Otthoni fényterápiával lehet szebb és tisztább a bőrünk – LED-maszkokat teszteltünk

2023. november 07.
A koronavírus és az Emily Párizsban is hozzájárultak az otthoni használatra fejlesztett LED-maszkok népszerűségéhez, amik kényelmesen és hatékonyan fiatalítják és tisztítják a bőrt. De versenyezhetnek-e az otthoni készülékek a szalonok eszközeivel, mitől jó egy LED-maszk és milyen gépre érdemes beruházni?

Amikor Lily Collins a tükör előtt állva egyszer csak felhúzta bizarr, Jason Voorheest idéző maszkját az Emily Párizsban harmadik évadában, valószínűleg sokan értetlenkedtek még a képernyő előtt. Pedig a LED-maszkok már a koronavírus ideje alatt elindultak hódító útjukra, hogy aztán az Emily Párizsban népszerűsége nyomán még több emberhez érhessenek el.

Ezek a sci-fi hangulatú, bizarr és többnyire elég borsos árú szerkezetek az otthoni professzionális arcfiatalítás ígéretével robbantak be a piacra. Működésük alapja a fényterápiában gyökerezik, vagyis arra épít, hogy bizonyos fényspektrumok képesek molekuláris szinten is hatással lenni az arcbőrre. A leggyakrabban használt vörös fény a bőr keringését serkenti és a kollagén termelődését stimulálja, így hosszú távon segíthet csökkenteni a finom ráncok jelenlétét és egységesebbé, fiatalosabbá teszi a bőrt. A kék fény ezzel szemben az aknét okozó baktériumokat célozza, így tisztább, pattanásmentes bőrt és kevésbé látható pórusokat ígér. A fenti két leggyakrabban használt fénytípus mellett néha találkozhatunk még sárga fénnyel, ami az arcbőr pirosságát orvosolja és zöld fénnyel, ami a pigmentáción segít, így akár műtéti hegek halványításához is alkalmazzák. 

De mit mond a tudomány?

Mindez nagyszerűen hangzik, de valljuk be, egy kicsit nehéz elképzelni, hogy napi néhány percnyi fürdőzés a színes fényben tényleg segíthet alapjaiban megváltoztatni arcbőrünk szerkezetét. Ahogyan említettük, a maszkok működése elsősorban az egyes fényspektrumok vizsgálatán alapszik, és jó hír, hogy ezzel kapcsolatban léteznek tudományos eredmények. A Dermatologic Surgery 2017-es számában publikált kismintás kutatás például 52 nőt vizsgált, és kiderült, hogy a rendszeres vörös fényű LED-terápia láthatóan csökkentette a szem körüli ráncokat. Egy másik vizsgálat, ami a Lasers in Surgery and Medicine-ben jelent meg 2018-ban azt találta, hogy a LED-termékekkel valóban elérhetünk látható változásokat a ráncok jelenlétét illetően, bár hozzátették, a hosszú távú eredmények megállapításához további kutatásokra volna szükség.

A Clinics in Dermatology metaanalízise 2017-ben arra jutott, hogy a vörös és a kék fény egyaránt képes volt csökkenteni a pattanásokat a bőrön: egészen pontosan 46-76 százalékkal a 4-12 hetes használat során. 2021-ben egy 37 klinikai vizsgálatot elemző analízis kifejezetten a házilag alkalmazható LED-eszközöket vizsgálva arra jutott, hogy ezek a termékek hatékonyak lehetnek a házi akné kezeléshez – noha egyes vizsgálatok szerint a kék fény esetében már nem olyan egyértelműen kimutathatóak a pozitív hatások, mint a legtöbbet alkalmazott piros fénynél.

Ezzel együtt a legtöbb bőrgyógyász felhívja rá a figyelmet, hogy nem minden otthoni terméktől érdemes elvárni ugyanazt a hatásfokot, mint a profi, klinikai eszközöktől. Márpedig még a borsos árú házi LED-maszkok is vonzóbb alternatívának tűnhetnek, ha megnézzük a kozmetikusok és bőrgyógyászok által kínált szolgáltatásokat. Sok szalonban akár 10-20.000 forint között is mozoghat egyetlen alkalom, míg a házi LED-maszkokhoz már 60-70.000 forintért hozzájuthatunk. Az nem kérdés, hogy  – ha van rá lehetőségünk – anyagilag elvileg jobban megéri befektetni egy házi eszközbe – csakhogy a legtöbb szakértő szerint a piacon kapható termékek azért még nem képesek ugyanazt nyújtani, mint a professzionális készülékek.

Nem a Szent Grál

A professzionális, szalonokban használt LED-maszkok általában nagyobb hatásfokkal dolgoznak, így látványosabb eredményt hoznak, ráadásul szakemberek kezei között szépülhetünk, így (ideálisan) tényleg személyre szabott kezelést kapunk. Ugyanakkor a házi eszközök előnye, hogy ezeket tényleg mindennap használhatjuk, ami nem tűnik reális szcenáriónak a szalonok szolgáltatásainál. A legtöbb szakértő egyetért benne, hogy a rendszeresen használt házi LED-maszkok hatékonyan segíthetnek a bőr egészségének és fiatalosságának szinten tartásában, de nem ajánlják monoterápiaként (vagyis kizárólagos bőrszépítő eszközként) való alkalmazását, ugyanis önmagában nem képes olyan látványos eredményeket hozni.

Ami persze talán nem olyan nagy gond, mert a gyakorlatban valószínűleg kevés, a szépségápolás mellett kevésbé elkötelezett ember jut el odáig, hogy egyáltalán megfontolja egy ilyen termék választását. Az elmúlt években, és a covid alatt főleg a középosztálybeli nők gyakorlatilag komplett szépségszalonokat rendeztek be saját fürdőszobáikban, ahol a méregdrága retinolos krémektől az elektromos arctisztító készülékeken át a házi rádiófrekvenciás vagy épp LED-terápiás eszközökig minden megtalálható.

