Nyugtalanláb-szindróma, amikor saját magadat nem hagyod aludni

2022. június 23.
A nyugtalanláb-szindróma egy idegrendszert érintő zavar, amelynek tünetei – felettébb kegyetlen módon – akkor törnek utat maguknak, amikor lefekszel, hogy kipihend a mögötted álló nap fáradalmait.

Azt, hogy neked is nyugtalanláb-szindrómád van, nem lehet nem észrevenni, legfeljebb nem tudod, hogy a problémádat a szakemberek ezzel a névvel illetik. Ha te is érintett vagy, zsibbadást, viszketést, égő érzést vagy fájdalmat tapasztalsz a lábadban, aminek hatására úgy érzed, muszáj mozgatnod. Pont akkor, amikor végre itt lenne az alvás ideje.

Nyugtalan láb szindróma

A nyugtalanláb-szindróma az alvászavarok egyik leggyakoribb oka, a kellemetlen tünetek legtöbbször vízszintes helyzetben, pihenésre készülve jelentkeznek, de az sem kizárt, hogy vezetés közben vagy hosszabb ideig tartó ülés során lépnek fel. Minél több időt töltesz kényelmes helyzetben, annál valószínűbb, hogy a panaszok fokozódnak és nem elegendő csak megmozgatni őket, hanem erős késztetés alakul ki egy kis sétára, tornáztatásra.

Gyakrabban alakul ki nőknél, mint férfiaknál és korábban úgy tartották, hogy inkább az idősek betegsége, újabban azonban fiatalabb korban is megfigyelhető és az idő múlásával sok esetben erősebbé válhatnak a kellemetlenségek. A panaszok hosszú távon jelentősen ronthatják az életminőséget, hiszen megnehezítik a pihentető alvást, ami aztán az élet minden területére rányomja a bélyegét.

Mi okozza a nyugtalanláb-szindrómát?

Az, hogy mi állhat a probléma kialakulása hátterében, igen összetett, a hozzáértők több okot is említenek:

  • Alacsony vaskoncentráció az agyban és az idegekben
  • A dopamin nevű hormon egyensúlyának zavara
  • Cukorbetegség
  • Várandósság
  • Pajzsmirigy- vagy veseproblémák
  • Fokozott stressz
  • Túlzott mértékű alkoholfogyasztás

Ezért ne vedd félvállról!

Azon túl, hogy a nyugtalanláb-szindróma tünetei kellemetlenek, hosszabb távon fennállva komoly mértékű álmatlanságot, kimerültséget, hangulatzavarokat és depressziót is okozhat. Néhány egyszerű változtatással sikerülhet útját állni a tüneteknek, ám ha valami miatt ezek sem járnak sikerrel, mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulni és akár gyógyszeres kezelést is igénybe venni.

Nyugtalan láb szindróma

Ami segíthet

Sokat nyom a latban, ha sikerül valamelyest csökkenteni a stresszt vagy találni valamilyen módszert a stresszoldásra. A rendszeres sport, a meditáció vagy valamilyen relaxációs módszer elsajátítása jelentősen javíthat a helyzeten.

Mivel normál esetben is kedvezőtlenül hat az alvás minőségére az esti alkoholfogyasztás, nyugtalanláb-szindróma esetén különösen tanácsos visszavenni ebből a napzáró szokásból!

A rendszeres és kényelmes tempójú sport mindenképpen segít, a túl intenzív edzések (főleg akkor, ha a gyakorlatok elsősorban a láb izmait mozgatják át) viszont ellentétes hatást érhetnek el, és a panaszok felerősödhetnek.

A dohányzás, egész pontosan a cigarettában lévő nikotin kedvezőtlenül hat az érrendszerre, ezért a betegség esetén nagyon ajánlott letenni a cigarettát!

Jó ötlet lehet kispárnát tenni a térdek közé elalvás előtt, ahogy az is, hogy minden nap érdemes ugyanabban az időpontban lefeküdni és reggel mindig ugyanakkor kelni. 

Sokat javulhat a helyzet akkor is, ha odafigyelsz a hálószoba hangulatára: legyen kellemes, hűvös a hőmérséklete, ne legyen bekapcsolva sem a tévé, sem más elektromos készülék.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?