A fogyókúra és a sport sem tünteti el teljesen a makacs narancsbőrt

2020. november 21.
A cellulit ártalmatlan, de annál zavaróbb bőrprobléma, és persze, hogy leginkább a mi életünket keseríti meg. Az elváltozás testszerte megjelenhet, ott lehet a combon, a csípőn, a fenéken és a hason, megszabadulni pedig nagyon nehéz tőle segítség nélkül. Sokan próbálják javítani a bőrük megjelenését kemény fogyókúrával elért súlycsökkenés, rendszeres testmozgás, speciális masszázs és cellulit ellen forgalmazott krémek segítségével.

A narancsbőr kialakulásának pontos okait nehéz meghatározni, életkortól és testsúlytól függetlenül is kialakulhat, megszabadulni pedig segítség nélkül nagyon nehéz tőle. „Ha különböző hormonális és életmódbeli okok miatt a zsírsejtek kórosan meghíznak a kötőszöveti rostok általi rekeszekben, akkor nyomást fejtenek ki azok falára. Ilyenkor a kötőszöveti rostok megfeszülnek, a bőr felszínén pedig apró behúzódások jelennek meg. A cellulitos bőr így tésztás tapintásúvá, és a narancshéjához hasonló megjelenésűvé válik, ami bár ártalmatlan, de nagyon zavaró lehet” – mondja dr. Parrák Zita orvosesztétikai specialista.

fogyokura-narancsbor-kezeles

A rendszeres testmozgás, a testsúly csökkenése valamelyest segít, de önmagában még nem elég ahhoz, hogy búcsút inthessünk a problémának. „Számos eljárást dolgoztak ki az évek alatt, az igazán hatékonyak pedig képesek csökkenteni a bőr alatt elhelyezkedő zsírsejtek számát és méretét, roncsolni a behúzódásokat létrehozó rostokat, javítani a szövetek vérellátását és nyirokkeringését. Léteznek sebészeti beavatkozások, injekciós kezelések és  speciális, cellulitkezelő gépek” – árulja el dr. Parrák Zita, hozzátéve, hogy nem minden módszer képes önmagában biztosítani a kívánt hatást, általában több kezelésre is szükség van, és a különböző eljárásokat érdemes egymással kombinálni.

Többféle megoldás létezik

A sebészeti beavatkozások hatékonyak, látványos eredményt biztosítanak, de mivel invazív eljárásról van szó, fontos megemlíteni, hogy az esetleges szövődmények előfordulása itt a legmagasabb, a lábadozási idő pedig a leghosszabb. A műtét során eltávolítják a zsírfelesleget, és roncsolják a kötőszöveti rostokat.

Az injekciós kezelések célja egyrészt a zsírsejtek roncsolása valamilyen kémiai zsírbontó anyag, legtöbbször dezoxikólsav (Aqualix, Belkyra) -injekció formájában a zsírszövetbe történő bejuttatásával, másfelől pedig a cellulitos szövetek keringésének, anyagcseréjének, méregtelenítésének fokozása mezoterápiás módszerrel bejuttatott speciális koktél segítségével. A poly-L tejsav hatóanyag-tartalmú Reversal és Sculptra pedig egy kollagéntermelődést fokozó anyag, ami a bőr mélyebb rétegeiben hat, fokozatosan fejti ki hatását. Nagy felületek esetében sok apró szúrással viszik be a hatóanyagot, ami némi fájdalommal járhat.

Ezt már láttad?

A cellulitkezelő gépek ma már legkorszerűbb, legkisebb kellemetlenséggel és kockázattal járó módszerek. A Lipohifu által generált, magas intenzitású fókuszált ultrahang a bőr alatti zsírszövetben létrejövő magas hő által kettős szöveti hatással bír, elpusztítja a zsírsejteket, egyenletesebbé és feszesebbé teszi a bőr felszínét.

A Kuma Shape készülékek olyan kezelőfejjel rendelkeznek, ami a bőr felszínét vákuum segítségével mintegy beszippantja: ez fokozza a szöveti keringést, javítja annak oxigén- és tápanyag ellátását, méregtelenítő funkcióját. A legújabb Slim Beauty testkezelő gép kezelőfejei a kezelt terület felé helyezve nagy intenzitású pulzáló elektromágneses energia segítségével nagyon gyors, sorozatos izomösszehúzódásokat vált ki, így csökken a zsírszövet mennyisége, megnő az izom tömege.

A tökéletes eredményhez több kezelésre is szükség van, a különböző módszereket pedig szakember javaslata alapján szépen lehet kombinálni egymással. Ezek a speciális berendezések megőrzik a bőr felületi épségét, miközben képesek szinte fájdalommentesen roncsolni a zsírszövetet és a kötőszöveti rostokat, javítani a kezelt terület keringését és anyagcseréjét, valamint feszesíteni a bőrt.

Forrás: New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ

Olvass tovább!