Vazelin: a szépségápolás Szent Grálja

2023. január 30.
Ha létezik olyan szépségápolási termék, amit mindenkinek be kellene szereznie, akkor az a vazelin, ami a bőrgyógyászok szemében amolyan Szent Grál. Mivel a vazelinre csak egészen kevesen allergiások, a legérzékenyebb bőr számára is biztonságos.
vazelin
  • A vazelint először 1859-ben készítette el Robert Chesebrough fiatal vegyész, aki hamarosan vazelin néven kezdte árulni.
  • Feltalálása óta a petrolátum (így is nevezik) nem sokat változott, csak épp egyre több dologra használják.
  • A sűrű kence segíthet a sebgyógyulásban, hasznos kelléke a szépségápolási rutinnak, de jót tesz a hajnak, a sminknek és a bőrnek is. 

1. Vazelin mint sminklemosó

Aki épp kifogy a sminklemosóból, adjon esélyt a vazelinnek, az ugyanis minden sminkterméket felold. Hasonlóan működik, mint a sminklemosó olaj. A vazelin mellett szól, hogy könnyű felhordani, és mivel síkosít, a smink szinte lecsúszik a bőrről, vagyis nem károsítja a bőrt. Ez különösen a szemkörnyék területén fontos szempont.
Tipp: Mielőtt felhordanánk a vazelint, melegítsük fel a tenyerünkben! Miután a segítségével finoman letöröltük a sminket, arctisztítóval is mossuk át az arcbőrt!

2. Vazelin mint primer

Akkor sincs baj, ha a primerünk fogyott ki, a vazelin ezt a terméket is hibátlanul pótolja. A ragadós kencén szinte minden megtapad. Mivel okkluzív (elzáró), nem engedi, hogy a sminktermék beüljön a pórusokba, alapozó alatt tehát jól működhet. Sokan a szemhéj alapozásánál vetik be, egy fémes vagy csillogó szemsmink sokkal gazdagabb és pigmentáltabb lesz, ha vazelinnel alapozunk.
Tipp: Zsíros bőr esetén nem biztos, hogy beválik a vazelin, de száraz, normál és kombinált bőr esetén biztosan.

3. Vazelin és a slugging

A TikTokon felkapott éjszakai bőrápolási trend, a slugging egyik fő komponense ugyancsak a vazelin. A trükk lényege, hogy az esti bőrápolási rutint a vazelinnel kell zárni, hogy erősítsük a bőr barrierrétegét, és bezárjuk a nedvességet és az előzőleg felhordott szérumokat. Egy éjszaka leforgása alatt a bőr üde, sima és mélyen hidratált lesz.

4. Vazelin mint kéz-, láb- és körömápoló

Nagyot téved, aki azt hiszi, drága és divatos kozmetikumra van szükség ahhoz, hogy csontszáraz kezeit, a fájdalmas kutikulát, a makacs bőrkeményedést, a berepedezett sarkakat meggyógyítsa. A vazelin éjszakai használatával megfelelően gondoskodhatunk a fenti problémákról.
Tipp: Bár a vazelin önmagában is működik, a kezeken és a lábfejeken is kipróbálhatjuk a slugging módszerét. Hordjunk fel egy réteg hidratálót, vonjuk be vazelinnel, majd húzzunk a lábunkra zoknit, a kezeinkre pedig kesztyűt!

5. Vazelin mint highlighter

Kim Kardashian sminkese, Mario Dedivanovic is jól ismeri a vazelin előnyeit, gyakran használja azt highlighterként, ezzel keni át az arccsontokat. Fontos, mivel a vazelin sminklemosóként is működik, nagyon vékony rétegben használjuk, és csak oda simítsunk belőle, ahol némi fényességet szeretnénk kölcsönözni a bőrnek.

6. Vazelint mint szemöldökgél

A vazelin, bár nem tökéletesen, de azért helyettesítheti a szemöldökzselét. A szemöldökre felhordott vazelin dúsabb hatást kelt, és megzabolázza a szálakat.
Tipp: Mivel magasabb hőmérsékleten a vazelin megpuhul, a szemöldök formázásához ne használjunk túl sokat belőle, mert könnyen elfolyhat.

7. Vazelin mint szempillaápoló

A vazelin nemcsak védi, de hidratálja a pillákat: filmréteget képez a szempillák körül, amely elősegíti a pillák kondicionálását és megakadályozza a töredezést. Rendszeres használatával a szálak hosszabbak, dúsabbak és egészségesebbek lesznek.

8. Vazelin a hajfestés kötelező kelléke

Akinek fodrász festi a haját, tudja, a hajtőhöz felhordott vazelin megakadályozza, hogy a bőr is festékes legyen.
Tipp: Ne csak a hajvonalnál kenjük be a bőrt hajfestés előtt, de a nyakra és a fülekre is gondoljunk!

9. Vazelin mint szemkörnyékápoló

Fáradt, száraz, érzékeny, gyulladt, táskás szemeknél is jó választás lehet a vazelin, amit az esti bőrápolási rutin utolsó mozzanataként kell felhordani.
Tipp: Aki a szeme körül apró zsírcsomókat, göböket (miliumok) észlel, ne használjon vazelint!

10. Vazelin mint hajápoló

A vazelin akkor is csodát tesz, ha az ember már nem bír a göndör hajával vagy a töredezett hajvégekkel. Göndör haj esetén hajszárítás közben dörzsöljünk a tenyerünkbe egy keveset (!), majd masszírozzuk át vele a hajunkat, és folytassuk a szárítást. A kevesebb több elvet tartsuk szem előtt! Töredezett hajvégek esetén csak a sérült területre vigyünk fel kevéske vazelint!
Tipp: A vazelin a fejbőrt is ápolja. Hajmosás előtt pár órával masszírozzuk be vele a fejbőrt!

Forrás: Glam Fotó: Getty Images