Ezért nem jó, ha a napsugarakra bízzuk a szőkítést

2021. május 31.
Sokan vannak, akik nyáron egyáltalán nem kérnek a hajfestésből, hiszen olyan „szerencsések”, hogy a napsugarak maguktól elintézik a világosítást – és bár a végeredmény szép lesz, a természetes szőkítésnek ára van.

Csak kevesen tudják, hogy miközben a haj fakul, annak szerkezete súlyosan károsodik, derül ki egy, a Popular Science tudományos magazinban publikált kutatásból.

szőke haj

A túlzott napfény roncsolja a melanint, vagyis a bőrünkben és a hajunkban megtalálható pigmentet, ami a sugárzástól, az UV-fény elnyelésével védi a DNS-ünket. Természetesen ez a védelmi funkció véges, a túl sok napsugárzás hatására a melanin elkezd lebomlani, a haj pedig fokozatosan elveszíti pigmentációját – a hajszálak pedig a természetesen szőke hajra kezdenek el hasonlítani.

A hajunkkal ellentétben a bőrben található melanin másképp reagál a napsütésre, a napsugárzás hatására a melanin termelődése felgyorsul, a bőr pedig fakulás helyett barnulni kezd. Mivel a haj elhalt sejtekből áll, nem képes védekezni a sugárzással szemben, a haj töredezett, száraz és göndör lesz. A hajat éppen ezért kell kalappal, kendővel, sapkával vagy fényvédő hajápolóval óvni.

Forrás: Mentalfloss Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!