Gyógynövények, amikkel szépre aludhatod magad

2023. január 19.
Az alvászavar az egyik legtöbb embert érintő probléma, aminek megoldását egyre többen a gyógynövényekben látják. Összeszedtük a szépítő alvást ígérő növényeket.
  • Az alvászavartól emberek millió szenvednek világszerte, itthon minden második ember érintett. 
  • Megfigyelhető tendecia, hogy egyre többen keresik azokat a gyógynövényeket, amelyek megtámogatják az alvást.
  • Az alvást segítő gyógynövények nemcsak pihentetnek, de meg is szépítenek, éppen ezért nemcsak tea, de illióolaj, tinktúra vagy pakolás formájában is bevethetők. 

Az alvászavar sajnos gyakori jelenség, súlyos statisztikák mutatják, hogy sokak számára nem adott a pihentető alvás, mert nehezen tudnak elaludni, zaklatottan alszanak, vagy mert korán megébrednek. (Magyarországon minden második ember érintett az inszomniától, míg az USA-ban 100 millió ember szenved alvászavartól. Az összehasonlítás végett, az USA lakossága kb. 332 millió). Jó hír, hogy a problémával egyre többen fordulnak a természetes megoldások, a gyógynövények felé, amelyek több mint ötezer éve bizonyítják erejüket. A természet füveskertje pedig nemcsak a pihenésről, de a szépülésről is gondoskodik.

Mielőtt felsorolnánk, mely gyógynövények biztosítják a szépülő alvást, a szakemberek mindenkit arra biztatnak, hogy vizsgáltassák ki az alvászavar lehetséges okát, okait. Alvászavart okozhat többek között valamilyen vitamin -vagy ásványianyag-hiány (pl. magnézium), de lehet, hogy hormonális elváltozások okozzák a problémát. A háziorvossal azt is érdemes megkonzultálni, hogy a kiválasztott gyógynövény nem összeférhetetlen valamely gyógyszerünkkel. Szoptatós vagy terhes édesanyák is csak nagyon körültekintően fogyasszanak teát!

Gyógynövények a szépítő alvásért

  • Kamilla: Kutatások is alátámasztják, hogy a kamilla nemcsak az elalvást segíti, de hozzájárul ahhoz is, hogy ne zökkenjünk ki ebből a mély állapotból. Ezenkívül enyhíti a depressziót, a szorongást. Aki lefekvés előtt nem szeretne teázni, válasszon kapszulát, tinktúrát vagy rágjon el egy-két kamillás gumicukrot.
  • Macskagyökér: A valeriana (avagy a macskagyökér) a kamillához hasonlóan kíméletesen megtámogatja az elalvást, javítja az alvás minőségét, és növeli az éjszakai alvás mennyiségét. Mivel a macskagyökér négy-hat óra alatt kiürül a szervezetből, a szakemberek más gyógynövénnyel való keverését ajánlják.
  • Citromfű: A citromfű a központi idegrendszerre hat, elősegíti az alvást, csökkenti a szorongást, a stresszt és a depressziót. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a citromfű különösen jól működik, ha más gyógynövényekkel, például valeriánával, komlóval és kamillával kombinálják.
  • Levendula: Az illatos gyógynövény egy másik jól ismert természetes altató, amely általános nyugtató hatással rendelkezik. A levendulás illóolajos fürdő, a levendulás masszázsolaj, a levendulás szemmaszk vagy párna pont olyan hatásos, mint a tea.
  • Golgotavirág: A golgotavirág nemcsak álmatlanság, de szorongás, depresszió vagy pánikroham esetén is kiváló. A gyógynövényt fogyaszthatjuk teaként, tabletta vagy tinktúra formájában is. 
  • Ashwagandha: Az ájurvédikus orvoslásban régóta használt indiai ginzeng az éjszaka éberség, a megállíthatatlanul zakatoló gondolatok ellen is kiváló orvosság. Szorongás és stressz esetén is jó választás.
  • Fürtös poloskavész: Az ájurvédikus gyógyászatban használt növény nem csupán alvászavarok esetén segíthet, de természetes fájdalomcsillapító, enyhíteni a menopauzával járó fájdalmakat, valamint az általános ízületi fájdalmat. Egyes kutatások azt is megállapították, hogy csökkentheti a szorongást és a depressziót.
  • Komló: A komló valamivel erősebb, mint a többi, elalvást támogató gyógynövény (például a levendula vagy a kamilla). Gyakran tabletta formájában is fogyasztják. Óvatosan kísérletezzünk vele, a komló természetes hashajtó. 

Forrás: TMZ Fotók: Getty Images