6 ok, amitől hullhat a hajad

2020. szeptember 07.
A nőket különösen érzékenyen érinti, ha egykor dús hajuk szemmel láthatóan megfogyatkozik, vagy súlyosabb esetben kopasz foltok is megjelennek a fejen. A jelenség rengeteg nőt érint, a kiváltó okok pedig igen változatosak lehetnek.

A hajhullás komoly esztétikai kihívást jelent, ami erősen csökkentheti az érintettek önbizalmát. Másrészt pedig bizonyos esetekben éppen ez a tünet hívhatja fel a figyelmet valamire, ami nem optimálisan működik a szervezetünkben – tehát semmiféleképpen sem szabad legyinteni rá. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus, trichológus az okokról és a gyakori problémát jelentő bőratka kezeléséről beszélt. A trichológus, vagyis hajgyógyász az a szakember, aki az okok kiderítésében és magában a kezelésben is segíthet, illetve ha betegségre gyanakszik, el tud irányítani a megfelelő szakorvoshoz.

A leggyakoribb okok

1. Hormonális változások, például a szülést vagy a menopauza időszakát követően. Ilyenkor gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, ezért a korábbi dús haj tömege jelentősen csökkenhet.

2. Bizonyos betegségek, például pajzsmirigyproblémák, nőgyógyászati panaszok, hormonális betegségek.

3. Meghúzódhatnak a hátterében a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, akár fog- vagy ínygyulladás. Ilyenkor hasznos lehet a góckutatás.

4. Helytelen hajápolási szokások, túl gyakori, gyengébb minőségű termékkel történő hajfestés, hajvasalás, a haj túl szoros és gyakori összefogása.

5. Vitamin- és ásványianyag-hiány – akár egy intenzív fogyókúra miatt.

+1. Demodex atkák jelenléte.

Olvastad már?

Az atkák elleni harc

A fokozott hajhullás megfékezésének első lépése a haj és a fejbőr vizsgálata, a páciens kikérdezése, a probléma körüljárása. „Amennyiben minden más kizárható, és a vizsgálat során is arra jutunk, hogy az atkák jelenlétének tudható be a hajhullás, ennek megfelelően kell megkezdeni a kúrát. Ha a hajhulláson túl a korábban egészséges haj elveszti a fényét, töredezetté válik, viszketni kezd, korpás, érzékeny lesz, esetleg gyulladásos foltokat is felfedezünk, rendszerint kiderül, hogy ez szintén az atkáknak »köszönhető«” – hangsúlyozza Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus, trichológus.

Az atkák jelenléte többféle problémával is összefüggésbe hozható. A Demodex atkák egy csoportja, a Demodex brevis az arcbőrön, a faggyúmirigyekben telepszik meg, az ott található hámsejtekből, faggyúváladékból és a felszaporodott, nemkívánatos anyagcseretermékekből táplálkozik. Nem ritka, hogy pattanásosságot, sőt rosaceát okoz. Az atkák másik csoportja a Demodex folliculorum, amely a szőrtüszőkben él, elszaporodva fokozott hajhullást, a fejbőr viszketését, hámlását, érzékenységét, gyulladását, a fejbőr pici pattanásait és a hajszerkezet romlását okozhatja. A jó hír, hogy meg lehet szabadulni az atkáktól, és ezáltal a kellemetlen tünetektől is, de ennek feltétele a gondos, kúraszerű kezelés otthon és a kozmetikai szalonban is.

Ha kíváncsi további 3 lehetséges okra, kattints IDE a folytatásért!

Forrás: Dermatica – Well&Fit Fotó: Unsplash

Olvass tovább!