Tudtad, hogy a hason alvás ráncosít?

2022. április 20.
Bár az alvás a szépségápolás egyik legfontosabb alapköve, az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pozícióban hajtjuk álomra a fejünket.

„Az alvási pozíció határozottan hatással lehet a bőrre, de nem mindenkinél, és a hatások személyenként változnak” – magyarázza dr. Rachel Maiman New York-i bőrgyógyász, aki szerint ide tartoznak a pattanások és az izzadság által kiváltott kiütések, amelyek a bőrünk ráncosodásának, izzadásának és összenyomódásának következményei alvás közben. Sajnos az sem csak mítosz, hogy a hason alvás ráncokhoz vezet, ez is azon körülmények egyike, amelyek felgyorsítják a ráncok kialakulását.

hason alvás

„Persze a ráncokat nemcsak ez okozhatja, de az alvási körülmények felgyorsíthatják és felerősíthetik a ráncokat a mellkason, a nyakon és az arcon” – mondja dr. Deanne Mraz Robinson okleveles amerikai bőrgyógyász, és azt is hozzáteszi, hogy bármelyik hatás vagy pozíció, ami folyamatosan összenyomja vagy megfeszíti a bőrt, a bőrszerkezet lazulását eredményezi. Amikor a kliensek töltést kérnek, a jó szakemberek már ránézésre meg tudják mondani, hogy az illető általában melyik oldalán alszik.

Hason vagy oldalt fekve?

A szakemberek szerint nemcsak a hason alvás, de az oldalt fekvés sem szerencsés, és szinte mindenki egyetért abban, hogy a legbőrkímélőbb mód, ha a hátunkon alszunk, ugyanakkor ebben az esetben sem mindegy, hogy milyen pózban. „Ha túl magasan van a fejünk, az áll leeshet, a nyak pedig összenyomódik, ha viszont túl laposan van a fejünk, puffadt szemekkel ébredhetünk a felsőtestben felgyülemlett folyadék és nyirok miatt” – magyarázza dr. Deanne Mraz Robinson. Ezért is fontos, hogy elmélyüljünk a párnatudományban, és olyan terméket keressünk magunknak, ami nemcsak a bőrünkkel tesz jót, de az ízületeinkkel is.

Aki szeretné alvás közben is megtámogatni a bőrét, használjon rendszeresen retinolt tartalmazó szérumot az arcára, a nyakára és dekoltázsára, majd zárja a rutint egy gazdag krémmel, a szérum-éjszakai krém kettős ugyanis nemcsak a bőr megújulásában segít, de beszivárog a bőr felső, szivacsos rétegeibe, és felveszi a harcot a bőrt érő kompressziós hatással. Érdemes esélyt adni a szilikonos ránctalanító tapaszoknak is, ezek ugyanis nemcsak hidratálnak, de megelőzik a bőr összegyűrődését.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!