Végre kiderült, miért nő lassan a hajad

2023. június 09.
Rossz hír, hogy lehetnek olyan okok is annak hátterében, hogy lassan nő a hajunk, amelyeken egyszerűen nem tudunk változtatni vagy javítani.
A genetikán túl más oka is lehet annak, hogy lassan nő a hajunk.
  • Ha hosszú hajat szeretnénk, elengedhetetlen a türelem és a megfelelő ápolás.
  • Miért lehet, hogy nem nő olyan gyorsan a hajunk, mint másnak?
  • A genetikán túl más oka is lehet annak, hogy lassan nő a hajunk.

Sokan vágynak olyan hosszú hajra, mint Aranyhajnak a mesében. Ám még a megfelelő ápolás és türelem mellett is gyakori, hogy egy ponton túl egyszerűen nem akar tovább nőni. Legalábbis látszólag. 

Számos oka lehet annak – a genetikán túl –, hogy lassabban nő a hajunk, mint másnak. Ezek egy részén lehet javítani. Rossz hír, hogy lehetnek azonban olyan dolgok is a háttérben, amikkel meg kell békélnünk, mert nem változtathatunk.

Mitől függ a haj növekedése?

Számos tényező befolyásolja, milyen gyorsan és hogyan nő a hajunk. Az étkezésünktől a hajápolásban használt termékeken át a genetikáig rengeteg minden együttállása kell ahhoz, hogy elérjük az áhított hosszú, egészséges hajat. De mi okozhatja, hogy lassan nő a hajunk?

1. Hormonok

Ahogy szinte mindenre, ami a testünkkel történik, a haj növekedésére is hatással vannak a hormonok. A hormonális problémák lassíthatják a haj növekedését, sőt, akár hajhulláshoz is vezethetnek. 

Ha úgy érezzük, hogy lassan nő a hajunk, érdemes egy teljes hormonpanel laborvizsgálatot végeztetnünk, hogy kiderüljön, nem ilyen okok állnak-e a lassan növő haj hátterében.

2. Nem elegendő a tápanyag

A tápanyagban gazdag ételek segítik a haj növekedését

A tápanyagban gazdag ételek segítik a haj növekedését

Nagyobb szerepet játszik az étrendünk a haj növekedésében, mint gondolnánk. Ha nem eszünk elég vitamint, ásványi anyagot, a hajunk is lassabban nő. 

A Dermatology Practical & Conceptual című bőrgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány szerint a vas, cink, zsírsav, folsav, antioxidáns, fehérje és A-, D- és E-vitamin bevitele határozza meg, milyen gyorsasággal nő a hajunk.

3. Gének

Vannak dolgok, amiken nem változtathatunk. Ha nem olyan hajtípust örököltünk, egyszerűen elérhetetlen marad a fenékig érő hajkorona. Sőt, az életkor előrehaladtával is lassabban nő és vékonyodik a hajunk.

4. Hajformázás

Ha túl erősen és túl gyakran használunk forró hajformázó eszközöket, károsíthatja a hajszálakat. A sütés, erős szárítás és hajvasalás lassíthatja a hajnövekedés sebességét. De a frizuránk is befolyásolja, milyen gyorsan nő a hajunk. A szoros konty vagy lófarok, vagy éppen a hajfestés is gátolja a véráramlást a fejbőrben, lassítva a hajnövekedést. 

Ha szeretnénk, hogy gyorsabban nőjön a hajunk, a szárazsampon használatát is jó, ha a minimálisra szorítjuk vissza, mivel eltömheti a hajhagymákat.

Forrás: Marie Claire Netherlands Fotó: Unsplash