6 meglepő dolog, ami fényérzékennyé teszi a bőrt

2022. február 11.
Tény, hogy a kémiai hámlasztók többsége érzékenyebbé teszi a bőrt a napsugárzásra. Azonban van még jó pár dolog, ami szintén fényérzékenyít, a legtöbben pedig még csak nem is hallottak róluk. Szépségbloggerünk, Peonilla most lerántja a leplet ezekről is.

Még mindig tél van, az UV-sugárzás azonban nem válogat az évszakok között. Való igaz, hogy télen az UVB-sugárzás mérsékeltebb, viszont az UVA-sugarak, melyek a ráncokért és bőrrákért felelősek, ugyanolyan mértékben érik a bőrt a hideg évszakban, felhős, esős időben is. Éppen ezért olyan fontos a napi fényvédő használat egész évben, illetve különösen akkor, ha még pluszban egyéb tényezők is fényérzékenyítik a bőrödet.

A bőrápolók közül elsősorban a hámlasztás, különösen az AHA-savak, a fizikai peelingek, de minden olyasmi, ami picit is védtelenebbé teszi a bőröd, megkívánja, hogy extrán figyelj oda a fényvédelemre. Íme az a lista, amit mindenkinek ismernie kellene.

Fájdalomcsillapítók

Tudtad, hogy a fejfájásodra bevett ibuprofen is érzékenyebbé teszi a bőröd az UV-sugárzással szemben? Érdemes elolvasni és komolyan venni a betegtájékoztatót. Más naproxen és ketoprofen tartalmú fájdalom- és gyulladáscsökkentők is okozhatnak problémát.

Fogamzásgátló

Nagyon sok nő úgy jár-kel, hogy évek óta szed fogamzásgátlót, de fogalma sincs, hogy fokozott kockázatnak van kitéve a bőre. Nemcsak a ráncok, pigmentfoltok, de a melanoma és más rosszindulatú bőrdaganatok tekintetében is.

fenyerzekenyseg-bor

Antibiotikumok és egyéb gyógyszerek

Bizonyos antibiotikumokkal (pl. tetracyclin, ciprofloxacin, doxycyclin) sem árt vigyázni, ahogy egyes vízhajtókkal (pl. furosemide, hydrochlorothiazide), szívritmus-szabályozókkal (amiodaron, quinidine), gombaölő készítményekkel (griseofulvin) vagy izomhúzódásokra és ízületi fájdalmakra használt krémekkel is.

Terhesség és szoptatás

Szintén kevesen tudják, hogy a kismamák bőre is sokkal érzékenyebb a napsugárzásra. Babavárás és szoptatás alatt a napi szintű 50 faktoros fényvédő mellett félévente ajánlott bőrgyógyásszal ellenőriztetni az anyajegyeket is.

Illóolajok, parfümök

Nyáron mindenképp kerülni kell a napfénynek kitett bőrön a parfümök, illóolajok használatát, de télen sem árt erre figyelni. Ezek ugyanis az UV-sugárzás hatására bőrgyulladást, leégést, hólyagképződést okozhatnak.

Növények, gyümölcsök

Vannak olyan gyógynövények és gyümölcsök is, amik bőrrel érintkezve, napsugárzás hatására súlyos égési sérüléshez hasonló reakciót idéznek elő. Ilyen pl. a zeller, az orbáncfű, a paszternák, a petrezselyem, a kaukáziusi medvetalp, de a lime vagy a citrom is. Keress csak rá a Google-ben a „margarita burn” kifejezésre. Meg fogsz lepődni, mire képes egy kevés, a kezedre cseppent lime a Margarita koktélodból. Ez ellen nem tudsz csupán fényvédővel védekezni, jobb, ha alaposan lemosod a bőrödről ezeket az anyagokat, mielőtt kimennél a szabadba.

Fotó: Pexels

Olvass tovább!