10 praktikus tipp, amit a szép bőrért tehetünk naponta

2020. augusztus 27.
Tamás Eszter, kozmetikus szakértőnk eddig hetente részletesen bemutatott nektek egy-egy bőrproblémát vagy szakszerű tanácsokkal látott el a napozással, a helyes bőrápolással kapcsolatban. Ezen a héten viszont könnyedebb témával készült, tíz praktikus tanácsot oszt meg veletek!

1. Sose feküdjünk le arctisztítás nélkül, főleg nem sminkben!

A helyes arcápolás mindig a letisztításnál kezdődik. Nem elég, ha egy csúcs szuper hidratálókrémmel rendelkezünk, ahhoz, hogy a hatóanyagok megfelelően bejuthassanak, elő kell készítenünk a terepet. Jöhet az oly divatos „double cleansing”, azaz a dupla letisztítás: az első lépésben micellás vízzel vagy olajos lemosóval eltávolítjuk a makacs smink nagy részét vagy a napvédő krémünk maradványait. Második lépésben pedig a bőrtípusunknak megfelelő arctejjel/tisztító habbal lemossuk a maradék sminket, és gyengéden megtisztítjuk az arcunkat a maradék szennyeződésektől – vízzel! A szorgosabbak még tonizálnak is, szigorúan alkoholmentes termékhez nyúlnak, amellyel visszaállítják a bőr pH-értékét és nedvesítik a területet a hidratáló felvitele előtt.

2. Folyamatosan gondoskodjunk az arcbőrünk hidratálásáról!

A bőrünk 70%-a víz, és ennek nagy része az irharétegben található meg, így a legfontosabb, hogy a mélyebb rétegekig is eljussunk. Nyáron fokozottabb vízvesztésnek vagyunk kitéve, így erősebben mutatkoznak meg a dehidratáció tünetei. Mindig hangsúlyozom, hogy az anti-aging ápolást, a ránckezeléseket nem elegendő a bőr öregedésének tipikus jeleinek felfedezésekor megkezdeni! Ha túl későn kapunk észbe és a homlokunkon már „eltört”, statikus ráncok vannak vagy bőrünk láthatóan megereszkedett, akkor már nem tudunk olyan hatékonyan javítani a bőr állapotán. Figyelem, a zsíros bőr is lehet vízhiányos. Ne feledkezzünk meg a szemkörnyék megfelelő ápolásáról sem, hiszen itt a legvékonyabb a bőrünk, speciális ápolást igényel.

3. Építsük be a napi arcápolási rutinunkba az antioxidáns-tartalmú szérumokat

Az antioxidánsok (szabadgyökfogók) védik a bőrt a szabadgyökök káros hatásaitól, lassítják a sejtkárosodást. Ha a szervezetben zajló oxidációs folyamatok és az ezek megakadályozását végző antioxidánsok közötti egyensúly az előbbiek javára felborul, akkor beszélünk oxidatív stresszről. Ha felborul a bőrünk egyensúlya, akkor romlik védekezőképessége, ami pedig az idő előtti öregedéshez vezet. A sejtszintű regeneráló mechanizmusok lelassulnak, a kevésbé egészséges bőrsejtek képződése előbb-utóbb bőrproblémákhoz, korai öregedéshez vezet.
Ezért nagyon fontos, hogy természetes eredetű antioxidánsokban gazdag táplálékot vegyünk magunkhoz és antioxidáns összetevőkben gazdag kozmetikumokat válasszunk. Ezek a szérumok vagy krémek támogatják az egészséges bőrműködést, a környezeti ártalmakból származó szabadgyökök lekötődését elősegítő antioxidáns-kivonatokat tartalmaznak (ezek például a A-, C- és E-vitaminok, ferulinsav, resveratrol, niacinamid, zöld tea).

4. Rendszeresen cseréljük le a párnahuzatokat!

Nemcsak egy professzionális hámlasztásos kozmetikai kezelés után hívom fel vendégeim figyelmét arra, hogy naponta cseréljék ki a párnahuzatukat, hisz ilyenkor a szokásosnál is jobban kell figyelni a higiéniára, mivel a bőr sérülékenyebb, nagyobb az esélye a kórokozók bejutásának. Ha nem is naponta, de nyáron a fokozott izzadás miatt kell sűrűbben megtenni ugyanezt. Nem is beszélve arról, hogy a hajunkon is szennyeződések garmadája lapul meg, nem mossuk meg minden lefekvés előtt, és az arcunkra használt kozmetikumok egy része is a párnahuzaton landol. De fokozottan igaz ez a mobiltelefon kijelzőjének fertőtlenítésére is, hiszen folyamatosan érintkezik a felülete az arcunkkal.

5. Ügyeljünk a fokozott napvédelemre az év minden napján

A túlzásba vitt napozásnak számtalan bőrkárosító hatása van: rövid távon nemcsak az UVB-sugárzás okozta leégés jár kellemetlen tünetekkel, hanem a nap láthatatlan sugarai felgyorsítják az öregedési folyamatokat (az arc, a nyak, a dekoltázs, a kar és a kézfej területén látványosan), és a napsütéssel a napfoltok is szorosan együtt járnak (fotoaging = napfény okozta bőröregedés), nem beszélve a napallergiáról. Mindig hangsúlyozom, hogy „a bőrünk nem felejt”, az életünk során elszenvedett fényártalmak összeadódnak. Szakemberként inkább az ásványi alapú napvédő krémek használatát javaslom, hiszen már elérhetőek a piacon olyan magas minőségű fizikai fényvédő krémek, amelyek nem hagynak fehér foltokat az arcon, és nem keltenek maszkos hatást.

