Fellázadnak a plasztikai sebészek az ufóarcok ellen?

2021. augusztus 25.
Egyre több szakember kel ki az ufókat idéző túltöltés és szemöldökemelés ellen. Szerintük itt az idő az arcfiatalításban szem előtt tartani az arc valódi anatómiáját.

Bár ez a téma igazából már évtizedek óta folyton napirendre kerül a plasztikai sebészet kapcsán, úgy tűnik, hogy az orvosok is egyre égetőbb problémának látják, hogy ennyire túlzó szépségmércét állítunk fel a fiatalabb generáció számára. Szépségtémákkal foglalkozó podcastek, online szépségrovatok és számos szakmabeli Instagram-profilja ad hangot ennek a jogos aggodalomnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr Harris (@drharrisclinic) által megosztott bejegyzés

A The Hollywood Reporter magazin egészen mélyre este magát a témában, tengeren innen és túl is megszólaltatva nagy nevű plasztikai sebészeket, és különböző esztétikai beavatkozásokat végző bőrgyógyászokat. A londoni Harris klinika tulajdonosa kérdésükre elmondta, hogy ők egyértelműen a kevesebb több megközelítést alkalmazók táborát erősítik, legyen szó botoxról vagy épp töltőanyagokról. Dr. Steven Harris, akinek páciensei még az óceánt is átrepülik egy-egy beavatkozás vagy épp rekonstrukció kedvéért, a közösségi médiában is megkongatta a vészharangot.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dr Harris (@drharrisclinic) által megosztott bejegyzés

Egy dinamitról posztolt fotóján egy ketyegő óra hívja fel a figyelmet arra, hogy baj van. „A szépségipar nagyon gyorsan a mentális betegségek táptalajává válik. Milyen beteges szépségmércét teremtünk ezzel a fiatalabb generáció számára, és vajon hogyan fogja mindez érinteni azokat, akik olyan mentális zavarokkal küzdenek, mint például testképzavar?”

Elmondta, hogy véleménye szerint a dolgok nagyon is rosszul állnak az esztétika területén, és úgy látja, hogy a szélsőséges beavatkozások normalizálódása eluralta az iparágat. Kezdve a sokat vitatott orosz ajaktöltéssel, de példaként említette a töltőanyagok túltöltését, kiugró orcákat és a magasra húzott szemöldököket is. Mindez már jócskán túl mutat az egyforma Instagram-arcok világán, több annál: egy lecsiszolt, ránc- és pórusmentes ufószerű megjelenés. A szinte földöntúli „look” egyre általánosabbnak számít, sokan pedig ezt látják követendő példának. Így az orosz polipszájak és laporoszkópiás szemöldökemelések dzsungelében egyre többen bolyonganak önként, de nem feltétlenül jól átgondoltan…


Dr. Ben Talei Hollywood krémjét kezeli, közül is a természetesség hívei fordulnak főleg hozzá. Szerinte azok a szakemberek, akik ilyen munkát adnak ki a kezükből, felháborító és túlzó képzelőerővel bírnak. „Amit csinálnak, az lényegében egy újfajta, nem létező anatómia megteremtésére tett kísérlet, eredményeként pedig a páciensek lassan már egy másik fajra emlékeztetnek.”

Szerinte sajnos általános meggyőződés, hogy az emberek azt hiszik, hogy a túltöltött,vagy túlfeszített arcbőr ellensúlyozza az öregedés jeleit, pedig ez nem igaz. Egyre több elismert orvos igyekszik minden lehetséges fórumon felhívni a figyelmet a természetes formák megőrzésének fontosságára. „Ebben nagy szerepe van az információnak is, a pácienseket helytelenül arra szoktatják, hogy térjenek vissza az újabb töltésekre, karbantartás jelleggel. Mindezt abból kiindulva, hogy hat hónap után felszívódnak a töltőanyagok, pedig a valóságban egyes töltések sokkal tovább is tarthatnak.”

Szakértők szerint a kulcs abban rejlik, hogy tartsuk tiszteletben az arcunk anatómiáját, de a fiatalos külsőhöz az is kell, hogy az adott esztétikai szakember művészi érzékkel is bírjon. Nem utolsósorban pedig tudja, hogy hol van a természetesség határa.

Figyelj, hogy hogyan töltetsz!