Az utóbbi 100 év legdögösebb sminkjei

2021. február 02.
Ciara O'Toole dublini sminkmester az elmúlt évszázad legjellemzőbb sminkjeit készítette el, és osztotta meg Instagram-oldalán. A fél internet odavan érte.

A fiatal sminkes a Covid miatt veszítette el állását, így minden idejét és energiáját közösségi platformjának kiépítésére fordította. A befektetett munka megtérülni látszik, a szabadúszó sminkest ugyanis rövid időn belül felkapta a világháló – legutóbb 100 years of makeup sminktörténeti gyorstalpaló sorozatával „ment nagyot”. „Minden nap, amikor egy sminken dolgoztam, az adott kor zenéjét hallgattam, hogy minél jobban elmerülhessek és átélhessem annak az érának a rezgését” – nyilatkozta a sminkes, aki minden egyes smink mellé egy kis ismertetőt is csatolt. Íme!

1920

A ’20-as években sminktermékekből nem volt nagy a választék, mindenki úgy és azzal sminkelt, ahogy tudott. A szemceruza például koromból, ólomból és zsírból készült.

1930

A magasra rajzolt vékony szemöldök először Hollywoodban terjedt el, úgy hitték, a a képernyőn keresztül így jobban átjönnek az érzelmek.

1940

A világháború idején a sminktermékek ritkaságszámba mentek, éppen ezért a legtöbben visszafogottan sminkeltek, kevés terméket használtak, ajkaikat viszont élénk színekkel hangsúlyozták.

1950

A nők az ‘50-es években kezdték el tussal kihúzni a szemüket, a trend pedig azóta is tartja magát.

1960

A ‘60-as években a smink a szemkörnyék területén volt hangsúlyos: a színes szemhéjpúdereké, az óriás szempilláké és a visszafogott tónusú rúzsoké volt a főszerep.

1970

Ebben az évtizedben természetes és ragyogó sminkekre törekedtek a nők.

1980

A ‘80-as években újra divatba jöttek a bátor színek: pirosító, szemhéjpúder és extrém rúzs nélkül nem volt teljes az összhatás.

1990

Ebben az évtizedben a szabályos, szedett szemöldököt és ajakkontúrt akartak a nők.

2000

A 2000-es években nem léteztek trendek vagy szabályok a sminkben, de a fényes és csillogó sminktermékek egyik nesszesszerből sem hiányozhattak.

2010

Az arc kontúrozása, a karakteres szemöldökök és a természetes tónusok évtizede kezdődött ekkor.

2020

2020-ban a bőr és a szemek kerültek fókuszba: a ragyogó, fényes bőrnek, a dús szemöldöknek, a hosszú pilláknak és a nude ajkaknak hódol majdnem mindenki.

Forrás: fm104 Fotó: Instagram

Olvasd el ezt is!