5 módszer a homlokráncok megelőzésére és elűzésére – botox nélkül

2021. augusztus 20.
Először is fontos leszögezni, hogy a homlokon keletkező ráncok és finom vonalak teljesen természetesek és elkerülhetetlen velejárói az öregedésnek. Ugyanakkor jogos igény, ha szeretnénk ezt a folyamatot késleltetni, enyhíteni. Ehhez azonban nem kell feltétlenül drasztikus módszerekhez folyamodnunk vagy plasztikai sebészhez fordulnunk.

„A korral kollagént veszítünk, emiatt jelennek meg a finom vonalak és ráncok, melyek idővel egyre karakteresebbek lesznek” – mondta dr. Marisa Garshick bőrgyógyász. Semmiképp sem szabad szégyellnünk a homlokunkon keletkező ráncokat, viszont finomíthatjuk vonásainkat, és a megelőzésért is sokat tehetünk.

homlok-ranc-megelozes

1. Viseljünk minden nap fényvédő krémet

Ha kilépünk otthonról, télen-nyáron éri az arcunkat az ultraibolya-sugárzás, mely az elsődleges kiváltója és katalizátora a bőr öregedésének. Az UV-sugárzás ugyanis roncsolja a bőr kollagénszerkezetét, ezáltal felgyorsítja a ráncok képződését. „A kutatások egyértelműen alátámasztják a fényvédő krémek használatának fontosságát – nemcsak a bőrrák, de a bőr öregedésének megelőzésében is” – mutatott rá a bőrgyógyász. 

A naptejet évszaktól függetlenül viselnünk kell, nyáron kétóránként újra kenni, ha szeretnénk megelőzni, hogy a napsugárzásnak leginkább kitett helyeken, így a homlokunkon idő előtt megjelenjenek a ráncok.

2. Szokjunk le a dohányzásról

A nikotin – a cigarettába található több mint négyezer kemikália egyike – csökkenti a bőrben az oxigén és a tápanyagok áramlását, ezáltal idő előtti öregedéshez és ráncok képződéséhez vezet. A dohányzás emellett gyorsítja a kollagénállomány lebontását, ami szintén elősegíti nemcsak a homlokon, de az egész testen a ráncosodást. Minél tovább dohányzik valaki, annál erőteljesebb a bőr idő előtti öregedésének esélye. Viszont jó hír, ha leszokunk a dohányzásról és javul a bőr keringése, a ráncok egy része még eltűnik a bőrünkről.

3. Csökkentsük a stresszt

A krónikus stressz szintén elősegíti a ráncok képződését. Ennek hátterében a hormonok állnak. A krónikus stressz hatására ugyanis tartósan magas lehet a szervezetben a kortizol szintje, ami csökkenti a kollagén termelődését testünkben. Az sem elhanyagolható tényező, hogy ha idegesek, feszültek vagyunk, olyan arckifejezéseket öltünk magunkra – ráncoljuk a homlokunkat, összehúzzuk a szemöldökünket –, melyek elmélyítik a mimikai ráncokat. 

A stressz által kiváltott öregedést megelőzni orvosi módszerekkel nem lehet, viszont ha eleget alszunk, egészségesen étkezünk és rendszeresen mozgunk, csökkenthetjük a szervezetünkre nehezedő nyomást, és így megelőzhetjük a bőr idő előtti ráncosodását.

4. Használjunk tápláló krémeket

Az öregedő bőr már nem tartja meg olyan hatékonyan a hidratáltságát, ezért kívülről kell pótolnunk a tápanyagokat. A száraz bőr ugyanis hajlamosabb a ráncképződésre, jobban láthatóak a finom vonalak az arcon. A hialuronsav-tartalmú tápláló készítményeket különösen javasolják a szakemberek, mivel ezek segítenek a vizet megtartani és a bőr mélyebb rétegeibe vezetni, így azonnal látszik arcunkon a hidratáltság.

5. Ránctalanító krémek

Ha időben kezdjük alkalmazni, a ránctalanító és ráncmegelőző készítmények is hatásosak lehetnek a homlokráncok megelőzésében. A szakemberek szerint a retinol és az antioxidánsok azok a fő összetevők, melyek a legjobb eredménnyel vehetik fel a harcot a ráncok ellen.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!