3 lépéses őszi „skin booster” rutin

2020. szeptember 24.
Ezen a héten Tamás Eszter kozmetikus szakértőnk egy nagyon egyszerűen követhető őszi szépségrituálét, szépségkúrát mutat be nektek, amelynek középpontjában a szérumok állnak.

Az évnek ezen szakaszáért igazán hálásak lehetünk, az időjárás nagyon kegyes hozzánk idén. Amíg a természet nyugvó állapotra készülődik, addig nekünk itt az ideje, hogy felkészítsük bőrünket a télre, a fény és vitaminok hiányára. Ha indián nyár – szándékosan nem használtam a vénasszonyok nyara kifejezést, hiszen ez egy szépségblog –, akkor jöhetnek a szérumok, mégpedig kúraszerűen!

A nyári igénybevétel után a bőrünk szinte éhezik, hogy többet, jobbat kapjon. Bőrünk feszessége és rugalmassága csökken, egyre több folyadékot veszít, durvává és szárazzá válhat, amely hatására megjelennek az apró ráncok az arcunko,n és akkor még nem is említem a kis barna pigmentfoltokat.

A szérumkúra 3 egyszerű lépésből tevődik össze. Lássuk!

1. Bőrmegújítás – kezdetét veszi a hámlasztások időszaka

Itt az ideje, hogy a nyári hónapok hagyatékát „kiradírozzuk”. Szabaduljunk meg az elöregedett, elhalt hámsejtektől, amiktől érdesnek, bevastagodottnak, fakónak, fénytelennek tűnhet a bőrünk. Minden bőrtípus képes profitálni a peelingből, a száraz, érzékenytől kezdve a vastag és zsíros bőrig. A lényeg, hogy a peeling intenzitását az adott bőr tűrőképességéhez igazítsuk. Jómagam az AHA-savas hámlasztók nagy rajongója vagyok, mivel kiváló bőrképjavító, anti-aging (finom ráncok halványítása), lifting (feszesítő), pigmentfolthalványító és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ezek vízben oldódó savak, amelyek a bőr felszínén fejtik ki hatásukat. Ilyen például a tejsav, a glikolsav, de a gyümölcssavak is ebbe a csoportba tartoznak.

Olvass tovább!

De mindig jolly jokerek lehetnek a könnyed enzimatikus, ún. soft peelingek, amelyek proteázok (fehérje-bontó enzimek) segítségével dolgoznak: a papaint a papayából, a bromelaint az ananászból, a ficint a fügéből nyerik.
A hámlasztásos bőrmegújító kezeléseknek fényérzékenyítő hatásuk van, így kötelező a fényvédő alkalmazása.

2. Válasszunk a bőrtípusunkhoz illeszkedő szérumot vagy elixírt

A szérumok évszaktól függetlenül is nagyon fontosak a bőrápolásban, úgy is fogalmazhatunk, hogy jobban tudunk velük célozni. De mi is a különbség egy jó hidratálókrém és a szérumok között? A legfőbb eltérés a kémiai felépítésükben van: sokkal kisebb molekulatömegű aktív összetevőket tartalmaznak, mint a „sima” hidratálókrémek, így mélyebbre tudnak hatolni a bőrfelszín alá, és ott hamarabb is fejtik ki a hatásukat. A másik nagy előnyük, hogy nagyobb koncentrációban tartalmaznak értékes hatóanyagokat, mint például a hialuronsav, a C-vitamin, az E- vitamin, a növényi összetevők (algák, zöld tea), a retinol, a cink, a glikolsav vagy a niacinamid. Pont a koncentrált összetételük miatt kisebb mennyiség, pár csepp felvitele is elegendő belőlük, de pont ezért magasabb árfekvésűek is.

Életkortól függetlenül alkalmazhatjuk őket, mivel összetételüktől függően egy-egy konkrét bőrproblémára nyújtanak megoldást. Jó választás lehet őszre egy speciális anti-aging szérum revitalizáló vagy halványító hatással, célzottan a pigmentrendellenességek kezelésére kifejlesztve. De létezik már speciális éjszakai szérum is zsíros, aknés, gyulladt a bőre, amely aktív hatóanyagaival harmonizálja a faggyúmirigy-működést, a bőr hidratáltságát és pH-ját, valamint finomítja a bőr felszínét, összehúzza a pórusokat és nyugtatja a bőrt.

3. Az arcszérumok használata – nem helyettesíti a hidratálókrémünket

Fontos, hogy a szérum nem az arckrém helyettesítője, tehát szérum használata mellett sem hagyhatjuk ki az arcápolási rutinunkból a hidratáló, tápláló krémünket. Ez a befejező lépés, amit nem bliccelhetünk el. Mivel egy intenzív kúráról beszélünk, használjuk naponta kétszer a kiválasztott szérumot: reggel a nappali krém, szemkörnyékápoló krém alá, este pedig az éjszakai krém alá is. Az arctisztítás és tonizálás után kell felvinni a bőrre, lehetőleg még a nedves arcra érdemes, majd megvárni, hogy beszívódjon, végül pedig következhet a hidratálótermékünk.
Arra is figyeljünk, hogy a szemkörnyék-, arc-, nyak-, dekoltázs területe se maradjon ki, hiszen erről sokszor elfeledkezünk.

A szérumkúrát legalább 4-6 héten át folytassuk. Kérhetjük bátran kozmetikus segítségét is, hogy bőrtípusunknak megfelelő, értékes és tápláló hatóanyagokban gazdag terméket válasszon ki nekünk.

Fotó: Unsplash