Így tudsz megszabadulni a szőrbenövéstől a bőrgyógyász szerint

2023. március 17.
Csupán három lépést kell betartanod a szép, sima bőrért.
Így tudsz megszabadulni a szőrbenövéstől a bőrgyógyász szerint

A benőtt szőrszálak nagyon kellemetlen pillanatokat tudnak okozni, pláne, ha látható helyen vannak, vagy olyan területen, ahol nagyon érzékeny a bőrünk. Csak még egy lapáttal rátesz a szenvedésre, ha nem tudjuk, hogyan szabadulj meg a fájdalmas dudoroktól. A legnagyobb pech az, hogy ugyan a borotválkozás vagy gyantázás előtti megfelelő előkészületekkel csökkenthetjük a szőrbenövés kockázatát, a gyulladt, vörös pöttyök akkor is felbukkanhatnak, ha mindent jól csinálunk.

Az amerikai Marie Claire által megkérdezett szakember szerint technikailag a rajtunk lévő szőrt és a hajunkat nem borotválkozásra teremtették, hanem evolúciós okból van ott, így borotválkozásnál akarva-akaratlanul is megpiszkáljuk a tüszőt, amely így egy védekező mechanizmus miatt begyullad. Ezt elkerülni nem igazán lehet, de egy kicsit elviselhetőbbé tehetjük a kellemetlen tüneteket, ha ezt a három lépést betartjuk a következő borotválkozásnál.

1. Hámlasztás

Az elhalt hámsejtek eltávolítása és a bőr simaságának megőrzése a legfontosabb lépés a benőtt szőrszálak megelőzésénél, ugyanis így nyitva hagyhatjuk a tüszőket, hogy a szőrnek legyen elég helye a növekedéshez. Bátran használjunk zuhanykesztyűt mindennap, és óvatosan távolítsuk el vele az elhalt hámsejteket. A bikinivonal körüli érzékeny bőrre viszont azért egy gyengédebb hámlasztót válasszunk!

2. Szalicilsav

Ha már kialakult a szőrbenövés, akkor megfelelően kell kezelni, különben csak még rosszabb lesz. Miután a zuhany alatt kesztyűvel vagy bőrradírral gyengéden átmasszíroztuk a fájdalmas dudorokat, törölközővel szárítsuk meg a bőrfelületet, majd reggel és este kenjük be szalicilsav-alapú krémmel – pláne, ha a benőtt szőr az arcunkon van!

3. Kortizon kenőcs

Miután a szalicilsav megszáradt a bőrünkön, kiegészíthetjük a kezelést egy kis vény nélkül kapható kortizon kenőccsel, hogy csillapítsuk a gyulladást és megnyugtassuk a borotva okozta sérüléseket. A kortizon csökkenti a duzzanatot, illetve enyhíti a fájdalmat és a bőrpírt.

Forrás: Marie Claire USA, Fotó: Getty Images