A vákuumos pórustisztítás tényleg olyan hatékony?

2022. február 25.
Bizonyára veled is szembejött már ez a kis készülék, ami a pórusok azonnali kipucolását és a fekete mitesszerek eltüntetését ígéri. De vajon valóban megéri ezzel nyüstölni a bőrödet? Szépségbloggerünk, Peonilla elmagyarázza, miért jobb, ha inkább más módszert választasz.

Amellett, hogy többek között akár apró hajszálér-tágulatokat is okozhatsz vele magadnak, a vákuumos pórustisztító készülékek egyáltalán nem olyan hatékonyak, mint azt ígérik.

porus-tisztitas

Habár elsőre úgy tűnhet, hogy az eszköz elvégezte a feladatát, a pórusaid újra és újra telítődni fognak elhalt hámsejtekkel, kosszal és faggyúval, ami oxidálódik, ezt látod fekete kis pontoknak. A vákuumnál vannak sokkal jobban működő és kevésbé irritáló megoldások is, ha szeretnél megszabadulni a mitesszereidtől.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

alyssa ♡ (@candycocaine) által megosztott bejegyzés

Kárt tehet a bőrödben

A vákuumos pórustisztítók komolyan károsíthatják is a bőrt. Az intenzív szívóerő hajszálér-tágulatok (telangiectasia) megjelenését idézheti elő, mikrosérüléseket, sőt szó szerint horzsolást okozhat és súlyosbíthat olyan bőrproblémákat, mint a rosacea vagy a pattanások. Emellett fokozhatja a gyulladást, érzékenységet, kipirosodást, rosszul vagy túl gyakran használva pedig véraláfutások is megjelenhetnek az arcbőrödön. Mivel a készülék eltávolítja a bőr felső rétegéről az igen fontos szerepet betöltő faggyú nagy részét is, dehidratáltságot, bőrszárazságot is tapasztalhatsz a használata mellett.    

Mit használj helyette?

A pórusok tisztán tartására otthon sokkal rizikómentesebb és kímélőbb megoldás egy heti egyszer-kétszer alkalmazott BHA-hámlasztó (szalicilsav), érzékeny bőr esetén pedig PHA- vagy enzimes peeling. Ha inkább az AHA-savakat kedveled (pl. tejsav, glikolsav), ezek is segíthetnek, sőt a hámlasztók kombinációja is, eltérő napokon alkalmazva. A fekete mitesszerek ellensége a C-vitamin, hiszen gátolja a faggyú oxidálódását, de jó szolgálatot tehetnek az agyagos maszkok és a retinol is. 

Fotó: Getty Images

További tippekért kattints ide!