Csodálatos bőr egyetlen éjszaka alatt

2021. február 12.
Szépségbloggerünk, Peonilla a héten azt árulja el, mitől is annyira „szépítő” az éjszakai alvás.

Gyakorlatilag teljességgel újjászületik. A bőrünknek is van egy 24 órás ritmusa: éjszaka, míg mi pihenünk, a minket védő kültakaró bőszen dolgozik. A vérkeringés felerősödik, felgyorsul az anyagcsere és beindul a melatonin (alváshormon) termelődése, amely antioxidáns hatásának köszönhetően kiegyenlíti a bőrhibákat és késlelteti a sejtek öregedési folyamatát. A bőrsejtek regenerálódása legintenzívebben éjjel 12 és hajnal 4 óra között történik – ezért is olyan fontos, hogy még éjfél előtt ágyba kerüljünk.

ejszaka-kremek-borapolas

Az éjszakai „szépítő” alvás közben bőrünk képes hatékonyabban befogadni és raktározni a különféle hatóanyagokat. Ezt kihasználva érdemes az esti bőrápolási rutinunkba valamilyen speciális éjszakai szérumot és/vagy pakolást is beépíteni, különösen az őszi–téli időszakban, így megelőzhetjük (és orvosolhatjuk) a fakó, száraz, dehidratált bőr problémáját.

Hidratálás 7-8 óra alatt

Az éjszakai szépségtermékek palettája számos újdonsággal bővült az elmúlt években. Ma már olyan antioxidánsokkal, aminosavakkal és vitaminokkal gazdagított éjszakai szérumokkal, esszenciákkal és pakolásokkal/maszkokkal találkozhatunk a boltok polcain, amelyek sokkal többre képesek egy egyszerű tápláló krémnél. Mindössze egyetlen éjszaka leforgása elég, hogy használatukkal másnap hidratált, ragyogó, látványosan kisimult bőrre ébredhessünk.

A szakemberek által kifejlesztett innovatív formulák rengeteg olyan hatóanyagot rejtenek, amelyek 7-8 óra leforgása alatt képesek feltölteni a bőrt nedvességgel, felgyorsítani a regenerációs folyamatokat, sőt a közvetlenül előttük használt termékek felszívódását is elősegítik. Habár a hidratálás a fő funkciójuk, a legtöbb készítmény mindemellett csökkenti a ráncokat, fokozza a kollagéntermelést, kisimítja és puhábbá, üdébbé teszi a bőrt. Látványos revitalizáló hatásuknak garantáltan a függőjévé válunk, ha egyszer kipróbáljuk őket.

ejszakai-kremek

Hogyan használjuk őket

Az éjszakai szérumokat és pakolásokat habár egyértelműen este, lefekvés előtt kell használnunk, mégis van, amiben eltér az alkalmazásuk.

Éjszakai szérumok

Mivel általánosságban elmondható, hogy az arcápolók rétegezésekor a könnyebb állagúaktól kell haladni a nehezebbek felé, ezért az éjszakai szérumokat a legjobb, ha minden nap arctisztítás és tonizálás után alkalmazzuk. Ha a választott készítményünk tartalmaz valamilyen hámlasztó összetevőt (pl. retinolt vagy C-vitamint), másnap reggel semmiképpen se feledkezzünk meg a fényvédő használatáról, ezek a hatóanyagok ugyanis fényérzékenyítő hatásúak.

Éjszakai pakolások

Hetente kétszer-háromszor, az esti arcápolási rutinunk utolsó lépéseként vigyünk fel egy borsónyi mennyiséget az arcunkra és a nyakunkra, majd finoman masszírozzuk be a bőrünkbe. A legjobb, ha lefekvés előtt legalább 10-15 perccel alkalmazzuk, hogy legyen ideje felszívódni. Reggel langyos vízzel és a szokásos arclemosónkkal öblítsük le.

A cikk teljes verziójáért kattints Peonilla blogjára!

A cikk a Nők Lapja Egészség magazin 2016/12. számában is megjelent.

Fotó: Pexels

Olvass tovább!