Ezt tedd, ha a stressz miatt nem tudsz aludni

2022. augusztus 19.
Az alvás életed létfontosságú része: szüksége van rá a testednek, az agyadnak, az immunrendszerednek, és még a lelkednek is. De mi van akkor, ha a folyamatos stressz miatt esténként egyszerűen képtelen vagy lecsukni a szemed? Segítünk!

Az alvásod minőségét többféle tényező is befolyásolhatja: a nem megfelelő étrend, a mozgásszegény életmód, és az alkoholfogyasztás mellett a stressz is képes alvászavart okozni. Ha hosszú időn keresztül nem tudsz megfelelő mennyiségű és minőségű alváshoz jutni, az számos testi és lelki megbetegedéshez vezethet. Megnő a depresszió, a szív-érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata, és mivel az alváshiány még az az anyagcsere-folyamatokat is kedvezőtlen irányba befolyásolja, az elhízás rizikójával is számolnod kell.

A szakemberek szerint a 18–64 év közötti felnőtteknek 7-9 órányi alvásra van szükségük naponta ahhoz, hogy kipihenten ébredjenek. A nyugodt alvás érdekében szerencsére te magad is sokat tehetsz azzal, ha bevezetsz néhány jó szokást az életedbe. A következő, egyszerű trükkökkel egyszerre kezelheted a napjaidon eluralkodó stresszt és javíthatod az alvásod minőségét!

alvaszavar

Írj listát a teendőidről!

Szinte biztos, hogy nehezen fog menni az elalvás, ha esténként azon stresszelsz, mi minden fog rád várni a következő nap. Az ilyen esetben – kutatások szerint – segítheti az elalvást, ha lefekvés előtt írsz egy listát a másnapi teendőkről. 

Készülj fel az elalvásra!

Próbáld meg a testedet és a lelkedet is felkészíteni az elalvásra. A lefekvés előtti egy órában már ne nyomkodd a telefonodat, (a hálóból egyébként is érdemes száműzni mindenféle képernyőt) és gondoskodj róla, hogy a hálószobád hűvös, csendes és sötét legyen.

Frissülj fel napközben!

Napközben is tehetsz olyan dolgokat, amelyek segítenek a stressz-szinted karbantartásában. Fontos például a rendszeres testmozgás, de a mindfulness-meditáció is sokat segíthet, vagy akár az is, ha minden nap sétálsz egy kicsit a friss levegőn.

Segíthetnek a gyógynövények!

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek nyugtató hatásuknak köszönhetően elősegíthetik a pihentető alvást. A citromfű, orbáncfű, macskagyökér, kamilla és levendula mind-mind jó választás lehet. Készíthetsz belőlük teát, vagy keress kifejezetten ezekből a növényekből készült gyógyhatású készítményeket.

Ne stresszelj az alváson!

Az is nagyon fontos lenne, hogy próbálj nem stresszelni az alváson. Ha ugyanis attól rettegsz, hogy megint nem lesz jó éjszakád, akkor garantált, hogy tényleg ez lesz a vége. Ahelyett, hogy idegesen kényszerítenéd magadat az elalvásra, próbálj minél jobban ellazulni. Végezz légzőgyakorlatokat, lazíts, meditálj.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!