A fahéj segíthet a diabétesz megelőzésében

2020. augusztus 01.
A vércukorszint stabilan tartásának megoldása könnyen lehet, hogy a kamránkban, a fűszereink között rejtőzik. Egy friss kutatás eredményei szerint ugyanis a nagy mennyiségű fahéj segíthet kontrollálni a vércukorszintet a diabéteszt megelőző állapotokban.

A bostoni Joslin Diabétesz Központ és a szöuli Koreai Orvosi Kutatóközpont tudósai 51 résztvevőt tanulmányoztak Koreában és az Amerikai Egyesült Államokban. Az alanyok fele kapott 500 milligramm fahéjat tartalmazó táplálékkiegészítőt háromszor egy nap, 12 héten át. A kutatási alanyok másik fele csupán placebót kapott. 

Hat hét elteltével még nem volt kimutatható különbség a két csoport között, 12 hét után viszont a fahéjat szedők vércukorszintje mérhetően javult, stabilabbá vált. 

Bár kevés résztvevővel végezték a kutatást, az eredmények a hasonló korábbi kísérletek tanulságait támasztják alá: a nagy mennyiségű fahéj hosszú távon stabilabb vércukorszintet eredményez a kettes típusú diabéteszben szenvedőknél, ráadásul egyelőre mellékhatásokat sem fedeztek fel. 

A tudósok számára pont ez a lényeg, hiszen olyan kezelési módokat szerettek volna találni, amelyek hosszú távon, biztonságosan segíthetnek lassítani a diabétesz kialakulását, súlyosabbá válását. 

A kettes típusú diabétesz az egyik leggyakoribb krónikus betegség a világon, több mint 460 millió felnőttet érint. Kezelés nélkül pedig súlyos szövődményei lehetnek a szemproblémáktól a szív- és érrendszeri zavarokon keresztül a demenciáig.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash