II. Erzsébet királynő először tüntetett ki sminkest

2021. január 07.
A brit királynő újévi kitüntetési listáján egészen meglepő, de üdítő szereplőt is találunk, mégpedig Path McGrath brit sminkest. II. Erzsébet királynő most először ítélte oda a damehood címet divat, szépség és diverzitás kategóriában.

A brit sminkes, akinek munkásságát világszinten elismerik, és akiről éppen két nappal ezelőtti cikkünkben tettünk említést (a fekete márkaalapítók támogatása kapcsán), idén történelmet írt. II. Erzsébet királynő ugyanis eddig még soha nem tüntetett ki sminkest, ám 2021-ben damehood címmel tüntette ki a „divat, szépség és diverzitás” terén tett szolgálataiért a sminkmárka-alapító makeup artistot. Az idei év kitüntetetteket tömörítő listája tehát színesedni látszik – akár a Black Lives Matter mozgalom nyomában, akár attól függetlenül. Hiszen Path tényleg óriási név a divat- és szépségszakmában, három évtizedes karrierje rengeteg csúcsponttal bír, és tényleg tökéletes példakép diverzitás terén is.

Pat McGrath

Olvastad már?

Voltak színházi munkái, emellett közismert kísérletező kedvéről és kreatív megnyilvánulásairól, sokszor egészen felforgatta friss ötleteivel a sminkvilágot. A legnagyobb magazinokkal, divatmárkákkal, tervezőkkel és modellekkel dolgozott együtt. Portfóliójában olyan nevek szerepelnek, mint Alexander McQueen, John Galliano, Christian Dior, magazinok terén pedig a Vogue és az i-D.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pat McGrath (@patmcgrathreal) által megosztott bejegyzés

És hogy mitől is számít olyan különlegesnek kreativitás terén? A hagyományos sminkművészet talajáról elrugaszkodva olyan speciális hatásokkal játszott, illetve játszik a mai napig, amelyekhez többek közt tollat, csipkét használ. A sminkes egyébként Instagram-posztban is megköszönte az elismerést, köszönőszövegében kitérve édesanyára is, aki elsőgenerációs jamaikai bevándorlóként ruhák varrásából élt, és aki kifejezetten inspirálóan hatott rá.

Kattints tovább!

Forrás: The Guardian

Fotó: Getty Images