Szakértők szerint a göndör haj ápolását a spirálok mérete, a haj szerkezete (finom, közepes vagy durva), a haj sűrűsége, az éghajlat és az ápolási rutin határozzák meg, és bár egységes, mindenkinél működő receptúra nincs, az biztos, az alábbi összetevőket érdemes messziről elkerülni.
- Szulfátok: Ezek a természetes olajoktól fosztják meg a hajat, használatuk kiszáradást, töredezést és a fejbőr viszketését eredményezik. Aki közelebbről megnézi a hajápolási termékek összetevőit, leggyakrabban az ammónium-lauril-szulfáttal és az ammónium-lauret-szulfáttal találkozhat.
- Parabének: A tartósítószerként használt parabének egyes embereknél irritációt és allergiás kontakt dermatitiszt okozhatnak. A göndör haj érzékeny, a parabének pedig potenciális veszélyt jelenthetnek a fejbőrre, ugyanis gyulladást okozhatnak. Göndör haj esetén érdemes a parabénmentes címkével ellátott termékeket keresni.
- Fehérje-túladagolás: Szakértők egyetértenek abban, hogy a göndör haj károsodásának egyik fő oka a túl sok fehérje, amit hajpakolások és egyéb kezelések formájában hordunk fel. A túl sok fehérje hatására a haj elveszti eredeti formáját, matt és fénytelen lesz.
- Alkoholok: A göndör fürtökre a szárító alkoholok, például a propanol ugyancsak rossz hatással van. Kerülni kell minden olyan terméket, ami a fejbőrt szárítja, irritálja.
Forrás: TZR Fotó: Getty Images