- Ryan Forsythe, a Trevor Sorbie Covent Garden hajstúdió művészeti igazgatója mondta el, mit kell tudni az olasz bob fazonról.
- Ez a bob hajvágásnak az a tömör, mindenhol egyforma hosszú, kicsivel váll fölé, éppen hogy az áll alá érő változata, amit klasszikusan befelé szárított hajvéggel hordanak.
- Idén nyáron nagyon népszerű lesz azonban az olasz bob a maga természetességében, beszárítás nélkül is.
Ha a nevét nem is tudjuk, de valószínűleg a kép mindenkinek beugrik Raffaella Carrà olasz énekes-színésznőről az 1960-as évekből. Az ő frizurája az, amit klasszikus olasz bobnak nevezünk. „Ez a bob hajvágásnak az a tömör, mindenhol egyforma hosszú, kicsivel váll fölé, éppen hogy az áll alá érő változata, amit klasszikusan befelé szárított hajvéggel hordanak” – foglalta össze Ryan Forsythe, a Trevor Sorbie Covent Garden hajstúdió művészeti igazgatója, mi az olasz bob hajvágás lényege.
Miben más az olasz bob, mint más hasonló bob hajstílusok? „A kulcs a volumen. Az olasz bob fazonhoz nagy hajtömeg kell és lehetőleg hullámos haj, hogy jól megmutassa a tömör, egyenes hajvégeket” – magyarázta Forsythe. Ám ez nem jelenti azt, hogy ha nincs vastag szálú, dús hajunk, le kell mondanunk az olasz bob fazonról. „A vékonyabb szálú hajnál is elérhető a látványos hatás, viszont nem szabad rétegeket vágni a hajba” – mutatott rá a hajstylist. Emiatt az olasz bob az egyik legjobb fazon a 40 feletti nőknek, amikor a haj már kezd elvékonyodni. „Nem tépi, vékonyítja tovább a fodrász, hanem meghagyja a haj saját tömegét.”
Kinek áll jól az olasz bob?
Mondhatjuk, hogy az olasz a bob a hajstílusok jolly jokere. Mivel nagyon változatos, ugyanakkor roppant egyszerű, ezért nehéz elkövetni a tipikus bob hibákat a vágásánál. „Elegáns hajstílus, ami minden életkorban jól áll. Illik az irodai és laza öltözékhez is – magyarázta Forsythe. Beszéljük meg a fodrászunkkal, a mi arcformánkhoz és hajtípusunkhoz hogyan alakítható. Például az olasz bob hosszát variálhatjuk az arcunktól függően.”
Olasz vagy francia bob? Mi a különbség?
Nagyon hasonlónak tűnik, valójában nagyon is más a francia és az olasz bob. A szakember szerint a fő különbség a kettő között a hajtömeg.
Az olasz bob lényege a nagy tömeg, látványos tartás, ami úgy emeli ki a textúrát, hogy közben elegáns és szofisztikált marad.
A francia bob rövidebb, mint az olasz bob. Nem ér az állvonal alá. A francia bobot gyakran egészíti ki frufru és réteges vágás. Az olasz bob esetében nincs rétegezés, ez egy középhosszú fazon – akár frufruval vagy gyakrabban frufru nélkül -, ami hosszabb és súlyosabb, mint a francia bob.
Hogyan formázzuk az olasz bobot?
„Ha jól vágják le, igaziból semmit sem kell tennünk az olasz bobbal – jelentette ki Forsythe. Használjuk a hajunknak és fejbőrünknek megfelelő készítményeket, ami kiemelheti a hajunk fazonját és a vágást.”
@thehairbros The Italian Bob. #haircut #thehairbros #fy #fyp #viral
Hasznosak lehetnek az olyan készítmények, különösen, ha a hajunk alapvetően nem különösebben vastag és sűrű, melyek volumennövelő hatásúak és javítják a haj textúráját.
Az olasz bobot általában középen választják el, de ha oldalt van a forgónk, ez úgyis adja, hol válik el a frizura. Hullámos hajnál a diffúzoros hajszárító a legjobb hajformázó. Ezzel emelhetjük ki legjobban a természetes tömeget és a fazont.
Ha a klasszikus olasz bobhoz szeretnénk beszárítani a hajvégeket, közepes méretű körkefét használjunk, és először az alsó rétegeket szárítsuk be. A végső textúrát puhává teszi, ha tengeri só spray-vel fixáljuk a hajunkat, mikor már 90 százalékig száraz.
Forrás: Woman And Home, fotó: Getty Images, Unsplash