Elárulta a szakértő: ezért tilos télen forró zuhanyt venni

2022. november 08.
Diane Madfes New York-i bőrgyógyász elárulta, milyen egyszerű változtatásokat érdemes végrehajtani a bőrápolási rutinunkban a téli szezonban.

Az őszi–téli hónapokban a bőrünknek számos szélsőséges időjárási tényezővel kell megküzdeni. Annak érdekében, hogy ebben az időszakban is meg tudjuk őrizni a puhaságát és rugalmasságát, a szakértő szerint érdemes néhány életmódbeli tanácsot megfogadnunk.

zuhany

Felejtsd el a forró zuhanyt!

„Télen a langyos vízhőmérsékletet és a rövidebb zuhanyzást/fürdést ajánlom, még akkor is, ha egy hideg nap után jólesne befeküdni egy forró vízzel teli kádba. A forró víz ugyanis eltávolítja a bőrünk természetes olajrétegét, amely segítene megvédeni a túlzott kiszáradástól. A szárazság miatt a bőr érzékenyebbé válik, könnyebben kipirosodhat, viszkethet, hámlani kezdhet, valamint bőrirritációt is tapasztalhatunk” – mondja dr. Madfes. Ezzel szemben a hideg víz felpezsdíti a vérkeringést, segít eltávolítani a testből a méreganyagokat, és összehúzza a pórusokat. Egy hideg vizes zuhany után sokkal frissebbnek és élettel telibbnek érezhetjük magunkat.

Használj gyengéd arctisztítót!

Dr. Madfes szerint a megfelelő bőrápolás a megfelelő arctisztítással kezdődik. „Nyáron szükségünk lehet az erősebb arctisztítókra, ilyenkor télen viszont érdemesebb egy kicsit gyengédebb, például habzó vagy hidratáló arclemosót választanunk.”

Hidratálj!

A téli hónapokban testesebb hidratálókrémre van szükségünk ahhoz, hogy megerősítsük bőrünk védőrétegét az időjárási elemekkel szemben. A szakértő szerint válasszunk magas hialuronsav-, rézpeptid- és glicerin-koncentrációt tartalmazó termékeket. Bár sokan azt gondolják, hogy naptejre csak nyáron van szükség, a szakértő emlékeztet minket, hogy a napsugarak télen is károsítani tudják a bőrt. Dr. Madfes azt javasolja, ha sokat vagyunk a szabadban, használjunk SPF 15-ös és SPF 30-ast fényvédőt.

A folyadékpótlásról se feledkezz meg!

Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy a őszi–téli hideg időben nincs szükségünk annyi folyadékra, mint nyáron. De. Madfes szerint igenis ezekben a hónapokban is oda kell figyelnünk testünk hidratálására. Ő azt mondja, hogy naponta legalább 6 pohár vizet mindenképpen érdemes meginnunk.

Forrás: Daily Mail Fotó: Getty Images

Olvass tovább!