4 bőrápolási tipp hőguta idejére

2021. július 02.
Habár most épp fellélegezhetünk egy kicsit, mivel pár fokot hűlt a hőmérséklet, a tikkasztó nyárnak még nincs vége. Ha te is küzdesz a nagy melegben a bőröddel, mert olajosodik, átfénylik, izzadságtól gyöngyözik, és már hidratálni sincs kedved, akkor mindenképpen olvasd el szépségbloggerünk, Peonilla e heti tanácsait.

Ne mosd túl az arcod

Az egyik legnagyobb hiba, amikor a nagy melegben az állandó izzadás miatt úgy érzed, naponta többször is alaposan arcot kell mosnod. Ez egyáltalán nem jó ötlet, hiszen a túltisztítással eltávolítod a bőr felszínén lévő természetes olajokat. Ezek – habár nyáron túltermelődhetnek – fontos szerepet játszanak a bőröd egészségének megőrzésében. Ezért ha napközben úgy érzed, hogy olajban tocsog az arcod, inkább használj mattító papírlapocskákat vagy egy papírzsepit, és itasd fel a felesleges fattyút. Az arcmosást viszont a forró hónapokban is redukáld napi kettőre, reggelre és estére. Ilyenkor azonban legyél alapos (egy percig masszírozz arclemosód a bőrödbe, majd öblítsd le; a micellás víz és a sminklemosó kendő használata nem elég!), este végezz dupla arctisztítás. Ha nem tudod, mi ez, olvasd el ezt a korábbi cikkem, amiben elmagyarázom.

szepsegapolas-kanikula

Ne szkippeld a hidratálást teljesen

A fülledt melegben úgy érzed, hogy képtelen vagy bármit is használni az arcodon arcmosás után? Habár reggel egy hidratáló tonik és egy bőségesen felvitt fényvédő elég lehet, este próbáld meg alaposabban hidratálni a bőröd. A trükk, hogy ne egy nehéz krémet, hanem inkább több vizes, géles állagú terméket használj egymás után (pl. egy hialuronsavas + egy antioxidáns szérumot), amik között akár várhatsz is pár percet, hogy rendesen beszívódjanak. Ne gondold, hogy ha semmit sem kensz az arcodra, akkor kevésbé fog olajosodni. Épp ellenkezőleg! A dehidratáltság miatt a szervezeted azt az üzenetet kapja, hogy pumpáljon még több faggyút a bőrfelszínre. A hidratálásról tehát ne mondj le a legnagyobb melegben sem. Ha száraz a bőröd, akkor sem árt a könnyedebb hidratálókat, szérumokat előnyben részesítened a nyári hónapokban, a rutinod végén pedig pár csepp olajjal szépen felteheted az i-re a pontot.

szepsegapolas-kanikula

Hámlassz, de nem mindegy, hogy mikor és mivel

Tévhit, hogy mindenféle hámlasztás fényérzékenyít. Míg a fizikai peelingek és az AHA (főleg a glikolsav) valóban érzékenyebbé teszi a bőröd a napfényre, a BHA- és PHA-savakról ez nem mondható el. Így ezeket nyugodtan használhatod, de a hámlasztást időzítsd az esti órákra, másnap pedig mindig használj 50-es faktorszámú, széles spektrumú fényvédőt. Ha csak az AHA-t szereted, elviekben ezt sem kell teljesen kizárnod a rutinodból, csak válassz egy kisebb százalékos változatot, ne vidd túlzásba (heti 1-2 alkalom elég), és tényleg ne feledkezz meg a mindennapos, alapos, napközben kétóránként ismételt fényvédő felviteléről. Nyaralás előtt és alatt (vagy strandolós nap előtt) viszont jobb, ha félreteszed az AHA-savakat és a retinolt is.

A mattító sminkek nem biztos, hogy a barátaid

Egy mattító, sminkfixáló primer lehet, hogy megszünteti az olajos fénylést, viszont az érzékenyebb bőrtípusoknál pattanást, másoknál hosszabb távon még fokozottabb olajosodást okozhat. Különösen, ha minden egyes nap használod. Ha túl sok szilikon (pl. dimetichonol, dimetichone, polymethylsilsesquioxane), paraffin/paraffin származékok (pl. isohexadecane), szilícium dioxid (silica) és zsírkő (talc) található egy termékben, akkor a mattítás mellett könnyen eltömődhetnek a pórusaid. Egy kevés szilikon nem ördögtől való, ne értsd félre, de a túl sok a fentebb említett összetevőkkel, mesterséges illatanyagokkal, egyéb komedogén komponensekkel (pl. olajokkal) párosítva az arra hajlamosaknál fokozhatja a gyulladást, olajosodást, mitesszerképződést – különösen, ha kint 40 fok van árnyékban, és egész nap folyik rólad a víz. Primer és primer között is óriási különbség lehet, ezért ha ragaszkodsz a használatához, mindenképp nézd át az összetevőlistát mielőtt beruházol egyre. Sminkek terén szintén okosabb az olajmentes, nem komedogén, enyhébb fedésű termékeket választanod. Ha pedig nyaralsz vagy strandolsz, érd be egy kis korrektorral, szempillaspirállal, ne ilyenkor akarj full makeup glamben feszíteni.

Fotó: Unsplash

Olvastad már?