Innen tudod, hogy sérült a bőröd védőrétege

2022. november 13.
Egyre többen tapasztalják saját bőrükön, hogy mit jelent az, amikor a bőr védőrétege már nem tudja ellátni eredeti funkcióját. Összegyűjtöttük az okokat és a gyógyulás legfontosabb lépéseit.

Az internetes keresési találatok azt mutatják, hogy egyre többen keresnek rá a „sérült védőréteg”, avagy a „sérült barrier” kifejezésre, ami egyértelműen jelzi, sokan szenvednek a problémától – amit nem mellesleg számos szakember a karanténban túlzásba vitt szépségápolási rutin számlájára ír.

bőr védőréteg

Mi az a barrier?

A stratum corneum néven ismert bőrgát lényegében a bőr külső és az epidermisz első rétege, amely többek között verejtékből, faggyúból, zsírsavakból és elhalt hámsejtekből áll. Feladata, hogy megakadályozza, hogy a bőrre kerülő mérgező anyagok felszívódhassanak, de megvédi a bőrt a különböző baktériumoktól, vírusoktól és a kiszáradástól is. Amennyiben ez a réteg sérül vagy gyengül, a bőr kiszáradhat, irritálttá, érzékennyé válhat, kialakulhatnak pattanások, finom ráncok, ekcéma, rosacea és megannyi további bőrbetegség. A barrier sérülésének jele lehet az is, hogy az eddig használt és bevált termékeket elkezdi nem tolerálni a bőr, például amikor felhordjuk, égést, irritációt vagy viszketést tapasztalunk.

„A védőréteg károsodásának legnagyobb okozója a túlzott hámlasztás. A túl sok AHA, BHA vagy bőrradír használata megfosztja a bőrt a természetes olajoktól, ami károsítja a védőréteget” – mondja dr. Sophie Shotter, az Illuminate Clinic esztétikai orvosa, és hozzáteszi, ugyanez igaz a túlzásba vitt C-vitaminra, retinoidokra, alkoholos, illatosított, illóolajakkal turbózott termékekre, de még a vényköteles krémekre is. Természetesen a környezeti tényezőket sem szabad kihagyni a felsorolásból, az UV-sugárzás, a környezetszennyezés, a száraz éghajlat ugyancsak kikezdheti a bőr barrierjét.

Így állítsd vissza a bőröd védőrétegét!

  • Vissza az alapokhoz! Legyünk a lehető leggyengébbek a bőrünkhöz addig, amíg visszaépíti a védőrétegét! Kerüljük az erős fizikai és kémiai hámlasztókat, savakat, retinoidokat, szépségápolási rutinunkban pedig csak azokhoz a beautytermékekhez nyúljunk, amik gyengédek és kíméletesek.
  • Ne bonyolítsuk túl! Az arctisztításhoz is válasszunk gyenegéd lemosót, amit langyos (semmiképpen sem forró) vízzel öblítsünk le!
  • Hidratáljunk! Keressük meg a tökéletes hidratálókrémet, ami vízmegtartó összetevőket tartalmaz!
  • Gondoskodjunk a fényvédelemről! A nap okozta károk megelőzésére a 30-as, illetve az 50-es fényvédő minden évszakban kötelező, sérült barrier esetén meg aztán pláne.
  • Törekedjünk a harmóniára! Talán mondani sem kell, hogy a jó alvás, a stressz kiiktatása és a megfelelő étrend felgyorsítja a barrier gyógyulását.

Forrás: Womenshealthmag Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!