A szakértők mindenkit lebeszélnek a házi hialuronsav-töltésről

2021. március 05.
A szépségipar egyik legjövedelmezőbb műfaja a töltés, amit neten vásárolt eszközökkel sokan maguk végeznek el – a beavatkozás veszélyeivel azonban nincsenek tisztában.

A pandémia egyik aggasztó mellékhatása, hogy egyre többen próbálkoznak olyan házi szépészeti beavatkozásokkal, amiket alapesetben szakemberekre kellene bízni. Nincs ez másképp a Do It Yourself hialuronsav-töltéssel sem, amit a TikTok- és YouTube-videók alapján egyre többen csinálnak maguknak.

inzulin toll

Inzulintoll

A töltéshez speciális, tű nélküli eszközt, úgynevezett hyaluron tollat használnak, ami levegő segítségével juttatja be a hatóanyagot a bőr alá. A szerkezetet eredetileg a fájdalommentes inzulin bevitelre fejlesztették ki. A tutorialvideók láttán egyre több szakértő ad hangot aggodalmának, a helytelenül befecskendezett töltőanyag ugyanis nemcsak duzzanatot és csomókat okozhat, de vakságot is.

Elég steril?

Hab a tortán, hogy a laikus felhasználók a beavatkozás előtti sterilizálást sem hajtják végre megfelelően, ami gyulladással tetőzheti a bajt. A helyzet olyannyira aggasztó, hogy az amerikai bőrgyógyászok társasága a gyógyszerügyi hatóságokhoz fordult segítségért, hogy az orvosi eszközökhöz csakis szakértők juthassanak hozzá, nem beszélve arról, hogy a piacon számtalan hialuron-tartalmú kozmetikumot találni, kezdve az arcpermettől a szérumig.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!