Amit a cleanbeauty-mozgalomról tudni akartál

2022. július 01.
A clean beauty, vagyis a tiszta szépségápolás egy viszonylag új kifejezés, mely az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Megmutatjuk, pontosan mit is takar ez a név.

Mi is az a clean beauty?

A clean beauty vagy tiszta szépség a méreganyag-mentes szépségápolás szinonimája. Egy olyan fogalom, amit a kozmetikai és bőrápolási termékek jellemzőjeként használunk, ha a termékben nincsen semmi káros vegyi anyag, például parabének, ftalátok, szulfátok vagy éppen szintetikus illatanyagok. Egyre több emberben tudatosulnak a felsorolt összetevőkkel járó veszélyek. Ennek eredményeképpen a vásárlók a tiszta szépségápolási termékek felé fordulnak, hogy elkerüljék azokat.

Miért fontos?

Több indok is szól a tiszta szépségápolás mellett. Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyél a kozmetikai és bőrápolási termékeink összetevőivel. Az alapanyagok közül többet is összefüggésbe hoztak már olyan egészségügyi problémákkal, mint a rák vagy a hormonzavar kialakulása.

clean-beauty

Mi a cleanbeauty-mozgalom?

A cleanbeauty-mozgalom egy válaszreakció a szépségipar felé, a kozmetikai és bőrápolási termékek biztonsága körüli aggályokra. A mozgalom hívószava az őszinteség, és a fogyasztói edukáció. Küzd azért is, hogy a gyártók biztonságosabb alapanyagokat használjanak termékeikben. Valamint támogatja azokat a márkákat, akik elköteleződnek a tiszta szépségápolás mellett.

A mozgalom az alapanyagok felfedésével és kutatásával kezdődött. Elsőként a cleanbeauty-hullám hívta fel a figyelmünket arra, hogy mennyi mindenért felelős a bőrünk. A mozgalom arra bátorítja a vásárlókat, kérdőjelezzék meg, hogy az általuk használt termékek alapanyagai tartalmaznak-e olyan méreganyagokat, melyek irritációt okozhatnak vagy rákkeltő hatásuk van.

Eleinte a vásárlók nem mutattak különösebb érdeklődést a bőrápolási termékek egészségre gyakorolt hatásai iránt. Számos szakértő szerint a szintetikus vegyi anyagok okozta bőrirritációk növekvő száma volt az, ami elsősorban kiváltotta a megváltozott attitűdöt. A vásárlók manapság már az egyszerű és valódi alapanyagokat preferálják.

Miért legyen számodra is fontos a tiszta szépségápolás?

Van néhány indokunk arra, miért jobb, ha te is váltasz a tiszta szépségápolási termékekre. Elsőként fontos, hogy ismerd a kozmetikai és bőrápolási termékeid összetevőit, hogy elkerüld az esetleges egészségügyi problémákat.

Másodsorban, ha tiszta szépségápolási termékeket használsz, elkerülheted, hogy káros vegyi anyagoknak tedd ki magad.

Végül, ha olyan márkákat támogatsz, akik elkötelezték magukat a tiszta szépségápolás mellett, te is segíted a kozmetikai ipar újraformálását.

clean-beauty

Környezetre gyakorolt hatás és átláthatóság a szépségiparban

A cleanbeauty-mozgalomnak köszönhetően szerte az iparágban diskurzusok indultak a fenntarthatóságról. A korábbi időszakban nem volt jellemző, hogy közismert márkák foglalkozzanak a környezettudatossággal, mint például a csomagolási költségek csökkentésével, vagy összefogjanak nonprofit szervezetekkel, esetleg környezetvédelmi kérdésekre keressenek közös megoldásokat.

Ahogy a tisztaság iránti vágyakozás egyre nőtt, több és több megoldás született az újrahasznosított csomagolásra, a zéró hulladékra, a környezetbarát festékekre vagy éppen a minősített fenntartható csomagolásra. A tiszta szépségápolás segít felhívni a figyelmet a környezet védelmére bizonyos termékek és szolgáltatások révén.

Teljesen természetes?

A rövid válasz: nem. Attól, hogy egy termék címkéje azt írja, hogy természetes, nem jelenti azt, hogy az a termék automatikusan biztonságos, vagy hatékony. Valójában számos természetes alapanyag okozhat károkat. Ezért fontos, hogy tudd, hogy hogyan kell a természetes alapanyagokat a bőrápolásban használni – mindig olvass utána és próbáld ki először a kezeden a kérdéses terméket.

A clean beauty nem kell, hogy organikus vagy zöld szépségápolási termék legyen. Például bizonyos nem organikus vagy szintetikus alapanyag ugyanolyan biztonságos, mint a természetes.

clean-beauty

A tiszta szépségápolási termék jellemzői:

  • biztonságos (számodra és a környezet számára is)
  • növényi eredetű
  • vegán
  • erőszakmentes
  • környezetbarát
  • fenntartható forrásból származik

Mely összetevők kerülendők?

A válasz egyszerű: kerüld azokat az összetevőket, amelyek ártalmasak lehetnek. Ezek a következők: parabén ftalátok, szulfátok, illatanyagok, talkum, szilícium-dioxid, hidrokinon és finomított kőolaj.

Hogyan válts clean beauty, avagy tiszta szépségápolási termékekre?

Ha fontos számodra, hogy tiszta szépségápolási termékekre válts, van pár dolog, amit tehetsz. Először is vizsgáld meg azokat a kozmetikai és bőrápolási termékeket, amiket most használsz a mindennapos szépségápolásod során. Írd össze egy listára termékek összetevőit, majd olvass is utána azoknak. Nézd meg, hogy összefüggésben lehetnek-e bármilyen egészségügyi problémával. Ha bármelyik összetevő kapcsán aggodalom merül fel benned, válts olyan termékre, amiben nincsen káros anyag.

Támogatni is tudod azokat a márkákat, akik elkötelezettek a tiszta szépségápolás iránt. Keress olyan brandeket, ahol méreganyag-mentes összetevőket használnak a termékekben. Végül, segíts a clean beauty, avagy tiszta szépségápolás népszerűsítésében. Mesélj a tapasztalataidról a barátaidnak, családodnak. Minél több ember áll a tiszta szépségápolás mellé, annál nagyobb a nyomás a kozmetikai iparban, hogy itt az ideje a változásnak.

Forrás: Foreo Fotó: Pexels, Foreo

Olvass tovább!