Csináld magad: négy otthoni szépségrecept a zero waste jegyében

2022. július 29.
Munkácsi Brigi évek óta a zero waste életmód elkötelezett élharcosa. Ahogyan az élet más területein is, a szépségápolásban is szereti a környezettudatos, természetes, kemikáliáktól mentes, tiszta dolgokat. Krémek és illatok című könyvéből mutatunk olyan kozmetikumokat, amelyeket mi magunk is könnyedén, gyorsan elkészíthetünk.

3 az 1-ben keverék

Mi lehet jobb annál egy fárasztó nap végén, mint hogy egy lépésben letudhatod az arctisztítás különböző lépéseit? Ez a keverék sminklemosó, toner és anti-aging éjszakai olaj egyben. Nemcsak tisztítja, de hidratálja, puhítja és táplálja is a bőrt, hiszen a búzacsíra tele van olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek az öregedést gátolják.

Hozzávalók

60 ml rózsavíz vagy varázsmogyoróvíz
30 ml kamillatea
1 evőkanál növényi glicerin
1 evőkanál mandulaolaj
1 evőkanál jojobaolaj
1 evőkanál búzacsíraolaj

Elkészítés: Egy tölcsér segítségével öntsük a hozzávalókat egy üvegcsébe, amelyre szórófejet rakunk.

Használat: Alaposan rázzuk össze minden használat előtt. Permetezzünk belőle párat egy mosható arctisztító korongra, és töröljük át vele az arcunkat, nyakunkat. Használjunk újabb korongot addig, amíg már egyáltalán nem látunk rajta sminkmaradékot, szennyeződést a tisztítás után. Nem kell leöblíteni, tonert vagy éjszakai olajat használni, hiszen ez a formula egyben mindegyik.

Tárolás: Hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk.

Figyelem!

A mandarin fényérzékenyítő hatású, ezért használata után legalább nyolc órán át kerüljük az intenzív napsütést és a szoláriumot.

diy krém

Gyógynövényes arcgőz

Az arcgőzölés amellett, hogy remek relaxáló, meditatív énidőt is biztosít. Kitágítja a pórusokat, ami segít megszabadulni a szennyeződésektől, és előkészíti a bőrünket arra, hogy hatékonyabban szívja be az arcápoló termékeket. Nem mellesleg sugárzó lesz tőle a bőrünk.

Hozzávalók

750 ml víz
1 evőkanál szárított körömvirág
1 evőkanál szárított kamilla
2 evőkanál szárított málna-, szeder- vagy eperlevél
1 evőkanál szárított borsmenta
3-5 csepp tetszőleges illóolaj

Elkészítés: Forraljuk fel a vizet egy lábosban, majd öntsük át egy tálba. Adjuk hozzá a gyógynövénykeveréket, és tetszés szerint három-öt csepp illóolajat. Takarjuk le, és hagyjuk állni öt percig.

Használat: Míg a gyógynövények áznak, alaposan tisztítsuk meg az arcunkat. Majd hajoljunk arccal a gőz fölé, és terítsünk törölközőt vagy kendőt a fejünkre, hogy ne szökjön ki a gőz. Maradjunk így tíz percig, és közben relaxáljunk. Amikor kész vagyunk, hideg vízzel öblítsük le az arcunkat. Végül használjunk hidratálókrémet vagy arcápoló olajat.

Lefekvés előtti testápoló olajkeverék

Míg az olajok gondoskodnak bőrünk megfelelő hidratálásáról, ápolásáról, addig a levendulának és a bergamottnak köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy nyugodtan alszunk majd.

Hozzávalók

60 ml avokádó- vagy sárgabarackmag-olaj
60 ml jojobaolaj
12 csepp levendula-illóolaj
10 csepp bergamott-illóolaj

Elkészítés: Egy tálba mérjük ki az olajokat, csepegtessük bele az illóolajokat, majd keverjük alaposan össze. Ezek után egy tölcsér segítségével öntsük egy barna üvegcsébe, és tekerjük rá a tetejét.

Használat: Használjuk az olajkeveréket az esti testápoló rutinunk részeként. Öntsünk egy keveset a kezünkbe, majd dörzsöljük össze a két tenyerünket, és kenjük be a testünket.

Tárolás: 3 hónapig eláll.

Figyelem!

A bergamott fényérzékenyítő hatású, ezért a használatát követő legalább nyolc órában kerüljük az intenzív napsütést és a szoláriumozás.! A terhesség első harmadában a használata ellenjavallt. Tartsuk távol a gyerekektől.

Kakaóvajas sarokbalzsam

Ha egész nap talpon vagyunk, nem csoda, hogy berepedezik a bőr a sarkunkon. A méz és az aloe vera segít a gyógyításban, a kakaóvaj és a kókuszolaj pedig mélyen hidratálja a bőrt.

Hozzávalók

25 g kakaóvaj
3 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál méz
1,5 evőkanál aloe vera gél

Elkészítés: Egy lábasba engedjünk kb. öt centiméteres magasságig vizet, és kezdjük el melegíteni. Hőálló edénybe mérjük ki a kakaóvajat és a kókuszolajat, majd helyezzük az edényt a lábasban melegedő vízbe, hogy elolvadjanak. Amikor elolvadtak, zárjuk el a tűzhelyet, és vegyük ki a vízből az edényt. Hagyjuk hűlni a vajas-olajos keveréket. Amikor már csak langyos, adjuk hozzá a mézet és az aloe vera gélt, majd elektromos habverővel dolgozzuk össze az egészet, hogy habos balzsamot kapjunk. Ha még nem kezd el szilárdulni a keveréstől, tegyük be a hűtőbe pár percre, utána ismét keverjük át a habverővel. Amikor kész, öntsük át egy csavaros tetejű üvegbe.

Használat: Lefekvés előtt kenjük be a sarkunkat a balzsammal, és vegyünk fel zoknit, hogy ne legyen foltos a lepedő. Akár minden este használhatjuk.

A cikk a Marie Claire egy korábbi számában jelent meg!

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!