Profi tippek a hajad újraélesztéséhez

2023. szeptember 22.
Az énidő nem csak a lelkünknek, de a testünknek – és a fürtjeinknek is kifejezetten jól jöhet. Akár egy wellnesshétvégén van lehetőségünk pihenni, akár otthon jut néhány óránk szépítő lazításra, Ternyák Kata mesterfodrász trükkjeivel a fáradt loboncból egészséges hajkoronát varázsolhatunk.
serult-haj-apolas

Tisztító energiák

Mintha fellélegezne a fejbőrünk – ilyen érzés, amikor speciális peelinggel, azaz fejbőrradírral szabadítjuk meg a hajtöveket a lerakódott szennyeződésektől, faggyútól, hajformázó-maradványoktól. Igazi must-have hajkezelés, amely szaunázás után különösen hatékony, mondja Ternyák Kata mesterfodrász.

Menjünk a mélyére

Ha a hajunk tapintása száraz, szerkezete megváltozik, fakó, szöszös és nehezen kezelhető, rugalmatlan, akkor regeneráló típusú hajápoló termékekre van szüksége. Érdemes ilyenkor a balzsam helyett vizes bázisú, vitaminokban (mondjuk, B6-vitaminban), ceramidban gazdag pakolást bevetni kúraszerűen mindaddig, amíg érezhetően nem javul a haj szerkezete. Göndör fürtök esetén a pakolást egy csepp olajjal dúsítsuk fel. Ha van egy kis extra időnk, pihenhetünk, lazíthatunk akár fél órát is a pakolással a tincseinken, ám ezután nagyon alapos öblítésre van szükség.

serult-haj-apolas

Simító érintés

A száraz érzetű, szöszös haj nem minden esetben száraz. Lehet, hogy valójában felszíni vízhiányról van szó – erre akkor gyanakodjunk, ha a probléma újonnan jelentkezik, és nem jár együtt a haj rugalmatlanságával, törékenységével. Előfordulhat például szaunázást követően, de megjelenhet évszakváltáskor, hormonális változás hatására, vagy ha huzamosabb ideig a szükségesnél kevesebb folyadékot fogyasztunk. Fontos, hogy ilyenkor nem nehéz, olajos termékeket igényelnek a tincsek, a vízhiányt könnyű, hidratáló (például hialuronsavat tartalmazó), simító hatású ápolókkal lehet kezelni.

Jöhet a hajwellness

serult-haj-apolasVálasszuk a hajunk állapotának és a célunknak megfelelő ápolókat, hogy a fürtjeink ragyoghassanak.

RADÍROZÓ MASZKOK

True Enlightenment fejbőrradírozó kezelés Innersense 14 990 Ft
Advance Techniques Deeply Purifying fejbőrradír Avon 1699 Ft
Purify & Hydrate tisztító peeling hajra és fejbőrre TRESemmé 3340 Ft
Revitalizáló fejbőrmaszk Omorovicza 24 500 Ft

A fejbőrradírt gyengéd masszírozó mozdulatokkal oszlassuk el a vizes hajon, ezzel is fokozva a mikroszemcsék hatását és serkentve a vérkeringést.

MÉLYTÁPLÁLÓ VARÁZSLÓK

Good Hair Day mangós hajmaszk Ashanti 15 000 Ft
Inforcer hajerősítő pakolás L’Oréal Professionnel 5790 Ft
Elseve Bond Repair mélyregeneráló sampon előtti ápoló L’Oréal Paris 4599 Ft
Regeneráló hajpakolás biojojobával Yves Rocher 3490 Ft

Mielőtt lemossuk a pakolást, egy kevés vízzel finoman hígítsuk fel a terméket a hajon, majd masszírozzuk át a hajhosszt, így könnyebb lesz azt kiöblíteni. Ilyenkor zárjuk le a haj szerkezetét, hogy jobban beépülhessenek a felvitt hatóanyagok.

HIDRATÁLÓ HŐSÖK

Money Mask mélyen hidratáló hajmaszk Color Wow 23 900 FtCurl Manifesto Masque Beurre Haute Nutrition pakolás Kérastase 15 990 Ft
Aqua Revive Express Repair hajkondicionáló Gliss 1899 Ft

Vízhiányos haj esetén ne használjunk túl nagy mennyiséget az ápoló termékekből, és az ajánlott hatóidőnél tovább ne hagyjuk fenn azokat. Nem lesz intenzívebb a hatás, viszont elnehezíthetik a hajszálakat.

Extra tipp:

A hajhossz gyors és látványos regenerálására érdemes szalonszolgáltatást kérni a fodrászunktól. Ő pontosan tudni fogja, mire van szükségünk, és az általa használt termékek extra magas koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagokat.

Szöveg: Rózsa Ágnes, fotó: Getty Images

Ez a cikk a Marie Claire idei márciusi lapszámában is megjelent.