágzik. Az online is kapható Fenty Beauty ma már közel 20 országban van jelen, és sorozatosan zsebeli be a szépségpiaci díjakat.

Olvastad már?

Magyar indulók

A piaci rést saját bőrproblémájuk által kiszúró alapítókban itthon sincs hiány. Szép példának indult a 2014-es év egyik általános kedvence a feltörekvő márkák közt, a Friends with Benefits, amely esetében az alapító saját, problémás bőrére keresve a megoldást fejlesztette ki termékeit (többek közt zseniális bőrradírokat) természetes alapanyagok felhasználásával. A Happy Skin alapítója, Dr. Forrai Márta háziorvos a lánya ekcémás bőrproblémái miatt álmodta meg a natúr tartósítószer, színezék és illatanyag szépségápolási termékeit.

Végezetül pedig következzen bónuszként egy férfi példa is. Bár hazai sikersztori, a Zanza márka esetében már egy kontinenseken átívelő történet áll a háttérben. Oláh Győző, alapító a zanzibári utazása során használt helyi szappanok egzotikus, természetes alapanyagai adta bőrhidratáltságot „kereste”, és nem találta itthon. A zuhanyzások utáni húzódó bőrérzet miatt vágott bele végül a saját gyártású, natúr szappanok világába, amelyekhez a tengeri hínárt, az ugandai sheavajat és Afrika egyéb természeti kincseit használjak, ellenőrzött forrásból. A Zanza kínálata mára már egészen szépen kikerekedett, bőrradírok, test és hajolajak, fürdőgolyós és testápolók állnak hadrendbe a látványos és természetes bőrhidratálásért.

Láttad már?

Fotó: Getty Images