Láttad már?

6. Ne feledkezzünk meg az ajkunk ápolásáról sem

Általában elhanyagoljuk az arcunkon ezt a területet, csak akkor foglalkozunk vele, ha kicserepesedik vagy épp sminkelünk és rúzsozni szeretnénk, pedig ettől függetlenül is rendszeres ápolást igényel. Az ajkunk bőre sokkal vékonyabb, nincsenek benne izzadtság- és faggyúmirigyek. Ez az oka, hogy sokkal érzékenyebb és hamar kiszárad. Az ásványi olajokkal készült ajakápoló stifteket kerüljük.

Helyette válasszunk a bőr zsírjaihoz hasonló, természetes növényi zsírokat tartalmazó termékeket:

• Shea vagy kakaóvaj
• Méh- és gyapjúviasz (lanolin)
• Tamanu-, argán- és jojobaolajok

7. Hetente szabadítsuk meg bőrüket az elhalt hámsejtektől – peelingezés

A felhám legfelső rétegének, a szarurétegnek a „vékonyításával” előkészítjük a bőrünket a hatóanyagok befogadására, egy üdébb, frissebb, puhább bőrréteg a végeredmény, amelynek felszívóképessége sokkal jobb.
Kedvünkre válogathatunk a bőrtípusunknak megfelelő mechanikai, kémiai és biológiai hámlasztók közül. A dörzsölő hatású, szemcsés állagú termékek tudják a legkevesebb elhalt szarusejtet eltávolítani, hiszen csupán „ledörzsölik” a már éppen leválásra ítélt szarusejtek nagy részét.

Ehelyett a kémiai hámlasztókat én hatékonyabbnak és kíméletesebbnek tartom (AHA – glikolsav, tejsav vagy BHA sav – szalicilsav), viszont, ha extrakíméletesek akarunk lenni, akkor a gyengéd biológiai (enzimes) peelingek mellett döntsünk, amelyek anélkül hámlasztanak, hogy megsértenék a bőrt.

8. Végezzük eltántoríthatatlanul a helyes bőrápolási rutinunkat – 3 lépés

Ezt ma már minden nő álmából felriadva is fújja: arctisztítás, tonizálás és hidratálás a bőrtípusunknak megfelelő, lehetőleg professzionális termékekkel (ezeknek magasabb a hatóanyagtartalma, és a szakember vélhetően helyesen diagnosztizála a bőrünket és célzottan javasolja a használatát). Ennek a három terméknek minimum ott kell sorakoznia a fürdőszobánk polcán….persze jöhet még a peeling, szérumok, szemápoló, arcpermet, maszkok stb. Én ezt persze mindig kiegészítem azzal, hogy a fényvédő krémünk a plusz egy lépés, ám jobban tesszük, ha ez mindig a retikülben lapul, hiszen a napfény okozta bőröregedés és főként a barna foltok kialakulása visszafordíthatatlan károkat tud okozni a bőrben.

9. Hetente legalább egyszer bőrtípusuknak megfelelő arcpakolással turbózzuk fel a bőrünket

Ha egy fontos eseményre készülünk, akkor fő cél a feszesítés. Jöhet egy expressz fátyolmaszk, amelyet csak kibontunk, és máris jöhet a jól megérdemelt pihenés. Ha este megpihenni vágyunk a kanapén, akkor viszont egy tápláló, regeneráló krémpakolást válasszunk, és a hatóidő lejártával távolítsuk el langyos vízzel! Akinek problémás, gyulladásra hajlamos a bőre, annak nyugtató, faggyúnormalizáló hatóanyagokat tartalmazó algás maszkot javaslok.

10. Kényeztessük magunkat havonta egyszer kozmetikai kezeléssel! Bízzuk a szakemberre, ami otthon nem megoldható

Van néhány olyan művelet, amelyet mindig érdemes a szakemberre bízni, mert komoly károkat tudunk okozni vele (otthoni nyomkodás, tűs dermaroller, erős hámlasztók vagy épp házilag kutyult arcpakolások). Észrevétlenül nagyjából ugyanakkora összeget költhetünk rájuk, mintha egy profi kozmetikus kezei közé feküdnénk – másrészt nem tudjuk szakszerűen diagnosztizálni a bőrünket, és kiválasztani a nekünk ideális hatóanyagokat sem.

Az egészséges, jól ápolt bőr nem érhető el egyetlen kozmetikai látogatás alkalmával, elengedhetetlen az otthoni bőrápolás, és időnként be kell vetni gépi szalonkezeléseket (célzott hatóanyag-bejuttatás, feszesítés) vagy anti-aging arcmasszázst. Minden nőnek jólesik az a nyugalomban eltöltött 1,5-2 óra, amikor csak vele foglalkoznak és relaxáló környezetben pihenhet, szépülhet.

Olvastad már?

Fotó: Unspalsh