Így teszi tönkre a hajat a kemény víz

2022. október 05.
A kemény víz minden hajtípusra hatással lehet: száraz, fénytelen hajat, viszkető fejbőrt, töredezett hajvégeket eredményezhet, és akár hajhullást is okozhat.

Száraz fejbőr, kíméletlen hajformázás, magas hő: a száraz, töredezett haj mögött számtalan kiváltó ok állhat, a túlságosan kemény víz azonban a legtöbb embernek nem jut eszébe. A téma mellesleg a TikTokon kapott nagy visszhangot mostanában, a #hardwaterdamage hashtaget több mint 1,7 millióan kattintották, hogy aztán a felhasználók megvizsgálhassák, saját otthonunkban milyen a víz ásványianyag-tartalma. (A víz keménységéről többek között a makacs vízkő is árulkodik, amely sok esetben a csapok, sőt komplett vezetékrendszerek cseréjét is igényelheti. A kemény víz hatással van minden vizet használó berendezésre is, legyen szó a kazánról, a mosógépről, a bojlerről vagy a klímáról. Keménysége alapján a vizet öt kategóriába sorolják a szakemberek: nagyon lágy víz, lágy víz, közepesen kemény víz, kemény víz és nagyon kemény víz).

hajmosás

Mi is pontosan a kemény víz?

„A britek több mint 60 százaléka kemény vizű területen él, ezért ez gyakori probléma, amivel a legtöbb ember akkor szembesül igazán, amikor nyaralni megy, és a bőrük és a hajuk megváltozik” – magyarázza Karlee Ozener, a Hello Klean nevű cég alapítója, amelynek termékei kimondottan a kemény víz ellensúlyozására készülnek.

„A kemény víz ásványi anyagokban, például kalciumban és magnéziumban gazdag, de nehézfémeket, vasat, rezet, ólmot, krómot, kadmiumot, valamint klórt is tartalmaz – teszi hozzá Ozener. – A kemény víz maradványai eltömítik a szőrtüszőket, amitől a haj fénytelen, élettelen és törékeny lesz, olykor formázni is nehezebb, és sok esetben el is színeződhet” – magyarázza a szakember, és hozzáfűzi, hogy míg a klór megfosztja a hajat a védelmi funkciót betöltő természetes olajoktól, addig a kalcium és a magnézium filmréteget képez a hajon, a nedvesség nem tud bejutni a hajszerkezetbe.

A víz lágyítását a háztartásban speciális szerekkel és vízszűrőkkel lehet ellensúlyozni, míg a töredezett és fénytelen haj problémáját almaecetes öblítéssel (1 liter víz + 3 evőkanál ecet) lehet a legegyszerűbben orvosolni. Aki nem szereti a DIY-módszereket, keresse a drogériákban a hajleöblítő ecetet, illetve az ecetes hajspray-t!

Forrás: Refinery29 Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!