A legegyszerűbb tippek a legcsúnyább leégésekre

2022. július 12.
Elkövetted azt az alaphibát, hogy túl sokáig kint felejtetted magad a napon, az eredmény pedig a homárokat megszégyenítő élénk vörös szín és fájdalmas bőrérzet? Következzen néhány egyszerű tipp, amivel viszonylag hamar túl lehetsz a kellemetlen élményen.

Hiába a figyelmeztető szakértői tanácsok, és a témában született cikkek ezrei, olykor-olykor sokan beleesünk a hibába, és megégetjük magunkat a napon. A legtöbb ember élete legalább egy pontján leég, legyen az egy megtévesztően felhős nyári nap, váratlan elalvás a napon, vagy éppen az, hogy elfelejtettük újra bekenni magunkat naptejjel.

A hasonló leégések megelőzése persze nagyon fontos, már csak a bőrrák kockázatának csökkentése miatt is, de lássuk, mit tehetünk, ha már megtörtént a baj.

leeges-nyar-bor

Hűs zuhany!

Egy hűs vizes zuhanyzás, vagy fürdő segíthet csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a fájdalmat. Fontos, hogy hűvös legyen, ne jéghideg, és természetesen a forró fürdő is tabu ilyenkor. A forró víz, szauna, fűtött medencék vize szintén további károkat okozhatnak a bőrünkön.

Gyengéd törölközés és hidratálás

A zuhanyból kilépve csakis puha törölközővel szárítsuk magunkat, azt is finoman, simogató-paskolgató mozdulatokkal. Ameddig még enyhén nedves a bőrünk, kenjük be hidratáló krémmel, lehetőleg olyannal, ami aloe verát is tartalmaz. A leégés komolyan kiszárítja a bőrt, ezért a hidratálás itt kulcsfontosságú. Kerüljük a benzokaint tartalmazó testápolókat. Ezek irritálhatják ugyanis a bőrt vagy allergiás reakciót válthatnak ki. Az after sun termékek használata mellett a dagadás, irritáció és viszketés tüneteire bevethetünk hidrokortizon krémet, habot is.

leeges-nyar-bor
Rengeteg víz és némi gyógyszer

Igyunk amennyit csak tudunk, ezzel belülről hidratálva szervezetünket, bőrünket. A fájdalom enyhítésére és a gyulladás csökkentésére pedig bevethetünk ibuprofén tartalmú gyógyszert is, ha úgy érezzük szükségesnek. Természetesen figyeljünk arra, hogy ne vegyünk be többet az ajánlottnál. Semmiképp se menjünk napra újra, és igyekezzünk sokat aludni.

Ha kell, forduljunk orvoshoz

Amennyiben hólyagok képződnek a bőrünkön, vagy úgy érezzük súlyosan kiszáradtunk, erős fájdalommal, hányingerrel, hidegrázással, vagy épp fejfájással, lázzal küzdünk, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!