6 tipp, hogy az őszi rohanásban is jól induljanak a reggeleid

2022. szeptember 19.
Az ősz sokszor egy második évkezdésnek érződik, hiszen vége a nyári lazább időszaknak, besűrűsödnek a programok és mindenki ott próbál egy kis levegőhöz jutni, ahol csak tud. Gyakran a reggel és a reggeli rovására. Dr. Farkas Kitti segít, hogy könnyebben induljon a nap.

Egyszerű tanácsok, sokszor mégis nehéz betartani őket… Lássuk, te hányat tudsz közülük legalább egy héten át megtartani!

Feküdj le hamarabb és kelj korábban

Ahhoz, hogy jól induljon a reggel, időre van szükség. Időre, hogy kényelmesen felébredjünk, megreggelizzünk, hogy átgondoljuk a napi teendőket, hogy összekészülődjünk, és hogy a váratlan helyzetek se okozzanak lavinát a szokott rutinban. Próbáld ki, hogy egy hétig minden nap csupán 20 perccel hamarabb fekszel, és annyival korábban is kelsz a megszokottnál, és meglátod, egész más hangulatban kezded majd a reggelt.

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy az alvás mennyisége és minősége is kiemelt jelentőségű az egészséges életmódhoz és a minőségi, kipihent reggelekhez. „A szervezetünkben bizonyos hormonok felszabadulása és a glükóz anyagcsere egyes folyamatai igazodnak az alvás-ébrenlét fázisainkhoz. Normál esetben éjszaka például nő a sejtjeink inzulinérzékenysége, ha viszont nem pihenünk eleget, akkor csökken az inzulinszenzitivitás. Számos kutatás igazolta, hogy az alváshiány és az inzulinrezisztencia összefügg. A 6 óránál kevesebb alvás hosszabb távon jelentősen növeli az elhízás, a prediabétesz, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát” – mutat rá dr. Farkas Kitti.

Nyújtózkodj és mozgasd át magad

Bár nagyon szuper lenne, mégsem várható el mindenkitől, hogy egy 60-90 perces edzéssel kezdje a napot. „Ha csak 10 perc dinamikus, átmozgató nyújtást végzel, akkor is rengeteget teszel az egészségedért, hiszen a rugalmasság, az izmok regenerációja is segíti a test megfelelő működését, fejlődését, fiatalon tartását, ráadásul már kávé előtt éberebbnek és aktívabbnak fogod érezni magad” – árulja el dr. Farkas Kitti.

De ha nagyobb kihívásra vágysz, akkor javasoljuk a 10 perces tabata edzést – 20 másodperces teljes intenzitású mozgást váltja 10 másodperc pihenés. 8 körben, 4 percen át, rendszeresen végezve megerősödnek bizonyos izomcsoportjaink, állóképességünk, teljesítőképességünk és az erőnlétünk is.

Kezdd hidratálással a napot

Már reggel oda kell figyelni a folyadékbevitelre is, hiszen fontos, hogy naponta legalább 3 liter vizet igyál. Hogy miért? Dr. Farkas Kitti ezt is egyszerűen elmagyarázza: „A víz a sejtműködés minden szintjén jelen van a testedben, így, ha dehidratált vagy, minden folyamat lelassul a szervezetedben, az anyagcserédet is beleértve. A megfelelő mértékű vízfogyasztás viszont egyensúlyba hozza a tested működését, javítja az anyagcserét és beindítja az energikus napindításhoz szükséges belső folyamatokat.”

Ágyazz be

Nem kell minden díszpárnát tökéletesen elrendezni, de ha a reggel folyamán megigazítod az ágyneműt, egy egyszerű pszichológiai trükkel tudatod az agyad felé, hogy vége a pihenésnek, kezdődhet a nap. Ráadásul nincs is jobb érzés, mint amikor lefekvéskor a szépen elrendezett ágynemű alá bújsz be.

Dr. Farkas Kitti

Reggelizz minden nap… De biztos ez?

Nem. A szakértő szerint, ha valaki bírja, hogy egyáltalán nem reggelizik, az teljesen rendben van. Ilyenkor az időszakos böjtölést valósítja meg, amely nem csak az alakunk szempontjából előnyös, de a sejtmegújító hatása révén az egészségünkre is pozitívan hat. Persze nem való mindenkinek. Összességében azonban tudni kell, hogy a reggeli valóban nagyon fontos! De nem úgy, ahogy gondolnád. Jó összetétellel és okosan válaszd ki, és így az nem csak az alakodra, hanem az egész táplálkozásodra és az általános közérzetedre is jó hatással lesz.

Válassz a szervezetednek jó reggelit

„A jó reggeli fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény (az is lassan felszívódó). Ez lehet tojás, sonka, kefir, túró, sonka, sajt, zöldségekkel, maximum egy kis szelet teljes kiőrlésű kenyérrel. Jó választás egy növényi tejből készült fehérjeturmix, vagy natúr joghurtban, kefirben elkevert fehérjepor. Utóbbinak külön előnye, ha jó összetétellel választasz, akkor magas rosttartalmú, alacsony kalória, de optimális tápanyagtartalom mellett tudod a reggelit 2 perc alatt »letudni«, és bőven elégséges lesz egészen ebédig. Ihatsz kávét is reggel, de ha a fogyás a cél, akkor maximum 1 deci tejjel, cukor nélkül ajánlott” – nyugtat meg bennünket dr. Farkas Kitti.

Fotó: Getty Images Forrás: Alakformáló Program

Olvass tovább!