Északi nők tanácsai az őszi–téli szépségápoláshoz

2020. november 23.
A hőmérő skálája lassan mínuszba fordul, amit a külsőnk is nagyon meg tud szenvedni, ha nem vigyázunk rá eléggé. Szerencsére ma már előttünk sem titok, hogy az északi nők – akiknek bőre és haja szinte egész évben ki van téve a zord időjárási tényezőknek – mivel védik szépségüket a hidegtől.

Szauna

Hozzuk el magunknak a nyarat, és tartsuk távol a betegségeket: menjünk szaunázni! A forró levegő hatására vérkeringésünk és anyagcsere-folyamataink felélénkülnek, testünkben endorfin termelődik. Ha fokozni szeretnénk a hőfürdő hatásait, kombináljuk jeges fürdővel. A hidegvíz feszesíti a bőrünket, segít kötőszövetünket rugalmasan tartani.

Nyírfaolaj

A nyírfa kivonatát vagy olaját tartalmazó készítmények összehúzzák a bőrt és serkentik a vérkeringést, így segítve minket a narancsbőr elleni küzdelemben. Ez a csoda ráadásul többfunkciós, hiszen az egész testünkre használhatjuk: a fejbőrünkbe masszírozva nyugtatja és hidratálja a hajtövek környékét.

Minimalizmus

Ahogy a lakberendezésben, úgy a bőrápolásban is a minimumra törekszenek a skandináv nők, ami teljes ellentétben áll az itthon megszokottaktól: sokunk piperepolca roskadásig tele van különböző szépségápolási termékekkel. Ha ki sem látszunk az üvegcsékből, és a fürdőszobánkat és a bőrünket is meg szeretnénk tisztítani a rengeteg kemikáliától, akkor fogadjuk meg az észak-európai nők tanácsait, és használjunk kevesebb, de nagyon jó minőségű, természetes összetevőket tartalmazó termékeket. A legfontosabbat ne felejtsük el: ne csak nyáron, hanem télen is védjük magunkat a káros sugaraktól!

Ne vigyük túlzásba a pihenést!

Hallgassunk a testünk jelzéseire, és ne hajszoljuk túl magunkat, mert az könnyen betegség okozója lehet. Természetesen a kanapén üléssel se elégedjünk meg ebben az időszakban: találjuk meg a számunkra leginkább megfelelő sportot az új szezonra. Például fussunk egyet a fagyott erdőben, jégkorcsolyázzunk, jógázzunk az otthon melegében, vagy ha van rá lehetőségünk, akkor síeljünk vagy snowboardozzunk.

Testi-lelki egyensúly

Akár tetszik, akár nem, sajnos el kell fogadnunk, hogy ami a lelkünkben zajlik, az sajnos hamarosan a bőrünkön is látszódni fog. Ne engedjünk utat a téli depressziónak! Fogadjuk meg a dánok tanácsait, és gyújtsunk gyertyát, dekoráljuk ki otthonunkat fényekkel. Töltsünk több időt társaságban a barátaink, szeretteink körében.

Termálfürők

A hideg Izlandon a kikapcsolódás és társasági élet egyik legnépszerűbb formája a termálfürdők látogatása. A melegvizes medencék látogatása szent: szigorú szabályok betartásával lehet csak csatlakozni a testüket áztató emberekhez. A termálvíz kívül-belül jó hatással van a bőrünkre: ellazítja a testünket, enyhíti fájdalmainkat. Szerencsére nem kell kilométereket utaznunk a természetes forrásokért, hiszen Magyarország maga is gyógyfürdő-nagyhatalom. Ha biztosra akarunk menni, akkor ne csak fürdőzésre használjuk a termálvizet, hanem vásároljunk olyan bőrápoló készítményeket, amelyek nagy százalékban tartalmazzák a gyógyhatású elixírt.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images