Hajápolás kívül-belül: így védd a hajad kora ősszel is!

2021. szeptember 17.
Sugárzás, hő, só, klór, légkondicionáló: kora ősszel is különös odafigyelésre szorul a haj – nemcsak kívülről, de belülről egyaránt. Összeszedtük, hogyan óvhatjuk a hajkoronánkat, amíg süt a nap.

szalmakalapos nő

Védd a hajat!

Úszás, vagy ha ősszel utazunk nyaralni, akkor strandolás előtt nedvesítsük be a hajunkat és a fejbőrt is tiszta vízzel, mert így nem a klóros vagy sós vízzel telik meg a haj. Az öblítést ismételjük meg minden fürdőzés előtt és után – majd tegyünk rá nem kimosandó balzsamot. Kirándulás előtt használjunk UV-szűrővel ellátott hajápoló termékeket – spray-t, krémet vagy hajzselét – szigorúan ősszel is.

Válassz kímélő hajápoló termékeket!

Izzadság és por: amíg sokat vagyunk a szabadban, különösen nagy a késztetés, hogy minden nap hajat mosson az ember, ezért fontos, hogy kímélő hajkozmetikumokat – sampont, kondicionálót, pakolást – vásároljunk. Ezek a termékek nemcsak a szennyeződéseket öblítik ki hatékonyan a hajból, de hidratálják a hajat és a fejbőrt, és segítenek megőrizni a haj színét is.

Ne száríts!

Amíg tart még a jó idő, a hajnak nincs szüksége extra hőre. Ha lehet, mondjunk le a hajszárítóról, a hajvasalóról és a többi hőtermelő hajformázó eszköztől.

Válassz laza hajformát!

Igaz, hogy nyáron a legfontosabb, de kora ősszel is lényeges, hogy a haj laza és szellős legyen, a melegtől ugyanis könnyebben hullik és töredezik. Szakértők nem véletlenül javasolják nyár elején a hajvágást, a lazább snittet és a strandfrizurát. 

Zárd be a nedvességet!

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a meleg hónapokban hidratálásból sosem lehet elég  – ez pedig a hajunkra is vonatkozik. Használjunk hidratáló hajápolókat, nem kimosandó hajpakolásokat és balzsamokat, ha pedig napra megyünk, fedjük el a hajunkat kendővel, kalappal, sapkával. Természetesen nem kerek a hidratálás vízfogyasztás nélkül. Igyunk sok vizet, és fogyasszunk lédús gyümölcsöket!

Regeneráld a hajad éjszaka!

Tudományosan bizonyított tény, hogy testünk alvás közben regenerálódik, ez alól pedig a haj sem kivétel. Ez az idősáv tökéletes a haj regenerálására. Használjunk kimondottan éjszakai hajápolókat – szérumokat, koncentrátumot – lefekvés előtt!

Ne feledkezz meg a haj vitaminjairól!

A hajat nemcsak kívülről, de belülről is ápolni kell, amiben fontos szerepet kap a megfelelő táplálkozás és az étrend-kiegészítők. Figyeljünk oda rá, hogy elegendő fehérje, vas, cink, szelén, kalcium, kálium, jód, réz, magnézium, mangán, foszfor, C-, E-, H-, B6-, B7-, B12-vitamin, folsav és antioxidáns jusson a szervezetbe.

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!