Vadjamgyökér-kivonat – az új csiganyál a bőrápolásban

2022. március 18.
Ismét egy vadiúj szépségápolási összetevő robbant be Dél-Koreába, ami a csiganyál vegán alternatívája lehet. A vadjamgyökér-kivonat ugyanis állagra és hatásra nagyon hasonló. Szépségbloggerünk, Peonilla bejegyzéséből most megtudhatod, miért lesz érdemes kipróbálnod az ezzel dúsított kencéket.

Nem is olyan új

Talán már te is hallottál a jamgyökérről, amit hormonális gondokkal küzdő, illetve elsősorban változókorban lévő hölgyeknek szoktak ajánlani táplálékkiegészítő vagy krém formájában. Mégpedig azért, mert ennek a csodálatos mexikói növénynek a gyökere a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően támogatni tudja a szervezetet abban, hogy progeszteront termeljen. Azért nem kell megijedni, jelen esetben a jamgyökérből egy ún. fito-nyálkát (phyto mucin) vonnak ki, aminek nem lesz nem kívánt mellékhatása, ellenben a sok éve felkapott csiganyálhoz (snail mucin) nagyon hasonló módon fiatalítja meg az arcbőrt.

Hidratál, regenerál és halványítja a foltokat

A jamgyökérben megtalálható egyedi vegyület, a diosgenin az, ami olyan fantasztikussá teszi ezt a gyógynövényt. A Hindawi tudományos folyóirat szerint ez az anyag segít késleltetni a bőr öregedését és hozzájárul a photoaging, azaz napsugárzás okozta károsodások visszafordításához. Egyes tanulmányok arra is rámutattak, hogy a diosgenin hatékonyan gátolja a hiperpigmentációt, ami miatt szuper segítség lehet az akne után maradt foltok és az egyéb elszíneződések elleni küzdelemben. A jamgyökér kivonata ráadásul állagra (nyálkás) és más előnyös tulajdonságait tekintve is nagyon hasonló a csiganyálhoz. Antibakteriális, antioxidáns, ragyogásfokozó, bőrgyógyító, hidratáló és regeneráló hatása is kimagasló.

Vegán csiganyál

Ha eddig azért nem próbáltad ki a csiganyálat, mert kerülöd az állati összetevőket a szépségápolásban (is), akkor a jamgyökér kivonatára mindenképp érdemes lesz figyelned idén. És persze, akkor is, ha gusztustalannak tartottad. Előbb-utóbb ugyanis valószínűleg hozzánk is begyűrűzik a trend. Azt pedig mi is kíváncsian várjuk, hogy vajon le tudja-e taszítani a trónról az oly sokak által imádott csiganyálat.

Forrás: Theklog.co

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!