Fiatalos, rövid pixie frizurát minden életkorban!

2022. május 20.
A rövid haj nem jelent egyet a „nénis” frizurával! A nők többségének az életében eljön az a pont, amikor megszabadul hosszú fürtjeitől, de ezzel azért nem jár együtt a vagány, fiatalos külső feladása is! Cikkünkben azoknak nyújtunk segítséget, akik izgalmas rövid frizurát vágatnának – legyenek bárhány évesek.

Ahogy minden arcformához tartozik egy-egy pixie vágás, úgy minden életkornak is megvan a fiatalos, rövid frizurája! Nincs az az életkor, amikor már nem illene vagy nem állna jól egy rövid snitt, csak ügyesen kell választani a vágási stílusok között. A nők szépsége kortalan. A hajvágás az egyik legjobb módja annak, hogy megmutassuk időtlen szépségünket. Összeállításunkban megmutatjuk, milyen fiatalos fazonokat érdemes kérni a fodrásznál!

A nők többsége az idő múlásával rövidre vált

Vajon mi az oka, hogy a nők többsége idővel feladja hosszú fürtjeit, és akár extrém rövidre vágatja a frizuráját? Sok nőnél már az anyává válással megtörténik a frizuraváltás, hiszen kisgyerek mellett a hosszú fürtök ápolása inkább csak extragond, mint öröm. Ha nem az anyává váláskor, akkor a változókorban a legtöbb nőben felmerül, hogy inkább valami praktikus, könnyen formázható frizurára vágyik – ilyenkor kerül előtérbe a pixie! Ugyanis a rövid hajat ugyan sokszor kell mosni és akár minden reggel formázást igényelhet, ez még mindig sokkal kevesebb energiát igénylő procedúra, mint a hosszú haj. Néhány percet igényel a mosás-szárítás (ha nem elég a törölközővel szárítás maga), majd a zselé, hajformázó felvitele szintén maximum 1-2 percet vesz el naponta az életünkből.

Ráadásul a pixie nagyon könnyen variálható is. Akár egy bobfrizurából is kérhetünk pixie-t vagy a pixie is lenőhet bob fazonig néhány hónap alatt. De a pixie maga is ezerarcú, akár ugyanazt a snittet máshogy fésülve 3-4 teljesen különböző hatású hajat kaphatunk hajvágás nélkül. Szerencsére már rég megdőlt a sztereotípia, mi szerint a rövid haj kizárólag „idős hölgy-vágás” lehet, azaz erősen tupírozott, egy hosszra vágott fazon, az idő múlásával sem kell lemondanunk a vagány, akár aszimmetrikus, frufrus vagy kisfiúsan rövid, extrémebb fazonokról.

pixie-haj-fiatalos

A vágás, ami dúsabbá tesz

A női kopaszság rendkívül gyakori jelenség, 50 éves korukra a nők 40%-a szembesül a hajhullással. Ennek következtében akár a fejbőr is kilátszódhat egy-egy területen vagy csak általános hajtömeg-csökkenésként is érzékelhetjük a változókori hajhullást. Ráadásul az életkor előrehaladtával a fejbőr kevesebb faggyút termel, így minden hajszál vékonyabb és drótosabb megjelenésű lesz. Ez pedig száraz fejbőrhöz és fénytelen hajhoz vezethet. Egy okos pixie-vágással azonban dúsabbá és puhábbá tehetjük a frizuránkat!

A rendszeres hajvágás, amit egy rövid frizura megkövetel, garantálja, hogy mindig frissek legyenek a hajvégeink, nem úgy, mint a hosszú frizurák esetében, amikor is nagyon gyakori a töredezett, fakó, elvékonyodó hajvég. Alapszabály: a hajszálak egészségesebbnek, teltebbnek tűnnek a fejbőrhöz közelebb.

pixie-haj-fiatalos

Ne ragadjunk meg a múltban!

