Ezt a képet vidd magaddal legközelebb a fodrászodhoz, és olyan hajad lesz, mint a samponreklámban

2023. május 29.
A lépcsősen vágott rétegek a legvékonyabb hajszálakból is dús, lobogó sörényt varázsolnak. Nem egy sztár dús és látványos hajkoronájának ez a hajvágás a titka.
A lépcsős hajvágástól olyan lesz a hajad, mint a samponreklámban
  • Nem számít, hogy bob, vállig érő vagy hosszú hajról van szó, a rétegek száma az, ami látványossá és dússá teszi a hajat.
  • Még a szárítás sem számít, ha a lépcsős vágás mellett döntünk, magától látványos, dús és szexi lesz a hajunk.
  • A samponreklámokhoz hasonlóan minden egyes lépésnél és szélfuvallatnál csodásan lengi körbe az arcunkat a frizuránk ezzel a hajvágással.

Mindenkinek megvannak azok a samponreklámok, amikben gyönyörű, dús hajjal szállt ki a zuhany alól a modell? Ezt a többrétegű frizurát lépcsős vágásnak nevezik, és nem a sampontól lett olyan látványos a nők haja a tévéreklámban, abban biztosak lehetünk.

Az egymáshoz tökéletesen illeszkedő, ám különböző hosszúságú, lépcsőzetes rétegek hozzák létre a samponreklámszerű frizurát. Emiatt lengi körbe csodásan a modell arcát minden egyes lépésnél és szélfuvallatnál a hajuk.

Ha az a vágyunk, hogy a mi hajunk is táncot lejtsen, mint a bizonyos samponreklámban, a lépcsőzetes vágásra van szükségünk. A szakemberek elmagyarázták, pontosan mit jelent ez, hogyan érhetjük el és milyen típusú hajból működik a legjobban.

Mi pontosan a lépcsős hajvágás?

„A lépcsős hajvágás – ahogy a neve is mutatja – a lépcsőkhöz való hasonlóságról kapta a nevét – mondta Julien Farel sztárfodrász. – A rétegek különböző hosszúságúak, arányosan oszlanak el a haj hosszúságának megfelelően, így jön létre a végső, lépcsős összhatás.”

Általában két fő réteg van. Egy a fül vagy váll magasságában, ez a rövidebb felső réteg. Az alsó adja a haj hosszát. Hosszú hajnál a lépcsős hajvágás szexi, dívás összhatást eredményez, rövid hajnál viszont vagány, látványos lesz a végeredmény, ha a rétegek kellően tépettek. 

Lépcsős, réteges és tépett hajvágás: van különbség? 

A rövid válasz: igen. Ám nem túl nagy. A réteges hajvágást inkább annak kifejezésére használják, amikor különböző hosszúságú tincsek váltakoznak a frizurán belül, hogy így legyen dúsabb hatása a hajnak. Ez nem feltétlenül feltűnő.

A lépcsős vágás már sokkal inkább látványos. „Tisztán kivehetőek laikus szemmel is a különböző hosszúságú rétegek a lépcsős hajnál, még akkor is, ha fokozatos az átmenet. éles határ van a lépcsők között – magyarázta Farel. – Ez a fő különbség a réteges és lépcsős hajvágás között.”

Farrah Fawcet ikonikus tépett frizurája

Farrah Fawcett ikonikus tépett frizurája

Ha magunk elé képzeljük a tépett hajat – például Farrah Fawcett ikonikus frizuráját –, máris értjük, miről van szó. Ez is egyfajta réteges hajvágás, de sokkal inkább a haj textúrájának, semmint volumenének kiemelése a célja. Nem feltétlenül vannak rétegek, viszont a frizura elején elvékonyítják a tincseket, hogy légiesebbé váljon az összhatás.

Kinek ajánlott a lépcsős fazon?

„A vastag vagy hullámos hajból a leglátványosabb a lépcsős vágás – mondta a sztárfodrász. – Mivel a hajvágás során óhatatlanul eltávolítunk a haj tömegéből, ez jó megoldás, ha repkedős, szálas egy hullámos, göndör haj.”

