Strandsmink? Ezekkel a dolgokkal vigyázz!

2023. június 12.
Sokan a vízparton is a legjobb formájukban szeretnének mutatkozni, és bár a komplett smink nem feltétlenül szerencsés forró, párás körülmények között, azért nem kell mindenről lemondanunk. Mutatjuk a leghasznosabb tippeket és a tabukat a strandsminkek esetében.
strandsmink-nyaralas-smink

A strandokon, a tenger- és tópartokon többnyire a természetes szépség és a szinte láthatatlan smink kerül előtérbe, nem véletlenül. A legtöbb dekorkozmetikai termék nem a szélsőséges hőmérsékletre és időjárási tényezőkre lett kifejlesztve, de a szakértők egyetértenek abban, hogy egy minimális, könnyű smink a strandra, persze a megfelelő fényvédelemmel párosulva, igenis biztonságos és esztétikus választás.

Tabuk a vízparton

Erős alapozó

Kerüljük az erős alapozókat, vastagok, nehéz textúrájúak és könnyen megolvadhatnak vagy foltossá válhatnak a melegben, még ha nem is lubickolunk velük a vízben. A légies textúrájú, színezett hidratálók, BB krémek viszont praktikus köztes megoldásnak számítanak.

Drámai szemsmink

A vastagon felvitt, erős szemhéjpúder, a merész szemceruza-használat és a drámai műszempillák extrém választás strandra. Az izzadság és a nedvesség hatására könnyen elkenődhetnek. A homok és a sós víz irritációt okozhat, ami pedig a sok sminktermékkel együtt már komoly kellemetlenséget okozhat. A minimális szemsmink és a vízálló szempillaspirál ehhez képest kifejezetten biztonságos megoldás.

Matt rúzs

A matt rúzsok általában tartósabbak, de a nagy forróságban kiszáradhatnak és kihangsúlyozhatják az ajkak szárazságát vagy esetleges berepedezését. Helyettük válasszunk hidratáló ajakbalzsamot vagy egy színezett ajakbalzsamot SPF-fel, hogy megóvjuk az ajkainkat is a napfénytől.

Túl sok púder

Nem kérdés, hogy nem érdemes a túl sokkal játszani… A bőrfelszínre felvitt porpúder szemecskék ugyanis keveredhetnek az izzadsággal és az olajjal, az eredmény pedig? Darabos, nem túl esztétikus hatás az arcbőrön. Ha muszáj, szavazzunk helyette egy kevés ásványi áttetsző porpúderre.

Azoknak, akik semmiképp sem mondanának le a vízparti makeupról, vagyis a strandsminkről, érdemes néhány alapvető fontosságú sminklépéssel tisztában lenniük. „Szerencsére ma már léteznek olyan termékek és megoldások, amelyekkel kellő körültekintés mellett, figyelembe véve bőrünk jellemzőit és igényeit, a vízparton sem kell lemondani a makeup nyújtotta előnyökről” – erősíti meg Nichols Camilla, a soproni Fagus Hotel kozmetikusa, aki öt pontban, részletesebben is összeszedte a strandsminkelés alapvető szabályait.

Öt sminktipp a strandra!

Indítsunk egy tisztító, frissítő arcmosással

Függetlenül attól, hogy csupán fényvédővel vagy egy könnyebb sminkkel készülünk a strandra, első lépés mindig az arc megtisztítása. Kezdjünk kézmosással, hiszen az ujjainkhoz szennyeződések és kórokozók tapadhatnak, csak ezután érjünk az arcunkhoz. Miután langyos vízzel megmostuk, és tiszta, száraz, puha törülközővel megszárítottuk, jöhet a tonizálás. Az arctonik esetében is legyünk tisztában bőrtípusunkkal, és annak megfelelő terméket válasszunk: például zsírosabb bőrre mattító tonikot, ami nem tartalmaz alkoholt. Vagy használhatunk pórustisztító arcmaszkot is. Bár manapság sok kozmetikai termék már nem befolyásolja a bőr PH-értékét, a tonizálás segíthet helyreállítani az egyensúlyt, és tisztítja, frissíti az arcbőrt.

Jöhet a napfényvédelem

Ha a vízparton magabiztosabbnak, vonzóbbnak érezzük magunkat strandsminkben, először is felejtsük el a mindennapi rutint, ne úgy kezdjünk szépítkezni, mintha munkába mennénk. Szakértők szerint egyes termékek hiába tartalmaznak fényvédőt, a fényvédelem többek között azzal is csorbulhat, ha a festék elfolyik. Ezért sminkelés előtt mindenképp vigyünk fel fényvédő réteget, ami az erős nyári napsugárzáshoz igazodva 50 faktoros legyen. Ezután várjunk néhány percig, hogy a krém felszívódjon, ami egyrészt jó alap lesz a sminkhez, másrészt így biztosabb az órákig tartó védelem.

Így fedjük el a bőrhibákat!

A szépítkezés következő állomása a lehetőség szerint jó minőségű BB vagy CC krém, amelyeket kifejezetten alapozó helyett ajánlott használni a vízparti sminkhez. Fontos, hogy ezeket gyengéd, lefelé irányuló mozdulatokkal vigyük fel, és mellőzzük a bőr fölösleges dörzsölését. A BB krém tulajdonképpen színezett hidratáló, ami korrigálja a hibákat, táplálja, egységesíti a bőrt. A CC krém lényegében színkorrigáló, és mindent tud, amit a BB, viszont a textúrája még könnyedebb, öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, jobban elfedi a foltokat, a pattanást vagy a pírt, és kiegyenlíti az arcbőrt. Ezek a készítmények antioxidánsokat, hidratáló anyagokat tartalmaznak, és bőrtípus szerint többféle létezik belőlük. Érdemes mindig elolvasni a címkéket, hogy mindenki olyan terméket vegyen, ami a saját bőréhez passzol. Arra is figyeljünk oda, hogy a felvitt krémek víz- és izzadásállóak legyenek, különben hiába a sok előkészület, a strandon hamar elfolyhat a smink.

Emeljük ki a szemeket és az ajkakat!

A pontot az i-re a szemek és az ajkak hangsúlyozásával tehetjük fel. Akár kozmetikus segítségét is érdemes kérni ehhez. Számtalan módszer létezik arra, hogyan emelhetjük ki szemöldökünket: vízálló szemöldökceruzával vagy szemöldökgéllel is teltebbé tudjuk varázsolni. Ha ceruzát használunk, színe néhány árnyalattal legyen sötétebb a szemöldökünk eredeti színénél, és az extra szálak megrajzolása után szemöldökkefével át is fésülhetjük kicsit. Természetesen nincs igéző tekintet felturbózott szempillák nélkül. Mivel még a vízállónak nevezett szempillaspirálok között is vannak különbségek, érdemes nyaralás előtt tesztelni, melyik bírja valóban a fürdést, izzadást. Aki viszont ezzel sem szeretne bajlódni, készüljön tartós szempilla-göndörítéssel a nyaralásra.

Az ajakvédelem és -ápolás is rendkívül fontos, ha strandon vagy olyan helyen vagyunk, ahol órákon át tűz ránk a nap. Folyamatosan hidratáljunk, és elsősorban ajakbalzsammal kenjük naponta többször az ajkakat, megelőzve a kicserepesedést vagy felrepedést. A színezett ajakápolók vagy a vitaminos szájfények is elősegítik, hogy ajkaink kánikulában is szépek maradjanak.

Fotó: Unslpash, Pexels