Sokan fiatal koruktól kezdve megragadnak egy adott hajstílusnál. Lehet, hogy egy adott vágás jól működött a 20-as vagy 30-as éveinkben, de az idők változnak, ahogy a testünk, a hajunk és a személyiségünk is. Ma nem azok vagyunk, akik akkor voltunk. Ha megragadunk a ’80-as vagy ’90-es évekbeli frizuránknál, akkor azt közvetítjük, hogy mi magunk is megragadtunk az időben, és nem tudjuk elfogadni a változást. Bátran válasszunk olyan formát, ami most divatban van, legyen szó az úgynevezett undercut, azaz körül kicsire vágott pixie-ről vagy hátrafésült fazonról, esetleg kifejezetten nagyon rövid, buzzcut frizuráról.

pixie-haj-fiatalos

Őszen is fiatalos

Idővel a szervezet melanintermelése csökken: ez az a pigment, amely a bőr és a haj színét adja. Az alacsonyabb melanintermelés miatt lesz idővel a hajunk szürke vagy fehér. A legtöbben még ma is el akarják takarni az őszülő tincseket, viszont egyre nagyobb trend természetesen, festetlenül hagyni a szürkés, fehér hajat. A közvéleménnyel ellentétben ez nemcsak, hogy nem feltétlenül öregít, de még fiatalíthatja is az arcot – főleg, ha modern vágástechnika párosul hozzá. Az ősz haj kezelése némiképp eltér az általánostól. A hidratáló kezelések és a hajolajok nagyon hatásosak a fakó, száraz ősz haj kezelésében, illetve a lila samponok is segíthetnek megőrizni a tincsek élénk ezüst színét és textúráját.

pixie-haj-fiatalos

Milyen fazont vágassunk?

Bármilyen meglepő, az extrém rövid, kisfiús vágás nagyon jól tud mutatni akár 50, de akár 60 felett is! A rövid, letisztult vágás tisztábbá teszi az arc kontúrjait, kiemeli a szemet és az ajkakat, megemeli az arccsontot. Ráadásul akár mindennap vagy minden másnap is megmoshatjuk, mert a szárításához elég egy megfelelően nedvszívó törölköző.

pixie-haj-fiatalos

Körben nagyon rövid, felül texturált és izgalmas: az undercut pixie tökéletes 50 felett, mert segít megzabolázni a megváltozott textúrájú fürtöket, és teljesen egyenes haj esetén is jól működik. Jellemzője, hogy elől hosszabb, hátul pedig rövidebb, ezzel izgalmas kontúrt ad az arcnak és lágyítja az arcéleket.

pixie-haj-fiatalos

A hosszabb tincsek kedvelőinek is jó hírünk van. A majdnem bob hosszúságú pixie szintén szuper választás a változókorban, mert kiemeli az áll és a nyak vonalát. Kifejezetten azoknak ajánlott, akinek vékony hajszálai vagy kevesebb haja van, mert a dús, erős szálú hajkorona esetén könnyen úgy néz ki, mint egy sisak. Aszimmetrikus verziói is léteznek, ezek akkor tökéletesek, ha nyújtanánk optikailag az arcot és a nyakat.

pixie-haj-fiatalos

 


GY.I.K.

Lehet 50 felett rövid, pixie hajat vágatni? 

Természetesen! A pixie-nek ezer formája van, nem életkor, sokkal inkább arcforma kérdése, hogy kinek melyik áll jól.

Ajánlott a rövid haj akkor is, ha az idő múlásával hullik a hajunk, kopaszodunk, esetleg nem festett, ősz tincseink vannak? 

Igen, sőt, a kopaszodás, a hajhullás kevésbé látványos, ha kifejezetten olyan rövid frizuránk van, ami optikailag dúsabb hatást kelt. Az ősz haj kevésbé durvának és fakónak tűnik, ha rendszeresen vágják és a hajvégek a fejbőrhöz közelebb esnek.

Milyen fazont érdemes vágatni?

Szinte bármilyet, ez arcforma és stílus függvénye. Kiemelten jó választás lehet az extrán rövid, kisfiús snitt, az undercut pixie és a majdnem bobfrizura hosszúságú, akár aszimmetrikus pixie.


Összefoglalás

A pixie frizura minden életkorban előnyös tud lenni, akkor is, ha a hajunk sűrűsége, vastagsága, fénye megváltozott. A jól vágott pixie sokkal kevesebb feladatot jelent a mindennapokban, mint a hosszú haj, ráadásul dúsabbá, frissebbé és fényesebbé is teheti a hajkoronát. A pixie jól variálható, könnyen újravágható és néhány hónap alatt kicsit hosszabb, bobfrizurára is lenöveszthető. Ideális azoknak, akik frissíteni szeretnének a megjelenésükön, kiemelni az arcuk szépségét vagy festés nélkül hagyni az ősz tincseiket.

Fotó: Getty Images