Így előzd meg a bőröd kellemetlen változásait hideg időben!

2021. november 19.
Pirosság, irritáció, szárazság, hámlás, fakóság – te is ezekkel a bőrproblémákkal nézel szembe minden télen? Akkor jól figyelj, mert szépségbloggerünk, Peonilla most olyan tanácsokat oszt meg, amikkel idén biztosan megelőzheted ezeket a nemkívánatos tüneteket.

Mi okozza a változásokat a bőrben télen?

Ahhoz, hogy meg tudd előzni a bőröd kellemetlen változásaid, fontos, hogy tudd, mi történik pontosan a téli hideg hatására. A bőr külső rétege, az epidermisz része a bőrbarrier, ami megóv a rossz baktériumoktól, fertőzésektől, környezeti behatásoktól és a transzepidermális vízvesztéstől. A fogcsikorgató hideg levegő azonban ezt a hidratáltságot adó bőrbarrier réteget kibillenti az egészséges egyensúlyából. A metsző hideg, a jeges szél a szobában lévő száraz, alacsony páratartalmú levegővel kombinálva igazi katasztrófát jelent a bőrnek. Mivel sérül a védelmet szolgáló lipidréteg, mikrosérülések keletkeznek rajta, amitől kipirosodik és irritálttá válik az arcbőr. A hideg levegő hatására a vízvesztés is felgyorsul, aminek következménye a szárazság és a hámlás is.

Hogyan előzd meg ezeket a bőrproblémákat?

teli-borapolas-borproblemak

1. Támogasd a bőr lipidrétegét

Az egészséges bőrbarriert olyan lipidek építik fel, mint a koleszterol, a zsírsavak és keramidok, amiket télen fontos visszatáplálni a bőrbe. Használj tehát ezekben az anyagokban gazdag hidratálót. Többek között a következőket keresd az összetevők között: ceramide AP, EOP, NG, NP, NS, linoleic acid, cetearyl/cetyl alcohol, stearyl alcohol, cholesterol. Ha pattanásokra hajlamos a bőröd, a komedogén anyagokat továbbra is kerüld.

2. Részesítsd előnyben a gyulladáscsökkentő hatóanyagokat

A kinti hideg összeszűkíti az ereket, míg a benti meleg levegő kitágítja, ennek a következménye, hogy kipirosodik a bőröd, esetleg ég is. Ezt a reakciót csökkentheted gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal. Szuperül nyugtatja és támogatja a bőrbarriert például a pantenol, a betaine, butyrospermum parkii (shea) butter (shea vaj), az arginin, a béta-glükán, a Centella asiatica-kivonat (centella), az aloe barbadensis leaf extract (aloe vera-kivonat) és a különböző tiszta, növényi olajok is.

teli-borapolas-borproblemak

3. Használj cicakrémeket

Szintén sokat segíthetnek a védelem és a regenerálás szempontjából a hámképződést segítő cicakrémek. Ezek nemcsak antibakteriális, gyulladáscsökkentő és mélyen hidratáló hatásúak, de támogatják a sebgyógyulást (az említett hideg okozta mikrosérülések esetén) és szabályosan védőréteget képeznek a bőr felszínén. Ha nagyon száraz a bőröd, nappalra záró hidratálóként is felviheted a fényvédőd előtt, ha viszont inkább vízhiányos, pattanásra hajlamos, érzékeny típus vagy, akkor éjszakai maszkként heti néhányszor érdemes bevetned.

4. Vesd be a fizikai védelmet

Ha rosaceás vagy nagyon érzékeny a bőröd, akkor az is jó alternatíva (és nem szégyen), ha egy sállal vagy speciális – síeléshez is használt – arcmaszkkal véded a bőröd a hideg, szeles időben. Az extrém szenzitív bőrnek nem biztos, hogy elégnek bizonyulnak a tápláló hidratálókrémek.

teli-borapolas-borproblemak

5. Kerüld a túlzásokat

A hidegre való felkészülésben szintén rendkívül fontos, hogy semmivel ne ess túlzásba. Kerüld a túlhámlasztást (heti 2-3 alkalom elég), a bőröd túltisztítását (a habzó, csikorgóan tisztára mosó lemosók helyett inkább gyengéd, tejes, balzsamos arctisztítókat használj), mellőzd a szárító, alkoholos tonikokat (ezek mondjuk egész évben tiltólistásak), a túl forró vizet és a bőröd fizikai dörzsölését (durva elektromos arclemosó kefékkel, szemcsés radírokkal). Legyél gyengéd és kíméletes a bőrödhöz, tápláld és kényeztesd.

Fotó: Pexels

További száraz bőr elleni tippek!