A nagyon vékony szálú, kevés hajnál nem a lépcsős vágás a legoptimálisabb fazon. A túl élesen eltérő rétegek miatt még kevesebbnek tűnne a hajunk, különösen ha nagy különbségek vannak a rétegek hosszában. „Egy hagyományos réteges vágás viszont még jót is tesz a vékony szálú hajnak, itt jobban egybeolvadnak a különböző hosszúságú részek és dúsabbá válik az összhatás” – mondta a sztárfodrász.

Hogyan ápoljuk a lépcsősen vágott hajat?

A fő feladatunk, ha lépcsősen vágott frizuránk van, hogy a rétegek elkülönítését megtartsuk. „Hat-nyolc hetente célszerű felfrissíteni a vágást a fodrászunknál” – javasolta a szakember. Persze az sem néz ki rosszul, ha a haj növekedésével párhuzamosan a rétegek kezdenek összenőni. Azért is praktikus a lépcsős vágás, mert nem kell vele azonnal rohanni a fodrászhoz, a haj természetes növekedésével is megtartja a gondozottságát.

A szárítás viszont már nehezebb feladat. A különböző hosszúságú részeket körkefével külön kell beszárítanunk, hogy a samponreklámszerű összhatás megmaradjon és tényleg külön életet éljenek a különböző hosszúságú lépcsők a hajunkban. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hideg levegővel is átfújjuk a beszárított részeket, hogy tartósabb legyen a végeredmény. 

Mely sztárok imádják a lépcsős vágást?

Rachel McAdams aranyló szőke haja tökéletes alapszín a lépcsős vágáshoz. A legfelső réteg a színésznő állvonaláig ér, ez világosabb színű, mint a középső hosszúságú terület. Ettől lesz különösen izgalmas ez a lépcsős fazon.

Rachel McAdams aranyló szőke haja tökéletes alapszín a lépcsős vágáshoz

Rachel McAdams aranyló szőke haja tökéletes alapszín a lépcsős vágáshoz

Beyoncé a tökéletes példája annak, miért mondtuk, hogy a hosszú haj ideális fazonja a lépcsős vágás. Igazi istennővé varázsolja a lépcsős vágás azt, aki ilyen fazont kér a fodrászától. 

Beyoncét istennővé varázsolja a lépcsős vágás

Beyoncét istennővé varázsolja a lépcsős vágás

Priyanka Chopra lépcsős haja is jól megmutatja, mit imádunk a lépcsős hajvágásban. A szexi, göndörödő tincseket abszolút el tudjuk képzelni egy fehér férfiinggel párosítva. 

Priyanka Chopra lépcsős haja is jól megmutatja, mit imádunk a lépcsős hajvágásban

Priyanka Chopra lépcsős haja is jól megmutatja, mit imádunk a lépcsős hajvágásban

Miley Cyrus frizurája azt mutatja meg, milyen lehet a lépcsős hajvágás hullámos hajból. Az összhatás teljesen laza és fesztelen, mintha semmit sem csináltunk volna a hajunkkal. A két színért jár a plusz pont az énekesnőnek, ez még jobban kiemeli, hol végződik az egyik lépcsőfok és hol kezdődik a következő réteg.

Miley Cyrus hajában a két szín még jobban kiemeli a lépcsős vágást

Miley Cyrus hajában a két szín még jobban kiemeli a lépcsős vágást

Vállig érő bob fazonnál is működik a lépcsős vágás, ezt mutatja meg Rosie Huntington-Whiteley frizurája. A tépett hajvégektől az összhatás még lazább és karakteresebb.

Rosie Huntington-Whiteley haja nem különösebben dús, mégis szép volument kap a lépcsős vágástól

Rosie Huntington-Whiteley haja nem különösebben dús, mégis szép volument kap a lépcsős vágástól

Forrás: Allure, fotó: Getty Images, Unsplash