8 relaxációs technika, amely segít, hogy gyorsabban elaludj

2022. október 31.
Sokan küzdünk alvásproblémákkal, de talán még az éjszakai megébredésnél is idegesítőbb, amikor fáradtak vagyunk, de mégsem tudunk elaludni. Van pár jó tippünk, ami segíthet ellazulni.

A minőségi és pihentető éjszakai alvás rendkívül fontos az egészségünk, a hangulatunk és a másnapi hozzáállásunk szempontjából. Az elalvás azonban nehéz feladat lehet, különösen, ha stresszes napunk volt, és nem tudjuk lerázni a felgyülemlett feszültséget.

A pihentető alváshoz a testünknek és elménknek ellazulásra van szüksége. Íme 8 elalvást segítő relaxációs technika!

relaxacio-gyors-elalvas

1. Állítsunk össze egy teendőlistát

Mikor lefekszel és azon gondolkodsz, hogy milyen teendőid lesznek reggel, valószínűleg nem fog túl gyorsan menni az elalvás. Készíts egy listát a másnapi feladatokról, így azt fogod érezni, hogy minden kézben tartasz, ezáltal sokkal könnyebben ellazulsz és elalszol.

2. Próbáljuk ki az akupresszúrát

Az akupresszúra az egyik leghatékonyabb relaxációs technika, amely segíti az alvást. A test bizonyos pontjainak stimulálásával álmosságot válthat ki.

Helyezzük hüvelykujjunkat arra a pontra, amely a szemöldökök között van az orrunk felett, ahol egy enyhe bemélyedést érzünk. Tartsuk ott ujjunkat 20 másodpercig, és rövid szünet után ismételjük meg még kétszer a technikát.

3. Lélegezzünk a bal orrlyukon keresztül

Egy 1994-ben közzétett tanulmány szerint a bal orrlyukon keresztül történő légzés csökkentheti a vérnyomást és segíthet ellazulni.

Ez a légzőgyakorlat nagyon egyszerű – ujjunkkal zárjuk el a jobb orrlyukat, és 5 percig csak a bal orrlyukon keresztül lélegezzünk.

4. Vegyünk egy meleg fürdőt

A fürdőkádban való lazulás amúgy is nagyon pihentető tevékenység, de a test és a lélek ellazításán kívül van még egy ok, amiért hasznos lehet a gyorsabb elalváshoz.

Ha körülbelül fél órát töltünk langyos vízben, a testhőmérsékletünk körülbelül 1-2 fokkal emelkedik. Miután kijöttünk a kádból a testhőmérséklet meredeken csökkenni fog. Ez az extrém hanyatlás elősegítheti a mély alvást.

5. Használjunk illóolajokat

Az illóolajok több ezer felhasználási területtel rendelkeznek, és számos probléma megoldásában segíthetnek, beleértve az alvásproblémákat is.

Mindannyian tudjuk, hogy a levendulaolaj nyugtató hatású. Ha azonban kombináljuk neroli-, rózsa-, vagy kamilla-illóolajokkal, csökkenthetik a stresszt és a vérnyomást, és elősegítik az ellazulást.

6. Hallgassunk nyugtató zenét

Az altatódalok nem csak csecsemőknek szólnak. A nyugtató zene hallgatása egy relaxációs technika, amely segíthet a gyorsabb elalvásban.

Válasszunk erre a célra gyengéd és lassú dalokat, mivel a gyorsabbak és ritmikusak pont az ellenkező hatást fejtik ki.

7. Igyunk gyógyteát

Ha a nap végén egy meleg italt, például teát iszol, tagadhatatlanul megnyugtat, beépítése az esti rutinba pedig annak egy módja, hogy jelezze az agynak, hogy ideje lenyugodni és aludni.

Ha nyugtató hatású gyógynövényekből, például kamillából készült teát választasz, még könnyebben alszol el.

8. Olvassunk könyveket

Az elektronikus eszközök által kibocsátott kék fény megzavarhatja a cirkadián ritmust és a melatonintermelést, megnehezítve az elalvást. Érdemes az okostelefonon való görgetést könyvolvasással helyettesíteni.

Tanulmányok kimutatták, hogy mindössze 6 percnyi könyvolvasás csökkenti a pulzusszámot és oldja a stresszt, ami elősegíti az alvást.

Fotó: Getty Images Forrás: Mindenütt Nő

Olvass tovább!