Így szokhatsz le könnyen és gyorsan a körömrágásról

2021. január 05.
Számos oka lehet annak, hogy valaki rágja a körmét. Sőt, sokan fel sem figyelnek rá, mikor ilyet tesznek. Bár teljesen ártalmatlan szokásnak tűnik, lehetnek egészségügyi következményei, így érdemes felvennünk az újévi fogadalmaink listájára, ha mi is küzdünk a körömrágással.

Lehet időszakos vagy állandó, van, aki csak egyik ujján rágja a körmét, ha valamilyen stressz éri, míg más nem válogat az ujjak között. A körömrágás általában hosszú évekig elkíséri az embert, és legtöbbször nincsenek súlyosabb következményei – a nem túl dekoratív látványon túl. Érdemes azonban nemcsak a testi, de a lelki egészségünk miatt is megfontolni a leszokást. Szerencsére a csípős paprikával bekent körmök helyett sokkal szelídebb módszerekkel is rávehetjük magunkat arra, hogy más stresszlevezetést találjunk magunknak a körömrágás helyett. 

koromragas-leszokas-tipp

1. Rendszeres manikűröztetés

Ha a csodaszép, friss manikűrünk látja kárát, valószínűleg máris kevésbé csábító a körömrágás. Ráadásul annak tudatában sem vesszük olyan könnyen a szánkba az ujjunkat, hogy a körömlakk vegyszerízét érezzük utána a szánkban. Ez azonban a hagyományos körömlakkokra igaz csak, a szakemberek szerint a műköröm vagy a géllakk nem tartja vissza a körömrágástól az embert. Fontos az is, hogy rendszeresen felfrissítsük a manikűrt, miután az előző kopni kezd, hogy sikeresen megtörhessük a körömrágás szokását.

2. Keserű körömlakk házilag

Ha nem elég az egyszerű manikűr, az elszántabb körömrágóknál lehet, hogy szükség van egy elrettentő ízű körömlakk bevetésére is. Erre a keserű íz a leghatékonyabb a kutatások szerint. A drogériákban kapható direkt erre a célra kifejlesztett körömlakk is, ám otthon, saját magunk is elkészíthetünk hasonlót jalapeno paprika vagy só segítségével. Keverjük össze mézzel vagy juharsziruppal a kellemetlen ízű fűszert, és egy kis kefe vagy fültisztító pálcika segítségével vigyük fel a körömre, majd hagyjuk megszáradni.

Miért jó, ha abbahagyjuk a körömrágást?
Bár a körömrágás ártalmatlan pótcselekvésnek tűnhet, mégis lehetnek egészségügyi következményei. Az apró sérülések, amelyek a körömágyon keletkeznek, könnyen kaput nyithatnak a szájból a bőrre kerülő baktériumoknak, ahogy a kezünkről is a szánkba juthatnak kórokozók. Emellett a körömágyat érő folyamatos trauma miatt deformálódhat a köröm, megváltozhat a köröm növekedése.

3. Rövidre vágott körmök

„Ha rövidebbek a körmök, kevesebbet tudunk rágni – mutatott rá dr. Gan Eng Cern fül-, orr-, gégész szakorvos. – Ezzel a módszerrel jó eséllyel elveszítjük az érdeklődésünket a körömrágás iránt, mivel a fogainkkal nehezen érjük el a körömlemezt, amit rágcsálhatnánk.” Gyakori, hogy ebben az esetben az ujj végén található bőrnek esik neki valaki, ami bőrirritációval, beszakadással, vérzéssel és a köröm deformálódásával járhat, így ez csak akkor működik, ha tudatosan figyelünk rá, mikor elkezdenénk rágni a körmünket, és meg tudjuk állítani a folyamatot.

4. Cseréljük le más, egészségesebb szokásra

Mivel a körömrágás gyakran pótcselekvés, így jól működhet, hogy egy másik, egészségesebb szokásra cseréljük le. Ha egyszer sikerül megtörnünk az eredeti cselekvéssort, később már nem is szükséges a pótcselekvést folytatnunk. Rengeteg olyan rövid és hosszú távon gyakorolható dolog van, amivel leválthatjuk a körömrágást, a szakértők szerint ezek működnek a legjobban:

  • Rágózzunk, mivel ez lefoglalja a szánkat és megelőzi, hogy a körmünket vegyük a fogaink közé.
  • Játsszunk valamivel a kezünkben, mindig legyen nálunk stresszlabda például.
  • Tegyünk gumit a csuklónkra, így ezzel játszhatunk a körömrágás helyett.
  • Menjünk máshova, ha lehetséges. „Amikor azon kapnánk magunkat, hogy rágjuk a körmünket, ne büntessük magunkat. Inkább gyorsan csináljunk valami mást, ami eltereli a figyelmünket, váltsunk testhelyzetet és nézőpontot, menjünk el egy pohár vízért” – javasolta dr. Paul Greene pszichológus. 

Olvastad már?

5. Viseljünk kesztyűt

„Drasztikus megoldás, de ha minden kötél szakad, viseljünk kesztyűt – mondta dr. Susan Bard bőrgyógyász. – Amikor levesszük a kesztyűt, hogy rághassuk a körmünket, azonnal tudatosul, hogy mit akarunk tenni, és megállíthatjuk magunkat.” Ennek a módszernek azért megvannak a maga korlátai, így tényleg csak abban az esetben szükséges bevetnünk, ha már minden mást kipróbáltunk.

6. Találjuk meg a kiváltóját

Bár gyakran nem vagyunk tudatában annak, hogy épp rágjuk a körmünket, próbáljuk meg felfedezni a mintázatát annak, mikor tör ránk leggyakrabban. „Unatkozunk? Idegesek vagyunk? Fontos, hogy tudjuk, mikor és miért következik be, hiszen ez segíthet jobban megérteni a problémánk természetét. Hatásosabb megoldást találhatunk rá, hogy visszafordítsuk, megállítsuk ezt a testi válaszreakciót, ha ismerjük az okát” – magyarázta a pszichológus. 

Ehhez akár naplót is vezethetünk a körömrágásról. „Jegyezzük fel papírra vagy a telefonunkba minden alkalommal, mikor rágjuk a körmünket. Írjuk mellé, mi történt, mit csináltunk, amikor ránk tört az inger. Ez segít, hogy tudatosítsuk a szokást, és megfelelő stratégiát dolgozhassunk ki” – mondta Greene.

Miért rágják az emberek a körmüket?

A szakértők szerint az emberek 20-30 százaléka krónikus körömrágó. A konkrét oka és folyamata még tisztázásra vár, ám vannak olyan tényezők, amelyek növelik a szokás kialakulásának valószínűségét. Ha a szülők rágják a körmüket, sokkal nagyobb az esélye, hogy a gyermeküknél is kialakul a körömrágás. A szorongásra hajlamos, krónikus stressztől szenvedő embereknél sokkal gyakoribb a körömrágás, mint megküzdési mechanizmus. És végső esetben az unalom is nagy szerepet játszik abban, vajon rágjuk-e a körmünket, ezért működhet az elterelés technikája a körömrágásról való leszokásban.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash