Amikor egy profi segít kiválasztani neked a tökéletes ajakápolót

2020. november 11.
Az őszi hűvös, szeles időjárás, a száraz levegőjű fűtött helyiségek próbára teszik az ajkaink érzékeny bőrét. Tamás Eszter kozmetikus szakértőnk ezen a héten megosztja veletek, hogyan maradhat ez az érzékeny terület is ápolt, puha, és melyek azok a bőrtápláló hatóanyagok, amiket érdemes keresni az ajakápolók INCI-listáján. Következzen néhány remek tipp az ajakápoláshoz!

Miért is extrém hajlamos a kiszáradásra az ajak bőre?

Az ajkaink különleges ápolást igényelnek, mivel a bőrünk ezen a területen sokkal vékonyabb, nincsenek benne izzadtság- és faggyúmirigyek, amelyek megvédenék a kiszáradástól. Fokozottan ki van téve a környezeti hatásoknak, könnyen veszít nedvességtartalmából. Tehát sokkal érzékenyebb és könnyen dehidratálttá válik, kicserepesedik a száj. Továbbá az életmód is jelentősen befolyásolja az ajkaink bőrének állapotát: ha nem iszunk elég vizet, túl sok alkoholt fogyasztunk, dohányzunk vagy az ajkainkat gyakran nyalogatjuk, csak rontunk a helyzeten.

Praktikus okai is vannak, hogy ajkainkat hidratáltan és simán tartsuk: az élénk színű rúzsokat és szájfényeket csakis tökéletesen ápolt ajkakra lehet felkenni! Ugyan az állandó maszkviselés miatt én mostanában mellőzöm a piros rúzst, mert könnyen piros bohócorrot eredményez, de a maszk alatt is fontos a hidratálás, mivel nem levegőzik alatta a bőr.

a tökéletes ajakápoló

Hogyan ápoljuk és védjük az ajak bőrét?

1) Ne várjuk meg, míg kicserepesednek, gondoskodjunk a megfelelő hidratálásról! Legfontosabb a megelőzés: tudatosan figyeljünk rá, hogy ne csak akkor keresgéljük a táskánk mélyén az ajakápoló stiftünket, amikor már húzódik és fáj, netán kirepedezett a bőrünk.

Kattints tovább!

2) Főleg a hideg évszakokban legyen ajakápolási rutinunk is: rendszeresen radírozzuk át az ajak bőrét is, így eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, majd éjszakára is kenjük be a kedvenc készítményünkkel! Ma már kifejezetten erre a célra kapható ajakradírokat is találunk a polcokon.

3) Mindig lapuljon a zsebünkben vagy a kézitáskánkban a kedvenc ajakbalzsamunk, és ne spóroljunk vele, napközben többször alkalmazzuk.

4) Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, főként vizet, így belülről is hidratáljuk szervezetünket.

5) Próbáljunk tudatosan kerülni a rossz szokásokat: ne nyalogassuk az ajkainkat, ha száraznak érezzük, ne rágcsáljuk le róla a vékony, érzékeny bőrt.

6) A nap végén, sminklemosáskor alaposan távolítsuk el a rúzs maradványait is.

7) A fényvédelemről az ajakápolás tekintetében sem feledkezhetünk meg – télen sem.

Milyen termékeket keressünk, ha pihe-puha, telt ajkakra vágyunk a hideg időben is?

Válasszunk a bőr zsírjaihoz hasonló, természetes növényi zsírokat tartalmazó termékeket, amelyek csökkentik a feszülő érzést és azonnali komfortérzetet adnak.

víz ajakápoló tippek
Ha a következő bőrtápláló hatóanyagokat látjuk, nem kell aggódnunk az ajkainkért:

• Shea és kakaóvaj
• Méh- és gyapjúviasz (lanolin)
• Allantoin, B5-vitamin
• Tamanu-, argán- és jojobaolajok
• Hialuronsav, ginsengkivonat

Viszont vannak olyan összetevők is, amelyeket nem javaslok, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy bőrbarátabb, ha a kedvenc ajakbalzsamunk, ajakírünk paraffin- és pálmaolaj nélkül készített és szilikonolaj-mentes.

Tudtad?

Ha a kellemetlen bőrtünetek (hámlás, kiszáradás, gyulladt, viszkető bőr) hosszabb ideg fennállnak, – nemcsak az ajkakat, hanem a körülötte lévő bőrterületet is érintik –, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, mert számos kiváltó oka lehet (fogkrém valamely összetevőjével szembeni érzékenység, ételallergia, gombás vagy bakteriális fertőzés, hormonszint változás, stb).

Fotó: Unsplash