Az otthoni LED-maszkokat gondosan megtisztított bőrre kell helyezni, és csak hagyni, hogy a fény megvilágítsa a bőrünket – eközben egyébként nem érzünk semmit, jó esetben még melegséget sem. Egy „kezelés” 10-15 percig tart, amit a maszkok általában automatikusan mérnek, és maguktól kikapcsolnak az idő lejárta után. A legtöbbnél heti 3-5 alkalmat javasolnak a látható eredményekhez, amik 4 hét után kezdenek megmutatkozni, de elvileg ennél gyakoribb használat sem okoz gondot, ugyanakkor nem is hoz látványosabb eredményt.

A LED-maszkok alapvetően biztonságos, kényelmesen használható, non-invazív eszközök, amikkel többnyire nem tudunk nagy bajt csinálni az otthoni alkalmazás mellett sem – ami sajnos nem mondható el a házi használatra is megvásárolható professzionális termékek egy jó részéről. Ha szeretnénk egy kicsit még profibbá, még alaposabbá tenni az otthoni arcápolási rutinunkat, érdemes lehet beruházni egy készülékre: az alkalmazása könnyű, kellemes és fenntartható, szóval valószínűleg tényleg jól ki tudjuk majd használni.

Kedvenc LED-maszkjaink – különböző árkategóriákban

A Marie Claire szerkesztőségében is kipróbáltunk néhány népszerű LED-maszkot, hogy megoszthassuk saját tapasztalatainkat is. Az alábbiakban három kedvenc darabot mutatunk be, különböző árkategóriákban.

SENSSE PRO LED Face Mask

Hol? Sephora

Mennyiért? kb. 60.000 Ft (139.99 GBP)

Miért? A Sensse LED-maszkja a megfizethetőbb darabok közé tartozik, ami olcsóbb ára ellenére 90 fényforrással szépíti és fiatalítja a bőrt. Előnye, hogy 4 különböző program közül is választhatunk, amik 4 különböző hullámhosszal és különböző időintervallumokkal dolgoznak, így lehetőségünk van az igényeinknek és bőrproblémáinknak megfelelően alakítani a kúrát. A kényelmesen viselhető szilikonmaszk a vásárlók véleménye alapján megteszi a hatását, vagyis 4-6 hét után láthatóan szebb, feszesebb arcbőrt kölcsönöz. Egy sokoldalú, egyszerűen használható LED-maszk, ami rendszeres használat mellett kifejezetten jó befektetésnek minősül.

CurrentBody Skin LED Light Therapy Face Mask

Hol? CurrentBody.com

Mennyiért? 134.000 Ft

Miért? A CurrentBody maszkja az az ikonikus darab, amit az Emily Párizsban ominózus jelenetében is láthattunk. A közép-árkategóriásnak számító maszk nem véletlenül igazi közönségkedvenc: kényelmes, könnyen használható és rendkívül hatékony darabról van szó. A CurrentBody maszkja nagyszerűen illeszkedik az arcra, hogy aztán 132 db LED-es fényforrással fiatalítsa arcbőrünket. Az amerikai FDA által is jóváhagyott és hitelesített fényterápiás eszköz erőteljes, mégis kíméletes: gyakorlatilag semmit nem érzünk a 10 perces, automatizált kezelések során, 4 hét elmúltával azonban láthatóan egységesebb, rugalmasabb és fiatalosabb lesz a bőr, arcunk visszanyeri belső ragyogását és még a pórusok mérete is láthatóan csökken. Felmérések szerint a használók 97 százaléka egyetért benne, hogy rendszeres alkalmazás mellett a bőrük fiatalosabbnak, teltebbnek tűnik, a ráncok mélysége pedig csökken. Bár a CurrentBody eszköze „csak” piros fényt kínál, ez ne tartson vissza minket – klinikailag bizonyított hatékonyságú fénytartománnyal dolgoznak, márpedig ahogyan arról korábban szó volt, a kék fény (és sok más népszerű fényspektrum) esetében nem mindig állnak rendelkezésre tudományos eredmények. Érdemes lehet szettben is vásárolni, a CurrentBody ugyanis kifejezetten szemre és dekoltázsra alkalmazható eszközöket is árul.

FOREO FAQ 201/202 LED Mask

Hol? foreo.com

Mennyiért? 206.000–320.000 Ft

Miért? A Foreo márka almárkája, a FAQ két ledmaszkkal, a 201-es és a 202-es darabbal hódította meg a piacot. A LED-maszkokhoz kiegészítő manuka méz felhasználásával készült primert is ajánlanak, mely használatával még hatékonyabb lehet az otthoni fényterápia. A maszkok tervezése mögötti alapötlet az, hogy a szilikonos anyag második bőrként illeszkedjen az arcra, jól illeszkedő pántjának köszönhetően akár otthoni munkavégzés vagy takarítás közben is bevethető legyen a vezetékmentes eszköz. A maszk applikációval is irányítható, ahol nemcsak színek, de problémák szerint is választhatunk kezelést. A hosszabb kezelések mellett az app ajánl egy ötperces „gyors segélyt” nyújtó programot is, amit rohanós reggelekre, nagyobb események előtti, sminkelést megelőző bőrelőkészítéshez ajánlanak. A márka vizsgálatai szerint kéthetes, rendszeres használat után a ráncok 32%-a halványodik, a faggyútermelés 18%-kal visszaszorul, így a pattanások száma is csökken, a bőrkép pedig feszesebbé, rugalmasabbá és élettel telivé válik. 

Fotó: Getty Images