A délutáni szundikálás káros hatással lehet a szervezetünkre

2022. augusztus 23.
Egy kutatás szerint egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet, ha ledőlsz szunyókálni harminc percre napközben, mert ez akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet idősebb korban.

Előfordult már veled, hogy egyszerűen képtelen voltál haladni a teendőiddel, ezért délután beiktattál egy rövid power napet? Nos, az erőt adó szundikálás talán feltölti az energiakészleteidet, ám mégsem biztos, hogy jó hatással van az egészségedre – ugyanis a kutatások szerint növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát az idősebb korosztályban. A Journal of the American Heart Association által publikált tanulmány szerint felnőttként átlagosan hét-kilenc óra alvásra van szükségünk éjszakánként, hogy elkerüljük az említett kockázatokat. (Ha ennél kevesebbet alszunk, a demencia, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az elhízás veszélye fenyegethet minket.)

Szundikálás

„A megfelelő alvási magatartás elengedhetetlen a középkorú és a náluk idősebb személyek szív- és érrendszeri egészségének megőrzéséhez – emelte ki Weili Xu, a kutatás vezetője. – Arra bátorítunk mindenkit, hogy kerüljék a gyakori vagy túlzott szunyókálást.” A kérdéses tanulmányban 12 268 felnőtt alvási szokásait elemezték a szakértők. A résztvevők átlagosan 70 évesek voltak a vizsgálat kezdetekor, és nem számoltak be jelentősebb szív- és érrendszeri problémákról.

Az önkénteseknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet az alvási szokásaikról, melyben az alábbi témakörök kerültek szóba:

  • Szunyókálnak-e napközben?
  • Előfordul-e, hogy álmosság tör rájuk napközben?
  • Milyen mértékben tartották magukat éjszakai bagolynak vagy reggeli pacsirtának?
  • Tapasztalják-e magunkon az alvászavarok tüneteit, például a horkolást vagy az álmatlanságot?

Ha 7-9 órát alszol..

A résztvevőket 18 évig követték figyelemmel: arra keresték a választ, hogy nem alakul-e ki náluk komoly szív- és érrendszeri probléma, beleértve a szívbetegséget és a stroke-ot. Azoknál az embereknél, akik hét-kilenc órát aludtak, kis valószínűséggel fordultak elő szív- és érrendszeri megbetegedések, míg akik hét óránál kevesebbet pihentek, azoknál 14%-kal nagyobb valószínűséggel jelentek meg a fenti problémák. Külön érdekesség, hogy az is 10%-kal megnövelte az egészségügyi kockázatokat, ha valaki 10 óránál hosszabb alvásidőről számolt be.

A soha nem szunyókáló részvevőkhöz képest 11%-kal magasabb arányban jelentek meg szív- és érrendszeri betegségek azoknál, akik 30 percet szundikáltak – és a veszély 23%-kal nőtt abban az esetben, ha a power nap 30 percnél tovább tartott. A legnagyobb rizikófaktort az jelentette, ha valaki kevesebb mint hét órát aludt éjszaka, és naponta több mint 30 percet szunyókált. Az ő esetükben a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata 47%-kal magasabb, mint azokéban, akik optimális időt töltenek alvással.

Mindenesetre nem szabad elfelejtenünk, hogy a kutatás az idősebbeket érintette – így arról még nincsenek pontos adataink, milyen hatással lehet ránk, ha fiatalabb korban szundikálunk. Abban azonban egyetértenek a szakértők, hogy senkinek sem szunyókálással kellene visszanyernie az elveszett alvásidőt. Más megoldást kell keresnünk! Ehelyett egészségesebb alvási szokások kialakítására kell törekednünk, amelyek lehetővé teszik számunkra az optimális mennyiségű pihenést. Figyeljünk arra, hogy a környezetünk ne legyen túl meleg, hideg vagy zajos. Csökkentsük az erős fénynek való kitettséget elalvás előtt, mondjunk búcsút a késő esti étkezésnek, mozogjunk napközben és táplálkozzunk egészségesen.

Forrás: TIME Fotó: Getty Images

Erről hallottál már?