A „Zoom-kimerültség” az arcunkra is kiül

2021. május 05.
A virtuális meetingek komoly megterhelést jelentenek a szervezetnek és a léleknek, de ha betartunk néhány praktikus tanácsot, nem merülünk ki olyan gyorsan.

A kaliforniai Stanford Egyetem virtuális emberi interakció laborjában (röviden: VHIL) többek között a Zoom használatát és hatásait vizsgálják a szakemberek, és rámutatnak, hogy a videós platformok használata nemcsak szellemileg, de fizikálisan is kimeríti az emberi szervezetet. A Zoom-meetingek negatív mellékhatásai elsősorban a nőket érintik, akik a virtuális megbeszélések alkalmával erősebben koncentrálnak, és a nonverbális interakciókat is nagyobb valószínűséggel érzékelik.

zoom meeting

A kutatók szerint, aki az alábbi praktikus tippeket szem előtt tartja, jó eséllyel elkerülheti a Zoom-kimerültséget.

Kerüljük a hosszú és közeli szemkontaktust!

Az, hogy egy képernyőn át, egészen közelről létesítünk szemkontaktust, nem tesz jót a szervezetnek, nem beszélve arról, hogy egy nagyobb meeting során sok szempár szegeződik egyetlen emberre, ami növeli a megszólaló belső feszültségét. A kutatók ennek elkerülésére azt tanácsolják, üljünk távolabb a kamerától, és nézzük a lehető legkisebb ablakban a kollégáinkat.

Ne lássuk magunkat!

Egy további érdekes adalék, hogy tulajdon a tükörképünk látványa fárasztóan hat a szervezetre, és negatív érzéseket ébreszt, éppen ezért az online platformot érdemes úgy beállítani, hogy mindig csak a megszólaló ablaka bukkanjon fel.

Amikor csak lehet, legyünk láthatatlanok!

Míg a személyes megbeszélések során az embernek lehetősége van mozogni, pozíciót változtatni, addig a virtuális meeting során mintegy „bemerevedünk”, hiszen a mozgástér a kamera látómezejére koncentrálódik. Mivel azt régóta tudjuk, hogy mozgás hatására az ember könnyebben és jobban dolgozik, a szakemberek újra csak azt tanácsolják, távolodjunk el a kamerától, izegjünk-mozogjunk, és amikor csak lehet, kapcsoljuk le a kamerát – ha pedig vezetőként megtehetjük, vezessük be „Audio only” meetingek műfaját! Ezt indokolja az is, hogy az idegrendszernek szüksége van arra, hogy a tekintet ne csak egy irányba fókuszáljon. Amikor csak tehetjük, tornáztassuk a szemünket, nézzük sokat a távolba – és sajátítsuk el a digitális böjtöt.

Forrás: Vogue Fotók: Getty Images

Olvasd el ezt is!